Skulle du kunna tänka dig låta soppåsarna samlas på hög, intryckta tills det inte går att stänga skåpdörren? Förmodligen inte! Ändå är det just så många av oss gör med soporna i våra kroppar och sinnen.

Lymfsystemet är vårt inbyggda virusprogram som letar upp, peka ut och avisar eller dödar angripare i vår kropp. Virus, bakterier och tumörceller ligger risigt till när de upptäcks av lymfspionen. Lymfan ”det bortglömda systemet” är ett av våra absolut viktigaste system för att vara friska och starka. Lymfsystemet transporterar också näring till kroppens celler och bort överskottsvätska från vävnader (svullnad). Här kan du läsa om vagusnerven.

KundaliniYoga erbjuder ett välbalanserat kit för lymfa såväl som vagusnerven med rörelser, statiska kroppspositioner, fysisk ansträngning, andningstekniker, vila, mantrasång och klangskålar.


  • Problem med lymfa och lymfsystemet yttrar sig primärt i bland annat svullnader, vätskeansamling och livlös hud. Det kan även ge en allmän känsla av uppsvälldhet och plufsighet samt en slapp och trist livlös hud. På kroppen märks det framför allt i armar och ben som kan vara uppsvällda och kännas stumma och trötta.
  • Det är vanligt att kvinnor drabbas av lymfödem efter att ha opererat bort cancertumörer i bröst.
  • Sekundära problem till följd av dåligt fungerande lymfflöde är att en utebliven cirkulation med bortforsling av slaggprodukter reducerar funktionen i immunförsvaret. Det kan leda till ökad värk i leder och muskler och allmänt försämrad läkningsförmåga.
  • Har man ofta problem med bihålorna och slem i hals och näsa kan det vara ett tecken på ett stagnerat lymfsystem.
  • Även huden kan påverkas i form av acne eller torr hud.


Det vår lymfa behöver för att fungera är äkta utandning (då blir även inandningen naturlig), det vill säga att vi aktivera diafragman och det parasympatiska nervsystemet – vila och smälta (mat, händelser, upplevelser m.m). Torrborsta, egenmassage, rörelser, hoppa studsmatta, yoga och liknande aktiverar också lymfsystemet. Konkreta tips följer nedan:

LYMFBOOST!

TIPS 1 – Torrborsta

Tips 2 – Shake ”kroppsskakning”

TIPS 3 – Kundaliniyoga😊!

💛
Sofi

Sofi