skapandet är skisser, livet  kanvasenBloggDet går vi ingen omärkt förbi att vi lever mitt i en kris. Känslor som svallar än hit och än dit mellan rädslor, ilska, uppgivenhet, tilltro och empati. De logiska resonemang som styrt och förklarat vår världsbild släpper i sömmarna och likt Hulkens  släpps monstrurösa krafter fram. Att vara helförsäkrad, fast jobb och ha en välansad trädgård som trygghetsåtgärd räcker inte längre än snäppet utanför den egna näsan.
Länders gränser sprängs, kulturer blandas och jorden här nere liknar den jord vi ser från månen. Ett levande klot som vi alla är en del av.

All förändring är skrämmande, det är därför så många av oss stanna kvar i  tråkiga ekkorhjul och ohållbara situationer istället för att ta våra drömmar och innersta önskningar på allvar. Vi lever hellre kvar i en lögn än att ge oss ut på den stormiga färd som förändring är. Men liv vill liv och förändring och hur vi än sätter i våra klackar i det som vi känner till, rår vi sällan på  kraften som är evolution.Untitled design (46)

Ändå är förändring något av det mest naturliga. Här är naturen den bästa vägvisaren. Ett till synes dött träd januari börjar blomma i maj, blomman vissnar efter att genom skönhet och doft lockat till sig de insekter som krävs för befruktning, en frukt börjar växa fram får färg och smak blir vitaminer och vattenfylld ger liv åt oss och djur eller faller till marken för att kärnor ska rota sig och bli nya träd. Ett cykliskt ekosystem som inte pågår i  vakuum utan som en del av en enorm kedja med allt inblandat inklusive ljus, vatten temperatur och jordmån.

Tips!

 • Skaffa dig en bok med tomma papper där du själv kan ösa ut dig alla tankar och känslor. Ingen censur och du behöver inte vara snäll eller en god medborgare.Ingen kommer att straffa dig för dina ord.  Känslor och tankar lever mer bus i vårt inne om de inte får uttryck och gynnar självdestruktivitet och  inre stress.
  Var även vaksam på idéer och nya tankar du aldrig tänk och insikter. Haffa dem, ringa in dem med annan färg och agera på dessa hur knasiga de än verkar vara för vårt gamla logiska resonemang.Vi behöver nya idéer som aldrig förr!
 • Rör dig, ta promenader, spring, dansa till musik du älskar – rörelser som inte innebär tvång, att gå ner i vikt eller något annat som hör den gamla världen till, utan få dig att blomma, njuta och känna dig levande.
 • Ta stunder som toalettbesök, när du står eller sitter i kö, när du lagar mat för att etablera en ny vana d.v.s  djupandas tre gånger – lagen ALLT liv grundar sig på. Var närvarande andas in, fyll dig, håll andan, andas ut, töm dig, andas in…..
 • Nyhetsfasta antingen helt eller sortera de nyheter du tar in. De som väljs ut av nyhetstidningar och TT är bara en bråkdel av alla nyheter. Kolla in TED.com på nätet som samlar allt nytänkande under ett och samma tak. Varenda gång jag lyssnat på något föredrag där känner jag mig både stärkt och inspirerad.
 • Använd youtube som medicinskåp. kolla på några av alla de filmsnuttar med katter andra djur och barn. Det ger endofin”kickar” som har positiv påverkan på stress och katastroftankar.
 • Ta dig för  vana att dagligen gå utanför boxen. Säg hej till en främling, gå med i en sångkör. Skriv en insändare. Säg nej till det du inte vill, måla en bild och häng upp den i farstun, klä dig i klädesplagg som det motsvarar huden på allt du är…allt risktagande sker i babystep…ju mer du kan förlita dig i känslan av obekvämt och läskigt desto mer livsenergi får du tillgång till. Denna energi ger dig bättre syn, hörsel och urskiljningsförmåga när det gäller att sortera ut konstruktiv rädsla från skrämsel propaganda och kraft att vara modig trots rädslan i hälarna.
 • Engagera dig i  volontärarbete för något som du brinner för eller önskar förändras.
 • Pyssla med trädgård, sätt tulpanlökar som kommer blomma tilll våren, vårda krukväxter i hemmet.
 • Välj umgänge, negativa människor som fyller sin utmätta tid att klaga, vara missnöjd och tala illa om andra tar livsenergi som du kan använda till något annat.
 • Läs sagor och myter, i dessa utspelas den naturliga processen som i vårt tryggetsnarkotiska samhälle  blivit onormalt. Dessa gamla kloka berättelser är visdom förklädd i  vackra kläder.
 • Känslor är inte sanningar. Vi har lärt oss att regera på det som sker i det yttre på ren vana eller inlärt beteende. Vi kan ständigt använda ord och känna de känslor som kommer av att ”nu går allt åt  helvete” och kontroll.  Eller så kan vi välja ord och känslan ”att det kommer komma något gott ur denna situation” och släppa taget. En justering som kräver daglig uppmärksamhet och agerande.
 • Lyssna och haffa dina dag och nattdrömmar, skriv ner dem och förök lösa gåtan de bär i sitt sköte. Jag fick tex. själv en dröm om vad jag skulle arbeta med långt innan jag gjorde det.
 • Som hängiven papier macheare så kan jag varmt och hett rekommendera denna skaparform som är lekfull och främjar vår vilda, kreativa, ouppfostrade natur.

Vår inre konstnär väntar på oss att bjuda in denne i  vårt liv. Ingen tidpunkt än NU passar bättre för att ta användning av våra unika förmågor, talanger och den  enorma ännu nästintill orörda naturresurs som finns i allas vårt inre.

Väcker kreativitet motstånd använd då ordet nyfiken och förvandla det till verb.

Genom att handla annorlunda i det lilla får vi tillgång till nya  tankar, vi tillreder då en plats för deUntitled design (47)t vi inte vet och inte kan. När vi öppnar upp en kommunikation med vårt  inre blir vi tillgängliga för kreativa impulser av liv och lust. När vi börja tro  och agera som om var och en av oss har en plats och det vi har i våra inre ägor är exceptionellt värde.  Ja då förlorar den gamla boxen sin passform och likt fjärilen lämnar vi  oss i  tillit till  en process mycket större än oss själva.

Vi kan mer än vi tror, har mer kraft än vi brukar och mer inflytande än vi hittills trott.

Ta väl hand om dig!

Made in Hands (9)Med värme och hjärlighet (1)

 

 

.

 

 

Sofi