Grit ett karaktärsdrag som kombinerar uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar även om resultatet låter sig vänta!

Det finns en stor skillnad mellan att vilja ändra vanor och faktisk göra förändringen. Om förändring vore enkelt och vi enbart kan förlita oss på viljan skulle vi alla sova gott, må bra i våra kroppar, äta bra, motionera regelbundet, sluta röka, förverkliga drömmar, banta skulle försvinna puts väck, beroenden skulle vara ett minne blott och missbruk utrotas ur människosläktet. Livet skulle bli på den där räkmackan som endast utvalda verkar ha och övernattsframgångarna skulle avlöpa varandra.

Dåliga vanor vi tampas kan verka små och obetydliga men kan i själva verket ha djupa rötter och vara navet våra liv kretsar runt. Vissa vanor har sitt eget liv. De kör med oss, får oss att göra det vi inte vill, får drömmar att slockna och saboterar intentioner. Lika mycket som vi vill bli av med dem håller vi greppet om dem. Ibland försvarar vi dem med hull och hår. ”Jag har alltid varit så här. Det går inte lära gamla hundar att sitta. Man får räkna med att ha ont i min ålder. Faster Vera rökte minsann och levde till hundra. Det beror på min barndom. Mina föräldrar var likadana. Vanor som inte är bra, men vi ändå gör kan vara ett sätt för oss att slå dövörat till för vår inre röst som håller en sanning vi inte vill höra.

I grund och botten handlar det om rädsla för det okända, att vi inte vill känna obehag och inte har en genomförbar strategi. (Banta 10 kg på en månad är ingen hit). Men ja, en yogisdeltagare som inte gått många gånger bröt med snuset efter en meditation, efter ett år då jag träffade henne var hon fortfarande snusfri).



Det är här kundaliniyoga kommer in i bilden.

Att försöka förändra vanor genom att kritisera och förebrå sig själv är ingen rolig livsstil, och leder mest till att vanan förstärks. Det har visat sig vara mer effektivt att fokusera på vanan vi önskar istället för den vi vill bli av med. Stegvis, med ett steg fram, två steg bak och tre steg fram processen etablerar sig den nya vanan för att i egen takt börja beter sig som ”hemma” i vårt liv.

Det finns en kraft i att skapa ny vana istället för att sluta med en.


Kundaliniyoga är en utmärkt teknik för att lära en hur man kan vara en fullt fungerande varelse samtidigt som man rör sig med livets ebbar och flöden. Det händer mycket på mattan under ett enda pass som vi har nytta av.

  • Vi andas liv, närvaro och kraft i rörelserna.
  • Vi utmanas att hålla ut i statiska positioner och därmed öka förmågan att skapa nya vanor.
  • Kroppens muskler stärks av fysisk ansträngning.
  • Med olika andningstekniker syresätter vi blodet och håller i gång de genialiska systemen -lymfa, chakran, parasympatiska och sympatiska nervsystemet.
  • Den sköna vilan är för många guld värt och stödjer läkning och integration.
  • Mantrameditationerna är stämningsfulla och skapar läkande vibrationer som väcker vagusnerven – supernerven som inte endast är längst i kroppen, den håller i många viktiga trådar som bland annat har med vårt mående, vitalitet och relationer att göra.


Kundaliniyoga handlar inte om att bli bra på yoga utan på att leva. Rörelserna är enkla och anpassas efter vars och ens behov.


Att bryta eller skapa en ny vana är som jag ser det ett intentions frö vi inte kan gå runt och hålla i handen för att den ska ge effekt. Vi måste sätta den i god jord och förse den med näring för att den ska bli en del av vårt liv. Det är här kundaliniyogans tekniker tjänar oss som friskvårsmetod men också som komplement till traditionell sjukvård och samtalsterapi.



INTENTIONER – Är någon av dessa din?


Andas bättre.
Stärka ryggen.
Utveckla inre motivation.
Bli mer vital.
Hantera ilska och irritation .
Vara mer närvarande.
Mer energi.
Kunna stå stadigt i utmanande livsomständighet (skillsmässa, dödsfall, uppsägning, sjukdom av närstående, sjukskrivning).
Sova bättre.
Hantera oro och stress.
Ta ett steg ut i det okända och följa drömmen att starta eget, bosätta dig på en annan plats, Skaffa barn eller inte.
Få rätsida på ekonomin.
Sluta banta.
Känns dig trygg i kroppen.
Hantera ätstörning och missbruksproblem.
Bli bättre på att sätta gränser och säga nej.

Har du en vana du vill förändra? Bli vän med din vana, var nyfiken, tacka den, du har den av någon anledning. Omformulera vanan du vill bryta till den intention du önskar. Förpassa perfektionen till väntrummet eller ut för att åka spark (det gjorde jag själv när jag skrev detta , hade vansinnigt kul). Överlämna den i yogapasset och låt din inre intelligens bryta upp, förädla och transformera dess energi.




Allt Gott!
Sofi

Sofi