Om Sofi Aronsson

Sofi heter jag och här är jag i mitt Wonderland av sagor, myter, regnbågsfärger – mustiga former skapat i paier mache. Det är beläget i Smålandandsskogen, omgivet av mossbeklädda stengärsgårdar. Inga gatlyktor, nätterna, ljusa när månen lyser, väderlekar och årstider påtagliga, vilda djur rör sig inpå knuten. Och precis som i sagan har även vargen har hälsat på. Jag är också en globetrotter som reser enkelt, söker mig till kulturkrockar och trivs i äkta möten.

Papier Mache nörd


Förutom att jag rest runt i stora delar av världen, har jag har levt många år i mellanöstern, till en början utanför Jerusalem på ett ockuperat område för att sedan flytta till Tel Aviv. En granne fick det att slå lågor för papier mache konsten, och min hittills förtyckta konstnärssida steg ut ur askan, började skapa inte enbart alster utan även en helt ny livsrutt. Här startade jag mitt företag, sålde till en början mina skapelser för att sedan skapa kurser där människor kom från hela Israel i längtan att befria sin egen inre konstnär.

Jag älskar arbeta med kreativitet och olika former av skapande språk. Det är något alldeles speciellt när människor skapar sig över tröskeln av tvivel på sin förmåga och återknyter kontakten med det vitala jag som fastnat i perfektion. I experimentellt skapandet tillsammans med andra blir vi åldersslös. För en stund lämnar vi vår historia och våra roller för en stund gemenskap utanför den vanliga. Jag fascineras av skapande språkets kraft, hur människor finner lösningar och insikter inom sig som leder till förändring. Både mellan människor och i den egna personligheten.Jag vill vara den förändring jag tyckte fattades när jag växte upp och ser nu. All medicinering för oro, missbruk, ångest och utbrändhet. Jag har själv varit där, i kamp med en ätstörning som höll på att ta mitt liv. Min nyfikenhet och vilja att verkligen leva när jag fått ett liv har alltid varit en stark drivkraft inom mig.


När jag i min egen process kom jag kontakt med skapande språk och började använda mig av alternativa metoder började mitt tillfrisknande. Kropp och själ är inte enbart begrepp utan livet och bör skrivas som ett enda ord. KROPPSJÄL där kreativitet är livskraft.

I denna tid lever vi alla utanför boxen och behöver vara modiga att förvalta alla idéer vi får, att lyfter på baken och ger våra drömmar en ärlig chans, plockar ner våra innersta önskningar från hyllan vi lagt dem för att ge dem liv.

Vi besitter enorma naturresurser och för att förvalta dessa behöver vi kreativiteten som är ett mer vuxet uttryck för den lek som är skapandets rötter. Genom skapande språk och uttrycksformer lär vi oss att skapa, inte utifrån perfektion utan med nyfikenhet och stänk av humor. Konst på väggen, javisst men det verkliga konstverket är livet vi skapar, där vi själva håller i penslarna.

Utbildningar;
– Självlärd papier mache konstnär
– Kreativt skrivande – en termin på folkhögskola
– Symbolpedagogutbildningen (saga, bild, dröm, dans) – psykoterepeut Åke Högberg. Brita Haugen, Mari Bergman m.fl.
– Frigörande dans – Berit Hauge
– NLP – Skandinaviska Ledarhögskolan
– Lösningsfokus bas samt fortsättningskurs -UCM
– Kundaliniyoga och meditation – Anki och Klas Stockholms kundaliniyogacentrum
– The Gift och Womanhood (kundaliniyoga) – Guru Rattana