Rädsla är den starkaste känslan vi har. Den är kopplad till den del av hjärnan som kallas för amygdala om i sin tur styrs av det sympatiska nervsystemet. Motsatsen till det sympatiska nervsystemet är det parasympatiska nervsystemet, som aktiveras när kroppen inte är stressad, utan i stället är lugn och avslappnad.

För 12 veckor sedan planerade jag samla förnödenheter ifall krig skulle bryta ut. Jag bestämde mig också för att hålla i pengarna. Inga utsvävningar. Basta! Samma kväll halkade jag in på Carrie Greens informations webbinarium om Create and Sell – en kurs om hur man skapar och säljer kurser på internet som skulle gå av stapeln inom några dagar.

– Vem har råd med en dyr kurs i detta läge? tänkte jag, stängde av datorn och somnade.
– Jo jag, var det första jag sa till mig själv när jag vaknade.

DET INRE GRÄLET


Så var det inre grälet igång.
Rädslan (reptilhjärnan som jag kallar krokodilen) har ju en uppsjö av anledningar till varför en kurs i dessa tider är vansinnigt. Under två år har vi inte matats extra mycket – allt med corona samtidigt som vi isolerats (något som verkligen stärker reptilhjärnans kraft). Nu är det krig. Flitigt använder den sig rädslan av min visualiseringsförmåga och målar upp skräckscenarier.

Men Musan, en obestämbar filur som lever i landskapen mellan den inre världen och yttre världen tycker krokodilen är en förlegad gammal krake. Hon (enligt mig är hon en hon) kommunicerar mest med symboler, förnimmelse, drömmar och instinkter. En aspekt som blir levande i oss när vi skapar. Hon översätter själens klokskap i bilder snarare än ord, många av dem ligger inlindade i sagor och myter.

En intuitiv stämma.
– Om inte NU så NÄR vi ska börja använda vår potential, talanger, erfarenheter och innerliga vilja att skapa en bättre värld. Hon stampar på en femårings vis i golvet.

Kritiken som hittills legat lågt reser sig och klappar Musan på nedvärderande på huvudet.
– Men vem är du att skapa kurser. Det blir inget med det. Ingen kommer vara intresserad. Du gör bort dig. Spara du lite bönor i skåpet.

Det är i detta skede frontalloben lägger sig i efter att begrundat dialogen som pågått. Frontalloben är den del av mänsklig hjärna som utvecklats sist av dem alla. Den överväger olika aspekter och resonerar sig fram till bästa beslut efter alla sagt sitt och svaret denna gång i mitt fall blev….JA!

”Our greatest human adventure is the evolution of consciousness. We are in this life to enlarge the soul, liberate the spirit, and light up the brain”.
Tom Robbins


Tips på hur du kan ge Frontalloben större utrymme!

  • När vi skapar tassar vi in till krokodilen och har då möjlighet att förstå och känna igen när denna aspekt håller i ratten.

  • Andning i övre delar av lungorna aktivera det sympatiska nervsystemet. Genom riktiga andetag med äkta innerlig utandning aktiveras det parasympatiska nervsystemet. Det lugnar nerverna, aktiverar frontalloben och vagusnerven vars uppgift bland många andra se till att magkänslan är aktiv.

  • KundaliniYoga med olika andningstekniker som smälter in i rörelser och mantraljuden. Yoga balanserar nervsystemet och väcker chakrasystemet för att vi ska kunna ta vara på alla de kvalitéer som finns i detta energisystem. Chi gong, meditation, mindfullness och liknande tekniker. Med det är det frontalloben som håller i ratten.

  • Vistas i naturen, vandring.
  • Varje dag ta smårisker och se till att leva om än lite med ena foten utanför boxen. Det skärper sinnet, gör oss kreativa, levande och intuitiva.


    Hur det blev med kursen. Jo jag och 238 andra kvinnor världen över lever i växtvärk med varandra. Vi träffas över internet, stödjer och ger varandra feedback, lyfter när någon faller, hurrar när det går bra för någon. Det skrivs och skrivs och skrivs.

Tips!
Vilken kör din bil och vilken av aspekterna rädsla, musa, kritiker och frontallob är den som styr mest. Skriv din egen berättelse om de dina och lär känna dem. När vi lär känna alla de olika aspekterna har vi möjlighet att själv styra vårt liv istället bli styrd av känslor och trossystem som ligger i bakhåll. Då kan vi följa den intuitiva rösten även om den motsäger det vi tror och tänker.Det här är mina tankar, vad tänker du? Hur hantera du rädslan? Vad stoppar dig?
Jag vill så gärna veta och hoppas du vill dela med dig här under.

Önskar dig en sagolik dag!
Sofi

Sofi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *