När uppskattade du dina händer senast?
Ta en titt på dem, utforska formen, öppna och stäng dem, plocka något, berör något, lägg ena handen på en varm platta, greppa något kallt.

Enbart handflatan kan säga mer än ord.
Prova säga med handen:
Stopp min Kropp.
Välkommen in.
Berätta att du inte hör.
Be någon sänka rösten.
Säg adjö.
Heja på någon som du väntar på och nu kommer emot dig.

Känner du någon skillnad mellan att hålla upp vänster lillfinger och höger långfinger?
Hur avläser du vinden?


Skriva för hand.

När vi skriver för hand minns vi bättre vad vi skrivit ner säger inte bara forskningen, det är säkert fler än jag som kan skriva under på det. När vi skriver eller gör något med händerna aktiveras stor delar av hjärnans motoriska och sensoriska delar. Vad är väl ett handskrivet brev i jämförelse med ett mejl? Vem mer än jag hade brevvänner eller skrev hem under en resa. Personliga brev med berättelser från dagen med upplevelser, iakttagelse, frågor, svar, utropstecken och händelser. Ofta var brevpappret eller kortet valt med omsorg. Jag minns att jag även valde ut frimärke som passade brevets stämning. Ett frimärke med gungande skepp på ruskigt höga känslomässiga vågor fick symbolisera ett brustet nyförälskat hjärta som inte blev besvarat.

”Mormor, hur hanterar du smärta?”
”Med händerna, älskling. Om du gör det med ditt sinne istället för att lindra smärtan, hårdnar det ännu hårdare.”
”Med händerna mormor?”
”Ja, våra händer är vår själs antenner. Om du flyttar dem; sticka, laga mat, måla, leka eller sänka dem i marken, du skickar tecken till den djupaste delen av dig och din själ lyser upp eftersom du uppmärksammar det. Då är tecken på smärta inte längre nödvändiga.”

Sacred Wild Woman Wisdom

Skapa för hand.


Vi knåda den vänstra hjärnahalvans med den högra och med det öppnas det uppnya tankegångar. vi uppfattar insikten som annars dränks av alla tankar som annars tänker sig själva av ren vana. Svårfattade beslut får klarhet eftersom händer och armar tillhör hjärtchakrat som har ett starkt inflytande när det gäller intuitionen.  Stimuli filtreras och vi landar i närvaron i det som är. Jag är säker på att det är just därför som papier mache skapande är så helande. Händerna i papier mache massan eller klister har en avslappnade effekt på kropp och sinne.

När vi skapar med händerna aktiveras endofiner,
vilket minskar stress och ångestnivån.

Händer i föreläsningar.


Händerna har också en viktig roll när vi håller föredrag eller ska berätta något. Ord allena kan vara torftiga och inte säga så mycket. Det är först när vi fyller dem med ton, närvaro, känslor de förkroppsligas genom våra händer och kroppsrörelser. Vanessa Van Edwards är något av expert på området och otroligt nyfiken och spännande att lyssna till. Hon med sitt team har bl.a forskat i över 400 pitcher i programmet ¤Shark Tanks för att se om det fanns samband mellan de personer som lyckades få till ett samarbete med någon av entreprenörerna där. De kom de fram till att just händerna var den viktigaste språkformen när det gällde att förstärka orden. Att säga mycket och med händerna visa lite…ja då var det händerna som var mest sanningsenliga och de som hade störst påverkan på det slutgiltiga beslutet.

Den som lyssnar får ut 12.5 gånger mer från gesterna än det som sägs. När personen som talar eller presenterar något håller händerna bakom ryggen har hjärnan hos den som lyssnar svårt att känna tillit. Det är den primitiva hjärnan som är i farten.

Handupplevelser


Jag slår inte ihjäl flugor men använder friskt metaforen. Det är ju så otroligt tillfredsställande att göra en sak och få många effekter samtidigt. Varför inte skapa denna unika återbruks
Kakburk för nyrullade Chokladbollar a la Raw
(min första film😊)! En rolig kakburk som inte flugorna kommer åt. Bollar hittar du på nätet, där kan du hitta de som passar dig och ev allergier. Ha det roligt!

Allt gott
Sofi

¤ Shark Tank (Ett realityprogran där entreprenörer visa upp sig och sina verksamhetsidéer för en grupp investerare och riskkapitalister som kallas ”Drakarna”. Entreprenörerna berättar hur stort kapital de behöver för att förverkliga sina affärsidéer. Sedan bestämmer ”Drakarna”, som har både pengar och kunskap om affärer, om de vill satsa …).


Sofi