Konsten att göra sig tillgänglig för WOW-idéer och driftig att genomföra dem

111913_1014_Briljantids1.pngVarifrån kommer våra idéer?
Vem äger dem?
Är det vi som får idéerna eller är det idéerna som hittar oss?
Behandlas idéerna med den respekt de förtjänar?

Varje dag har och får vi en massa idéer som hjälper oss att hålla ihop vardagen. De flesta passar in i vårt liv som är. Men så finns de idéer som tar någon form av kvantsprång, ruskar om vår verklighet och har något helt nytt att komma med. Idéer som är en del av den utveckling världen undergår.  Här delar jag med mig av en del som kommit fram i de diskussioner ämnet satte igång bland vänner, eget filosoferande och egna erfarenheter. I slutet av bloggen delar jag med mig av en livsepisod när jag just börjat lyssna till idéerna som kom till mig, istället för att leta fram dem ur min då så  väluppfostrade och minimalistiska självbild.

                                                                                                    BRILJANT IDÉ SÖKER DITO!

111913_1014_Briljantids2.pngLek med tanken att vi är omgivna av fantastiska idéer som flyger omkring som frön i vinden i jakt på den ”rätta”för att kunna utvecklas i världen. Någon som du eller jag med ett specifikt set av personlighet och talanger. Idéer som känner till vår potential mer än vad vi själva gör.När detta händer, uppstår inspiration som likt en förälskelse  lyfter den oss över vår dagliga liv, in i möjligheternas landskap och vi går på moln. En del idéer kan vara helt nya för oss andra har vi någon gång tidigare i livet skymtat. Ofta är det genom en kris som bidrar till att vi inte längre orkar upprätthålla masker och leva ett liv vi inte känner oss hemma i. Vi gör oss istället tillgängliga  för briljanta idéer som lockar fram vårt briljanta jag. Passionen som uppstår i mötet  gör oss  villiga att gå med på vad helst de har i sitt sköte.

                                                                                                                NÄR SMEKMÅNADEN ÄR ÖVER!

Men precis som många förälskelser, kommer slutet av smekmånaden. Vårt begränsade jag börja komma till tals, idén känns obehaglig, vissa eller alla i vår omgivning ifrågasätter vårt projekt. Vi möter motstånd och problem. Inget händer med vår idé och insatserna vi gör bär ingen frukt. Rädslorna väljer ut de mest hutlösa katastrofer som de smyger in i vår tankevärld, gärna kl 04 på natten. Vi börjar slåss och fäkta med motstånd som växer. Gamla mönster och trygghet lockar – vi vet vad vi har men inte vad vi får

                                                     ”Inspiration is for amateurs; the rest of us just show up and gets to work” Chuck Colose

      NÄR TVÅ BLIR ETT!

111913_1014_Briljantids3.pngDet är precis som det ska. Den briljanta idén har flirtat med vårt briljanta jag och något har börjat gro för att ta plats i världen. Som en naturlig följd  kommer tankar, trossystem och känslor som skapat vår”gamla” livsstil för att  rensas ut och transformeras med oss. Det är en utmanande del av processen. När vi fortsätter mot alla odds, utan inspiration eller tro på det vi gör,utvecklar vi inte bara våra inre kreativa entreprenörsmuskler, vi lär oss processens olika cykler, att paradoxalt tro på oss själv, disciplinens kraft och det vi gör och ger får en unik touch. Genom att välja se och uppleva oss som företagaren, konstnären eller det vi passionerat upplever är valda till att göra kommer med tiden den inre och yttre verkligheten samarbeta.

                                                        ”There is only one thing that makes a dream impossible to achive: the fear of failure”- Pauhlo Coelho

                                                                                     NÄR EN IDÉ BEORDRADE MIG ATT SÖKA JOBB!

”Jag hade brutit upp från mitt jobb som sjukvårdbiträde, en del vänner och Danderydssjukhus landstingslägenhet. Jag visste inte vad nästa steg skulle leda annat än jag inte kunde fortsätta i gamla spår. Genom en vän fick jag en lägenhet vid Skanstull och nya kreativa människor ersatte de som bara ville festa. Det var då den då en absurd idé kom till mig som tyckte att jag skulle jobba i en hälsokostaffär. Det tyckte även personalen i de två affärer jag frågade efter jobb. Jag hade aldrig stått i affär och var inte vidare insatt i vitaminer. En dag bestämde jag för att gå en annan gata än jag brukade och mötte en kvinna som jag talat med som hastigast ett halvår tidigare. Hon var på väg till sitt jobb i en hälsokostaffär för att jobba extra, eftersom det hade så mycket att göra. Naturligtvis sa det ”ping” i mig, jag följde med sökte jobb och fick det. Min tid på hälsokostaffären Gryningen var ett steg i min personliga karriär. En mycket rolig tid som trots att många år gått fortfarande ligger i min minnesbank och ler!”

Tips!
-Var vaken för dina idéer.
-Skriv ner dem.
-Undersök dem med öppet sinne, men analysera inte sönder dem.
-Bär dem med dig och var uppmärksam på det som händer.
-Håll dem för dig själv, det bästa att inte utsätta dem för
andras åsikter innan de slagit rot.
-Testa dem i din vardag.

 När vi experimenterar med skapande språk, mediterar, sätter kroppen i rörelse gör vi oss tillgängliga för rafflande idéer och hur vi ska manifestera dem.
                                                                                                                                                                                                               RawArt den naturliga kreativiteten.


Berätta gärna om dina tankar och erfarenheter när det gäller idéer! 

                                                 Jag önskar dig en sagolik vecka!

                                                                                 Sofi      

  Inspiration; Steven Pressfield –The war of artJulia Cameron – Kreativitetsboken och TED-talks, Coelho – Alkemisten       

Sofi