Välkommen till det kreativa rummet!

Vi lever i en utmanande tid. Jag vet inte hur det är med dig men jag tumlar mellan hopp och hopplöshet, mellan känslan av inspirerande utmaning och frustration.

Veckans (1)Att vilja ha något, att sedan vilja något annat, att inte vara nöjd  – är definitivt en drivkraft. Samtidigt som vi enligt visdomscitat  ”gräva där vi står” – något som kanske inte låter lika lockande.

När det vi vill,  det som vi drömmer om  ligger utanför bekvämlighetszonen är det lätt att vända på tröskeln då begränsningen tonar upp sig. Våra tillkortakommanden ställs i nytt och ännu synligare ljus.
Det är då våra gamla vanor som vi tröttnat och vill förändra lockar mer än någonsin. Och:
-Vi har ingen tid, inte tillräckligt med pengar, med kunskap….

Världen förändras och räddas genom de västerländska kvinnorna. Dali Lama

Och visst är vår levnadsstandard alldeles för få förundrat. De flesta kvinnor lever under vidriga förhållanden. De nyttjas och tystas och får bära det tyngsta lasset. För att få vatten kan de tvingas vandra flera kilometer kanske mil.

Idag har vi pengar och ingen av oss svälter i Sverige.  Vi har en barnomsorg som får mina vänner i andra länder att storkna av avundsjuka. När vi röstar sker det så gott som smärtfritt. Vi har gratis sjukvård och utbildning. Vi har även lätt tillgänglig teknologi  som gör att vi kan ge uttryck för våra tankar men också få tillgång till olika vinklar  av det som händer i världen. Listan kan göras hur lång som helst.

Visst tamapas det svenska samhället med en rad av utmaningar, men det  handlar inte längre om ren och skär överlevnad. Utan snarare om  hur vi vill och kan leva som ett jag bland en mängd medborgare.

Utanför ”boxen”

Att gå utanför ”boxen” blir mer och mer vanligt. Kanske rent nödvändigt. Ett liv innanför boxen kan kväva oss och bidrar bl.a. till olika ohälsosamma symtom i kropp, i själ och i vår livsstil.

Det som hindrar brukar vara – tid, pengar, inte tillräckligt med kunskap eller erfarenhet, att man känner sig dum,” vad ska folk tro”, katastroftankar…….ja du vet…..och du kan säkert fortsätta…..nu har jag räknat upp mina iallafall…..

Detta kallas också med ett enda ord MOTSTÅND!!!!! och känslan är ytterst verklig. 

Därför vill jag slå ett slag för livet innanför ”boxen”!

Att helt enkelt börja med den tid vi har om det så är fem minuter. Att vi ta del av allt som erbjuds gratis, om vi inte har råd.  Vi kan börja nu att göra något nu med den lilla dröm vi har. Jag vet att jag själv hade en önskan om att resa och att bo utomlands. Jag bodde då  i Stockholm och hade inga pengar – men jag hade en cykel och ett busskort. Så jag cyklade till kända och okända smultronställen. Besökt museum tog båten till någon ö eftersom jag kunde använda mitt SL-kort.
Det var då jag upptäckt essensen i att resa mer än själv platsen. Att jag faktiskt kunde charmas lika mycket av krusningarna på en vattenytan som ett häftigt cafe i Paris.

Samtal om frihet mellan mig om bankmannen – pension/passion

Därför hade jag ett träffsäkert svar då en bankman försökte få mig att investera mer i min pension.
”För tänk, sa han och la huvudet på sned, tänk om du som pensionär inte kan ta den friheten att resa som är så viktig”!

”Om min frihet ligger i att resa iväg så är jag väldigt ofri svarade jag.
Imorgon ska jag till Israel (jag skulle det då) men om något skulle hända och jag inte kom iväg, vet du vad jag skulle göra då, bollade jag tillbaka?

”Nej, svarade bankmannen”
”Jo, jag skulle nog låt se, jag tänkte efter, jo jag skulle nog åka till affären och köpa några frön, eller plocka ut några från en tomat, sen skulle jag sätta dessa i jorden och känna att jag var mitt i ett äventyr.”

Vårt samtal tog slut och jag kände mig så vis samtidigt som jag undrade vd orden kom ifrån!

702496_10201891564809680_1158974292_n

Vi har sugit musten ur Moder Jord och hennes resurser. Men naturresurser som :hoppet,kreativiteten, fantasin, kraften, förmågor och finurliga lösningar ligger som frön – så gott som orörda inom oss. 

Genom att bruka det vi har innanför boxen så händer något utanför den. På så sätt kan vi förändra den egna och allas vår gemensamma värld. tror jag.

 

 

Kolla gärna in denna fantastiska berättelse om vad som hände denna kille när han omfamnade sina begränsningar och började utforska utrymmet innanför boxen!!!

                        Jag önskar dig en sagolik vecka!

mandala klippt_redigerad-1

Sofi