När öppnade du upp gomseglet för en riktigt äkta högljudd gäspning senast?

Håller du handen för att diskret trycka undan en gäspning? Sväljer den? Generar den dig? Håller du på år av gäspningar du kvävt. Då är det dags, att släppa dem fria.

Gäspningen har fått en stämpel den inte förtjänar. Den värderas inte heller som den borde. Gäspningar är något vi generellt inte gör, särskilt inte bland folk och rätta mig om jag har fel – inte som kvinna. Att gäspa i andras sällskap klassas som ett smärre ohyfsat beteende.

Boken ”Just Breath” av Dan Brulé fick mig att vakna upp för denna superba kroppsfunktion som bokstavligen sker naturligt. Jag har sedan dess gäspat i massor. Åker skjuts på de som kommer av sig själv och startar upp egna. En riktigt tillåtande fullbordad gäspning är så avslappnande skönt.

Att kväva denna reflex är att tacka nej till kroppens egen fantastiska visdom. Andetaget hämtar ut oss från stressen. Vi gäspar på morgonen för att vakan till. Vi gäspar på kvällen för att komma ner i varv. Djur gäspar också, till och med fiskar gör det. Själv har jag lagt märke till att min hund gäspar så fort hon är stressad.

Yawning is serious business. It´s time you start having fun with it”.
– Dan Brulé

Handlar gäspningen om att vara uttråkad?

Nej! Gäspningen är en fenomenal förmåga vi alla har för att integrera, processa och skifta energi. Den är naturens egna sätt att sammanföra oss med vår energi, vår kropp, våra emotioner och våra känslor.

När vi gäspar balanseras vårt nervsystem och gifter avlägsnas från kroppen. De ofta så spända käkarna som ställer till med besvär i form av bl.a. huvudvärk och tinnitus blir skönt avslappnade.

Gäspreflexen lyser upp den del av vår hjärna som associeras med empati, anknytning, lek och kreativitet. Den stimulerar hjärnans olika center och belöningssystemet. Det är skönt att gäspa. Prova nu om du ännu inte blivit smittad av att läsa.
Dan föreslår att varje konferens eller möte bör börja med att alla gäspar ihop. För vem vill inte vara pigg, alert, kreativ och ingå i känsla av gemenskap. Särskilt om syftet är att utveckla arbetet med tillgängliga resurser, ärliga dialoger, friskare personal samt ökad trivsel på arbetsplatsen?

Att gäspa är helt gratis, kan utföras var som helst, när som helst och tar ingen extra tid i anspråk. Gäspningen kan utföras nu i detta ögonblick, i bilen vid ett trafikljus och mitt i ett samtal (kanske bra att den man samtalar också känner till gäspningens uppdrag) . Den smittar också, gäspar en börjar andra att gäspa (gäller visst inte psykopater).

Ta nu ett gäspandetag, sträck ut armar och ansikte mot taket, öppna gapet på vid gavel och släpp fram ditt unika gäspljud. När du gäspar och stretchar aktiveras lymfkörtlarna i din nacke, i dina armhålor och bidrar till att ditt immunsystem stärks. Tillåt andra att göra detsamma. Låt gäspningen vara tillåten i hemmet, i skolan och på arbetsplatsen.

Utforska din gäspning!
Dan menar också att vårt förhållande till gäspning har att göra med det liv vi lever. Håller vi igen gäspningar så är det ett signalement på att vi bör ta en titt på hur vi lever. Håller vi igen vårt eget liv? Kan det vara så läckert att vi genom att gäspa så där riktigt härligt stort bli mer öppna i livet?

Brulés Tips

Skapa dagliga gäspritualer!
Gör det målinriktat!
Gör det ofta och regelbundet!

Frid och fredens liljor
Sofi

Sofi