Välkommen till mötesplatsen för kreativitet, art, passion och entreprenörskap!

”alla dessa demonstrationer gör mig galen, de skulle göra mer för sig själva och världen om de var för sig satte sig ner och skrev dagbok” sa en vän till mig, upprörd över alla sammandrabbningar den senaste tiden.

Jag kunde inte låta bli att le, för i min väska hade jag en ljusblå mindre dagbok som jag precis köpt på flygplatsen i Köpenhamn. Och jag redan börjat ösa ur mig allt jag hade på hjärtat men framförallt det som verkade oåtkomligt för hjärtat.

Bedövande vanor!

FUnder en lägre tid har jag upplevt mig etablera mig i trygga vanor som styr och ställer med mig. Tristess och inre trötthet började breda ut sig och jag tappade gnistan.  Ett tillstånd värre än en kris eftersom vanor  etablera sig nästintill obemärkt medan en kris finns inget annat val än att ta itu med den. Att hoppas det går över är räcker inte heller tyvärr.

Det var då jag fick ett infall följt av ett behov att skriva dagbok. Dagboken som under min barndom till trettioårs åldern varit en trogen följeslagare, en bästa vän och stöttepelare. Ja en absolut nödvändighet på samma sätt som en diabetiker har en sockerbit till hands för att hantera ett blodsockerfall.  Men när livet började bli som jag önskade det och jag började skapa i andra material blev mitt dagboksskrivande mer sporadiskt.

Dagbok – en egen zon, bara för oss själva att sörja, dö, drömma, växa och födas
Denna vecka vill jag uppmärksamma den ”Kära Dagboken” som erbjuder sina tomma sidor för ett möte med oss själva. en plats där våra ord vilar tryggt innanför pärmar som ingen annan har tillgång till än vi själva.

  •  Ett ställe där vi kan avlasta vår oreda, smärta, oro, besvikelser,, ilska, sorg, skam, avundsjuka och svartsjuka. En begravningsplats för det som är över, det som tillhör det förflutna, det som inte blev som vi trodde och hoppats på.
  • Men framförallt en plats för oss att formulera våra drömmar, uppmärksamma små tecken i vardagen, fånga våra insikter och iakttagelser så att de inte försvinner i vanetänkandets virrvarr, ge akt på intuitionens ädla påpekande och tydliggöra vår vision. En födelseplats för det som är dags för det som vill fram, det som är friskt, levande, unikt, kreativt, passionerat och kärleksfullt

Ocensurerat skrivande och att bli sin egna partiledare.

Genom att släppa orden fria i vår dagbok, ocensurerade och helt befriade från grammatisk granskning och felstavnings bockar rensar vi i den inre oredan. De oåtkomliga tankarna, känslorna, rädslorna, trosföreställningarna, drömmarna forceras likt en fårskock av en vallhund fram till en överskådlig plats.

Då får vi möjlighet att granska våra föreställningar som styr oss. I dagboken resonerar vi fram det vi vill, det vi behöver. Vi separera oss från andras och kulturella tankar och börjar tänka mer klart utifrån oss själva. Dagboken är en tillåtande plats där vi kan strunta i Jante, berömma det vi gör och nämna allt som är fantastiskt med oss.  Här kan vi ha en stund med vår själ och samtal med en kraft större än oss själva. Och i sin förlängning driva vår egen politik i frågor som berör och vad vi tycker behöver mer plats i vårt samhälle oberoende av valets utgång. Var och en har en mer omfattande röst bakom sin röst i valet…använd den!

Frigörandekreativitetsrecept (1)Välj noggrant ut dagboken.
Hur stor ska den vara.
Linjerat eller olinjerat.
Vill du ha plats för den i väskan.
Önskar du en specifik färg eller särskilda papper.
(Själv väljer jag alltid olinjerat och gärna bruna, lite tjockare papper med organisk karaktär. Är det brådis som det just nu var,  tar jag först bästa…men den måste vara olinjerad ifall bokstäverna vill breda ut sig.

  • Morgonstund har Guld i mun –börja varje morgon att skriva av dig alla känslor tankar, när kvällen kommer skriv er dina iakttagelser, när du valde annorlunda än du brukade, vad du kom på dig själv att gilla och ogilla…mm…..mm….
  • Sättet vi avslutar dagen sätter resonans i dagen som kommer! Skriv fem saker du är tacksam för innan du somnar.
  • Ha med dig dagboken och skriv och lätta på hjärtat närhelst du  behöver det. Det behöver inte ta lång stund.

Jag önskar dig en sagolik vecka!

mandala klippt_redigerad-1

 

Sofi