Levern tillsammans med lymfsystemet och tarmen är ditt reningssystem och avloppssystem. Alla ”sopor” som lymfsystemet dammsuger skickas genom blodet till vår lever som har till uppgift att packa ihop dessa och slänga ut som bajs. Om inte dessa gör sina avsedda arbeten skickas soporna tillbaka till din kropp.

Sopor är mindre roligt om man inte är som jag – en papier mache konstnär som få mina mest taggade uppslag av just skräp. Men i städsammanhang är det något helt annorlunda. Som igår när jag äntligen fick kraft att städa ut jordkällaren på allt som jag kastat in där under några år. Det var skitigt och papperslådor hade möglat, spindlar vaktade sina stora ägg i hörnen medan jag slet och fejjade. Riktigt grovgöra som resulterade i de välfyllda sopsäckar jag tryckte in i bilen och sedan körde med öppet fönster ”phu” till soptippen. Vilken känsla att kasta ner allt i containern brännbart. Jag kände mig lättare till sinnet och i kroppen och inte minst bocka av projektet på min Att göra lista. Vi diskar före vi sätter in porslinet i skåpen och tömmer vi inte soporna så kommer det märkas även om de inte syns då skåpluckan är stängd.

Lymfa, Lever, Tarm

Lymfa, lever, tarmar – tänk att bjuda in dem alla som hedersgäster runt middagsbordet och låta en i taget tala till punkt. Lära känna dem på djupet och hur de ser på livet. Särskilt om du likt mig inte haft någon annan relation till organen annat som ord och något man blir sjuk i. Immunsystem, mjälte, tarmflora är ju inga ämnen att ta upp under middagen, eller? Förutom att vara kroppens formidabla sopsystem är de också alla fenor på att hålla vårt immunsystem uppdaterade för att ta hand om virus, bakterier, cancerceller.

Lymfan – dammsugare, transportör, självförsvarsexpert

Lymfsystemet är vårt inbyggda virusprogram som letar upp, peka ut och avisar eller dödar angripare i vår kropp. Virus, bakterier och tumörceller ligger risigt till när de upptäcks av lymfspionen. Lymfan ”det bortglömda systemet” är ett av våra absolut viktigaste system för att vara friska och starka. Lymfsystemet transporterar också näring till kroppens celler och bort överskottsvätska från vävnader (svullnad).

Levern – kroppens allt i allo


Levern skapar lika lite rubriker som soptippens händelser gör annat än om arbetarna där skulle strejka. När jag bodde utomlands hände ibland just detta, stanken och sophögarna som växte på gatorna var inte att leka med. Lever tar även hand om näringsämnen som den skickar ut dit de ska. Levern sliter under dygnets alla timmar med proteiner, fetter, hormoner, adrenalin, fetter och mer därtill och är väl värd uppskattning och djupa andetags massage.

Tarm med charm

Efter att ha läst Giulia Enders bok med just den titeln, så japp…high five! Tarmen har fått en het ny status i mina ögon än uppdraget; toabesök. Tarmar har med våra känslor att göra, genom den dialog tarmen och hjärnan dagligen för med varandra med hjälp av kroppens längsta nerv Vagusnerven. Tarmen är den ”snälla ” kompisen som ständigt ställer upp när hjärnan behöver extra energi för stress, ältande och oro. En envägskommunikation som ger näringsbrist och magproblem. Charmen med tarmen är att den ökar vår förmåga att bearbeta känslor och smärta om vi tar hand om den. Hud problem, ledsmärtor, matallergier, sköldkörtelproblematik är bland många andra symtom på en icke helt välmående tarm.

Höstens Yoga

Jag är inte för måsten och pekfingrar, det tråkar ut i längden och i mig vaknar rebellen som jag inte får riktigt pli på och därför gör mer skada än nytta. Som med mycket annat (i jobbet, mellan kunder och säljare, i familjen)är det relationen i sig och nyfikenheten som är bästa grogrunden för en långvarig och levande respektfull relation.

Därför har jag valt just dessa tre mirakel kan vi väl ändå kalla dem, att lägga lite fokus på under höstyogan även om varje kundaliniyogapass omfamnar helheten i oss människor med våra åtta chakran och tio kroppar och ett enastående nervsystem. Jag har fått tips och själv hittat härliga kriyor att välja mellan och andningstekniker som både gör oss alerta men också aktivera det parasympatiska nervsystemet för avslappning, sköna meditationer och mantran (sång stärker vagusnerven) och glädje utan anledning och avslappning nu då jag gått en klangyoga utbildning – med gong, klangskålar blandat med absolut tystnad.

TIPS på örten som medicin! Klicka här


Allt gott!
Sofi

Sofi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *