Jag kan inte låta bli och undra hur all sin dar det hände.
Det där med BLACK FRIDAY.
Plötsligt var den, det eller vad det nu är för något där med mejl, sms, annonser som började skölja in från alla håll och kanter in i mitt sinne för att hypnotisera mig. ”Det kanske är lika bra att byta ut mobilen, ta tillfället i akt för vem vet vad som händer i framtiden”.

Som om inte BLACK FRIDAY vore nog har fenomenet roffat åt sig en hel vecka med krafter som även tagit julhelgen i anspråk. Julefrid, mörkrets mening och ljusets kraft har sakta men av en osynlig kraft ersatts av extrapriser, rea och artificiella ljusramper i större affärslokaler som saknar fönster. Julens verkliga bud om ljuset återkomst dränks i många hem av klappar och jäkt. Dörren är stängd för det budskap Lucia som i ”Natten stor och stum i alla tysta rum” träder in med ljus i håret. Ett budskap att ha med sig när det är natt.

Mörker är en del av livscykeln vi aldrig kan springa förbi hur väl vi än försöker.

Det hinner slutligen alltid ikapp likt natten med sin vargtimma är en del av dygnet och vintern en del av året.
Ett inre mörker alltifrån en timme till flera år som antingen kommer smygande eller blixtsnabbt genom en händelse för att skakar om och om det vill sig illa, utlösa en svart bottenlös tomhet där själva meningen med livet och allt annat som hör det till ifrågasätts.
Sjukdomar, depressioner, utmattning och missbruk har sina grå toner av oro, meningslöshet, desperation och kolsvart ensamhet.
VARFÖR? ropar vi och det enda som hörs är ekot av vår egen fråga. Iallafall till en början.

Myter, Kundaliniyoga, Skapande processer lär oss om mörkret vi bör omfamna och ge utrymme. Lära känna dess skiftningar och gråskala och med tillit vänta ut meningen i det ibland outhärdliga för att ta emot dess gåvor som bidrar till att vi växer som människa på samma sätt som de frön vi petar ner i jorden en efter en och sedan täcker över. Ingen vet egentligen vad som sker där i mörkret varken i vårt eget eller i jorden, men så börjar det gro.

There is a crack in everything.
That’s how the light gets in.

Leonard Cohen


Svarta nyanser

  • Det ljusare grå, det trista, uttråkade jaget som vi själva kan rycka upp med att göra något roligt, ta oss ur en förlegad rutin, släppa facebook eller tvrutan och börja gå på upptäcktsfärd i livet för att hitta något nytt. Eller börja med det vi velat väldigt länge men inte kommit till skott.
  • Den uttråkade gråtrista skiftningen som är förutsättning i all kreativitet som också förlöser fantasi och stärker vår förmåga att vara påhittiga.
  • En vän som fastnat i en gråskala kan behöva vårt pepp att få ändan ur vagnen för att nästa gång vara den som peppa oss.
  • Det mörkare grå och svartare nyans behöver vår uppmärksamhet efter som den mycket väl kan lura bakom ett hyfsat beteende och döljas bakom en förtroendegivande mask. Det gäller oss själva lika mycket som andra. Ett själsligt svart mörker som inte kan skingras med en klapp på axeln eller ”ryck upp dig” pepp. Då behövs en vän som har förmåga att lyssna, våga möta det svarta och/eller professionell hjälp av läkare, terapeuter eller anonyma självhjälpslinjer.

Ensam är inte stark. Istället för att sluta sig i sitt eget skal av skamkänslorna som har ogräskraft att ta över. Allt för många ta slut på sitt eget liv i vårt samhälle. De finner inga andra vägar. Människor som har allt det vi invaggas att eftersträva som har allt, grannen som inte alls verkade må dåligt, barnet som mobbats, ungdomar som inte finner sig till rätta….listan kan göras lång.


Kundaliniyoga erbjuder en rik skattkista av andningstekniker, rörelser och mantran som hjälper oss tillbaka till naturliga cykler genom att använda lika naturliga redskap, En andlig yogaform som grundar och stärker oss för att inte vi ska förlisas i en värld av väldiga utmaningar.
(Ovan ett mantra Ra Ma Da SA Sa Se So Hung)


Andetagen påverkas av vår levnadshistoria och tankar som i det fördolda suger energi. Men genom att lära känna och använda andetagets kraft kan vi bli medvetna om tankar, ställa oss bortom de lockelser kulturen erbjuder som inte är bra för oss och även lösa upp den vanor vår egen historia skapat och formulera en ny framtidstro.

Skapande språk som kan forma de uttryck inte ord kan beskriva. Genom att skapa blir vi kreativa och fantasifulla. En kreativ kraftkälla som hjälper oss transformera mörkret och återvinna dess kraft till något gott.

Skriva av oss, låta tomma papper bli vår egen vrå där vi ocensurerat kan låta allt det vi inte fått sagt eller vågat känna få erkännande.

Myter och sagor har inte överlevt krig och svält utan anledning. Kraften dessa besitter är den kraft människor som levde under svåra omständigheter under flera århundranden som skapade berättelser för att förstå och ge mening åt det obegripliga.


Det här är mina tankar, dela Dina om
Black Friday och mörkrets krafter nedan.

Med Värme,
Sofi


Sofi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *