text hereNär jag var liten älskade jag att sitta på bryggan vid ån och dingla med benen. Eftersom jag inte nådde ner till vattnet brukade jag fantisera om en liten knapp vid knäskålen som jag skulle kunna trycka på och göra benen längre.

När jag många år senare börjat med papier mache skulptur, hoppade min barndoms önskan fram i nuet. Denna gång blev jag själv Gud, tog papier mache massan, ”tryckte”  på den magiska knappen, och benen på människorna jag skapade började sträcka sig utanför ”tillåtna” proportioner, ner till vattenytan som i minnet fanns kvar som det vore igår.  Med ens kunde alla mina skapelser plaska med benen.

Vad hade hänt? Jo jag hade tagit skapelsen i egna händer!

Många människor liksom jag själv innan skapandet hjälpte mig att släppa uppfostrings förtrollningen, har de mest förunderliga tankar när det gäller det egna skapande. krav på proportion.

Frågan är  dock varför vi i hela fridens namn ställer sådana höga krav på oss själva när den allsmäktige Guden som skapat himmel och jord inte verkar vara en fena på proportioner.

Kolla själv;
–  de överdrivet långa giraffhalsarna som binder samman en stor gänglig kropp med ett litet huvud
– humlorna som försetts med på tok för små vingar för sin kropp men som tur är inte fattar   att de inte kan flyga
– inget i naturen är rakt, jag undrar därför om Gud aldrig hört talas om vattenpass, linjaler   vinklar och hörn
– inte verkar Gud ha suddgummi, för elefantnäsan är ju överdrivet lång
– och denna saliga blandning av färger och mönster med prickar, ränder och fläckar, Gud     verkar inte veta att man borde dela in färger i passande nyanser
-och att göra himlen oändlig, vad skulle det vara bra för, har Gud inte hört talas om punkt

Religiös eller inte så är skapelsen skapad i oändliga kombinationer av former, färger, lukter, och smaker. Vi är ju själva tillverkade  mirakulöst.  Utan att veta hur det går till sitter dina och mina öron ungefär på samma plats men på vars å ens huvud.

Hur kommer det sig att vi stirrar oss blinda på proportioner och måste skapa perfekt.
Om vi inte skapar beror det inte på att vi inte kan utan på att höga orimliga krav gör oss uttråkade.

Så rådet är; gör som guden, lek, experimentera, överdriv, ta ut svängarna, med andra ord   – va lite mer GUD!

Jag önskar dig en sagolik vecka!
             mandala klippt_redigerad-1

 

 

Sofi