Om Barbie var en verklig kvinna skulle hon tvingas bära sina njurar i handväskan!

Experimentellt skapande, dans och yoga är förträffligt när det handlar om att bryta med proportionens och stereotypens galenskapen. De kan göra oss olyckliga. Istället för att leva vårt liv, hamnar vi lätt i perfektion tänkande.

Jag är inte bra nog!
Jag får inte till målningen, texten, skulpturen!
Jag är inte tillräckligt smal, vig eller kraftfull!

Så många idéer, så många möjligheter, så mycket potential och kreativa uppslag dör ut mitt framför näsan på oss eftersom vi inte tycker vi är perfekta eller gör perfekt. I mina klasser sitter människor ibland och jobbar sig fördärvade eller rent av lägger av då de fastnar i frustation över att det de skapar inte blir perfekt. När jag ber dem kolla Gud som hängt med rätt länge nu, eller skapelsen eller vad du än kallar det där märkliga ur vilket allt uppstår så är giraffhalsen, kängerubenen och sjölejonets tänder inte så propotioneliga. Det mesta i naturen är operfekt faktiskt. Inte en rak linje att skåda så långt ögat når.

Kan du tänka en värld, där allt är format i enlighet med ett ideal?

Synonymer till stereotyp: alltid likadan, enahanda, oföränderlig, enformig, stel, slentrianmässig, schablonmässig, klichéartad, monoton, ointressant

Vare sig du som jag lekte med Barbie eller ej så har hennes stereotypiska proportioner ett liv i vår vardagen och då inte bara som dockor. De figurerar som en naturlig del i vår kultur, på reklampelare och som skyltdockor i skyltfönstren. Dagligen har vi mött och möter trådsmala modeller i tidningarnas modesidor, i filmer och i reklamen. Med retuscheringsmetoder formas kroppen genom Photoshop till en figur som helt enkelt inte kan existera. Appar finns att ladda ner i mobilen för att lätt plocka bort där och lägga till lite extra här. Kroppen är något det, ett substantiv som vi ständigt måste bevaka och kontrollera, sätta på olika dieter.

Kroppen är utsatt för daglig terror.

Kropparna skriker på uppmärksamhet, att bli respekterade och bli väl omhändertagna. Vi lär oss tidigt att kroppen är inte okey. Trots alla de pengar som pumpas in i sjukvården idag tampas vi med tuffa sjukdomar som ätstörningar, infarkter, cancer, ryggproblem, utbrändhet, självmord och annat. Tabletter i alla de färger sväljs dagligen av hundratusentals. Många av dessa är livsviktiga, andra skulle vi kunna klara oss utan. Det snabba samhället har inte tid för långsiktig läkning.

För att ta oss an roten till problemen behöver vi vidga den traditionella och fantastiska västerländska sjukvården med helhetstänkandet. Inte tala om kropp och själ utan leva kroppsjäl som ett och samma ord, hand och handske symboliken.

Även om det går trööööögt har vissa sjukhus infört medicinsk yoga som behandlingsform för hjärt och cancerpatienter. Denna yoga form kommer från kundaliniyogan. Min förhoppning är att även skapande språk, bildterapi, dans blir en del av friskvården som jag hellre vill kalla det, detta för att det hjälpte mig när jag var långtidssjuk i 25 års åldern. Som tur är hittade jag den läkeformen på egen hand, eftersom sjukvården inte räckte till.

Yogan har tekniker som lockar oss att komma tillbaka in i kroppen. för att sätta ner hela foten på jorden som trädens rötter. Att ta djupa andetag ner i magmuskelaturen istället för att hålla in magen och tvinga upp andetaget i bröstkorgen eller halsen.
Att uppleva och förundras över insidan av den vi är, stänga ögonen och både blicka in och lyssna till det outgrundliga universum som ryms innanför huden men är oändligt i sig.

Vi kan äga hur mycket pengar som helst, vara försäkrade upp till öronen. Men fungerar njuren inte som den ska, är vi förstoppade eller inte kan sova om natten så påverkar det hela vårt liv.

Vad skulle jag ge Barbie för kriya som betyder handling, om hon bett om råd. Naturligtvis skulle jag lära henne djupandnings tekniker, sedan visat och skickat med henne Kamelen hem att göra vare dag under en tid.

Kamelen öppnar upp hjärta-, mage-, och halschakran.
Stimulerar blodflödet till och från hjärta och njurar.
Stärker och mjukgör ryggen.
Påverkar och stimulerar alla körtlar.
Bra för matsmältningen.
Som du förstår är Kamelen en bra övning att göra för oss alla. Om du tycker denna kriya verkar vara bra för dig, ja då har du en beskrivning här:

KundaliniYogans tekniker stärker för vår vitalitet, det betydelsefulla nervsystemet genom vilket tankar, emotioner, hormoner, organ, andning, hjärtslag kommunicerar med varandra.

När jag fick den där inre vägledingen om att gå en yoga utbildning så var det propotionerna det första jag tänkte på. Jag är väl inte sådär som alla de smäckra viga, som kan vika benen bakåt och stoppa in mellan tån i näsan?

För kundaliniyoga handlar inte om det. Faktum är att de mest respekterade lärarna är över sjuttio år. Det handlar om att bli bra på att leva snarare är att bli bra på yoga. Lycka till!

Allt Gott!
Sofi

Sofi