creative coctail veckans

“stop fixing your bodies and start fixing the world!” ― Eve Ensler (7)14 månader senare har jag nu gått sista utbildningsmondulen i min kundaliniyoga lärarutbildning. Detta trots att jag inte är en yogaperson varken då eller nu och kommer aldrig att bli.  Inte enligt min föreställning om hur en yoga person ser ut och är. Jag skulle inte heller vara konstnär eller hålla på med dans då jag tidigt började skämmas för min kropp.

Det finns så mycket föreställningar om allt, relationer, hur vi ska leva, vad vi ska plugga, om fast anställning, om kreativitet, dans..vi människor är så mycket mer än en föreställning…vi har så många sidor och precis som vilken frukt som helst som har en kärna så har vi en inre domän som vet vårt unika väsens förmågor, hur vi ska blomma och bära frukt att dela med oss av.

Att följa det egna kompasset

Genom att leva ett steg i taget, nyfiket i visshet att vi vet attrahera händelser, människor, utbildningar, bostäder, orter. När vi säger nej till det som inte passar in i föreställningen vi har om oss själva, blockerar vår livsenergi. Detta kan leda till märkliga beteenden som depression, missbruk, sömnsvårigheter och sjukdomar. Livet handlar om expansion.

När jag först provade på kundaliniyoga 2015 så var det inte kärlek i första ögonblicket som för som många andra. Men jag kände att det hände något i kroppen, något subtilt jag inte kunde ta på.

Lyssna inåt

När jag i oktober 2016 än en gång kände mig borttappad bland tankar och känslor som drev mig till vansinne, jag kunde inte sova och var trött jämt så var det i youtube kanalerna jag sökte efter kundaliniyoga. Jag började göra pass och jag gillade effekterna men var inte så förtjust i att göra det. Men..min erfarenhet säger

 att i motstånd finns en massa kreativ livsenergi och kände att jag ville gå till botten med motstånd såväl som sömnproblem och inre oro. Jag visste att en helgkurs inte skulle vara behjälpligt, så jag anmälde mig mig till en hel utbildning. All or nothing…

Jag visste inte vad jag gav mig in på, samtidigt som Jag (med stort J)  visste vad som behövde göras. Den där inre rösten hade än en gång tagit kommando i mina svagare stunder och lett mig in i något som skulle vara helande för mig.

Att stanna upp, lyssna…och följa…

Jag är en dansare, en fri spirit när det handlar om att förvandla tidningspapper till skulpturer. Jag använder färger, fria former och starka rytmer.
I kundaliniyogan är allt strikt, mycket vitt, mycket sittande med rak rygg och genom att hålla kroppen statisk ge plats åt den inre dansen av frekvenser som sången och andningen skapar.

Men jag visste det var rätt.

Kundaliniyoganvänder (liksom allt annat jag gör)…vänder sig till alla människor – de som rör sig som en köksdörr, unga, gamla, om man kan eller inte. Man behöver inte vara vig, smal, rörlig och lugn. Inte behöver man vara klädd i särskilda kläder heller även om vitt är rekommenderat.
Man behöver alltså inte vara en ”yogaperson”.

Kundaliniyogan handlar framförallt om

– medvetenhet, att bli medveten om vad som pågår inom oss och utanför oss
– att bemästra sinnet
– att öppna upp för andningen och med olika rörelser rikta den mot specifika delar av kroppen
– stärka nervsystemet
– öppna upp en stark relation med själen samtidigt som vi värnar om kroppen

I slutändan handlar det om att frigöra den kreativa potential (kundalini kraften) som finns inom oss som en enorm reservoar i ryggradens slut…källan av kraft och visdom som vi så väl behöver nu i det enorma medvetandeskiftet som mänskligheten befinner sig i.

Kundaliniyogan är ett sätt att stå med fötterna och inte falla in i alla tankar och rädslor…att vakna och se vad som faktiskt pågår…och inte delta i att stärka de de former som lett mänskligheten där vi står, inte slinka än dit och än hit i positiva och negativa tankar utan använda dessa till att forma beslut genom ett neutralt sinne.

Om du inte är nöjd med ditt dagsverke – glöm inte att du andats 25 000 gånger vilket är en makalös prestation!

När allt kommer omkring, handlar det  om att ANDAS. För att hålla vår andning levande så är min filosofi den att jag följer min inre röst även om det inte är ”min” grej.
Det är det första vi gör när vi kommer ut i denna världen och det sista vi gör.
Andetagen står annars inte högt i kurs, vilket de borde göra i samhällen med mycket stress och utbrändhet.

Därför vill jag dela med mig av andningsövningar som du kan ta till för mer energi eller för avslappning. Att spela in film är inte heller min grej, men jag gör det ändå och hoppas att du kan ta till dig av övningarna och förstå vad jag menar. Lycka till!!!!

                                     Önskar dig en härlig dag

                                                    Sofi

 

Sofi