I de skapanden språk finns en vild, lekfull och vis kraft – LivModerkraften!

Den rör sig i cykler, uppstår ur mörkret och lever av ljuset, är gåtfull men oftast vardaglig i sina uttryck. Humoristisk och häpnadsväckande lockar den oss ur perfektionens grepp, verkar som kraftfullast i blockeringarna och ger en extra dimension i vardagen. Det var när jag själv kom i kontakt med denna kraft som jag började skapa oberoende av ordet konstnär. 

 
Det är så den kreativa kraften verkar. När vi ger den plats i våra liv, tar den över och driver oss in i okända marker, tillstängda rum och lockar fram sidor av oss som väntar på att bli delaktiga i vårt liv.
Att fånga vår större essens med vardagsspråket går helt enkelt inte. Bilden säger mer än tusen ord och kreativitet är kraften som möblerar om våra mönster  är ofta en utmanande process. Något inom oss vill inte förändras. Men är processen väl igång är det svårt att sätta stopp, något driver på oss  inifrån.
Kreativitet är livskraften som läker, frigör och rör sig mellan våra inre och yttre domäner. När vi tillåter denna kraft flöda  kan vi skapa vårt liv trots rådande förutsättningar som finns eller skapa nya sådana.  

 

  Livmoderkraft

Med stor fascination har jag tagit del av mängder av kvinnors skaparprocesser. Med enkelt material som nät, tidningar, silkespapper, färg och krimskrams har de mest fantastiska livmödrar skapats. Alla med sin berättelse och nya beslut. processer mängder av kreativa livmödrar.
“When you recover or discover something that nourishes your soul and brings joy, care enough about yourself to make room for it in your life.”
― Jean Shinoda Bolen
På en av mina kurser betraktade jag hur en kvinna brottades med skapandet av sin kreativa livmoder. Jag vet av erfarenhet att jag inte ska lägga mig i, komma med goda råd eller tröst, hur gärna mitt ”omhändertagande jag”  vill det. Jag vet att hon är i goda händer –  i sin kreativa process och att hennes inre konstnär har allt under kontroll.

 

image
Efteråt berättade kvinnan att hon avskytt sin kreativa livmoder som hur hon än försökte bända och vrida och tvinga liknade den en mussla.
”Det är precis som jag alltid känt mig, som en mussla. ”Jag kände mig  ledsen, uppgiven och skit irriterad  över att en mussla skulle symbolisera mitt inre rum eller min kreativa livmoder. Men så föll blicken på en flirtkula och utan att tänka  placerade jag den i musslan. Med ens förändras hela min inställning till mig själv eftersom jag hittat och upplevde mig själv som den pärla flirtkulan symboliserade”.  
Den totala omvandlingen av denna kvinna glömmer jag aldrig. Från att ha hållit sig i bakgrunden, varit tafatt i sina dansrörelser och knappast sagt ett ord med sin tunna röst, klev hon in i sig själv,  in i sin dans, in i sin kropp, i sina målningar, in i sin röst och blev synlig!

Kreativa processer

Vad jag har lärt mig av de skapande processerna är att inget blir som man tänkt. Det är där härligheten ligger men också utmaningen som skrämmer många till vettet.  När vi släpper kontrollen till skapande processer kan rädslan komma krypande längsmed ryggraden.  Rädslan – att vi inte kan, att det vi skapar inte bli fint och att vi  inte får andras godkännande.  Den kreativa processen ”tvingar” oss att uttrycka något unikt om oss själva, det är kreativitetens självklara natur. Rörelsen läker eftersom den inte viker för våra sår, skam, hemligheter och det som gör att vi väljer att förminska oss. Den leder oss till  vår kraft, våra inre skatter, talanger och resurser – och viljan att göra något av det. 
Sorgen som emellanåt gör sig påmind handlar ofta om att vi gav upp kontakten med vår kreativa sida för att anpassa oss. 
 

Within every woman there is a wild and antural creature, a powerful force, filled with good instincts, passionate creativity, and ageless knowing.” 

Skapande språk är ett spännande och lättsamt sätt att använda i livet. Dess flexibilitet får oss att hitta vinklar och förståelser som inte tänkande logik kan leverera. Genom att öva vår skapande intelligens blir vi mer kreativa och kan få syn på detaljer i vardagen som talar till oss. Gör så här!

Ta reda på mer om något du inte riktigt vet om – övningen.

Bestäm dig för ett verb som du vill utforska.
Det kan vara frihet, tilltrasslat, livskraft, förvirring, ny början, avslut eller något annat. Gå in på http://www.pixaby.com och sök på ordet. Du kommer då serveras mängder av varianter. En bild kan beskriva detaljerat hur du känner det. En bild kan du uppleva som ett starkt symbolvärde som du bestämmer dig för att och sedan meditera på. Du behöver inte ens förstå varför vissa bilder lockar mer än andra, någon kan tom kännas skrämmande. Lita till känslan. Låt bilden väcka associationer, skriv ner ord eller en dikt. Klipp isär den och placera bilden i en annan bild. Ha roligt.

Är du intresserad av nästa workshop finns informationen här

Upptäck, förvånas och lirka upp dig själv ur den självbild du blivit van vid, sätt din skapande förmåga i rörelse!

Denna bild finns med bland de jag valt ut, den ger mig kraft!

Allt gott!
Sofi

Sofi