”Det är bara och bita ihop, och vänta tills det hela är över”! Är ett sätt att hantera Corona situationen vi befinner oss i. Ett annat sätt är att “väcka” vagusnerven och få bättre livskvalitet, ty den har många strängar på sin lyra.

Vagusneven är dirigenten som verkar för vårt inre samspel. Den är en pålitlig plan B att vända oss till efter att ha irrat omkring i alla tankar och otäcka scenarier om allt som kan hända. Händelser vi gärna skapar i fantasin, som hjärnan tror är dagens sanning och därför aktiverar fight, flight, freeze och please – ett viktigt systemet som medverkat till att du sitter här och läser. Några av dessa är bra att ha om vi till exempel blir jagade av vildsvin. Dock ska systemet inte användas inte mer än 10 minuter och är därför ingen livsstrategi att räkna med i längden.

Hennes majestät Vagusnerv


Tungan och tungroten är delar av vagusnerven, kroppens längsta nerv och den tionde kranialnerven. Vagusnerven, vår inre drottning som utgår från hjärnstammen och länkar samman kropp och sinne ända ner i bäckenbotten.  Den binder samman hjärnan med en mängd viktiga organ i kroppens som styr bland annat  svalget, stämbandsmusklerna och påverkar och vidarebefordrar impulser från lungorna, hjärtat, mag-tarmkanalen, levern och mjälten.  Den har mer än ett finger med i cellförnyelse och stor betydelse för immunförsvaret. Det tackar vi för!

Vagusnerven signalerar också när vi är mätta och får oss att längta efter en tupplur efter maten, för att kroppen ska kunna smälta det vi ätit.



Som om inte det vore nog med hjälte insats, hjälper vagusnerven också oss att slappna av, uppnå tillstånd av fridfullhet och bekämpa stress såväl som ångest, samt att njuta av en känsla av välmående, vilket är viktigt för bättre livskvalitet.


Den är via samtal, ögonkontakt och känslouttryck kopplad till våra relationer med andra och kan framkalla en upplevelse av värme och expansion i bröstkorgen när vi blir berörda av något vi ser, upplever eller lyssnar till vacker musik.

Trots dess mångfunktionella funktion och sin höga ställning kräver inte vagusnerven guld och gröna skogar av oss. Ett andetag räcker långt. Men det ska vara äkta lugna andetag genom näsan som vi drar ner i magen samtidigt som vi slappnar av i käkar, tungrot och axlar. Det är då vi aktiverar det förträffliga parasympatiska nervsystemet som i sin tur får vagusnerven att tjäna oss kungligt. Allt för att vi ska må bra, vara känslomässigt närvarande, kreativa och leva vaket.

Vishudda – det femte chakrat

Även chakrabalansen rubbas med spända käkar. När ilska, irritation och oro sätter sig i axlar och käkar hindras prana (livsenergi) flödet i kroppen. Spända käkar kan leda till tinnitus, smärta i ländrygg och nacke, sömnsvårigheter och att vi upprätthåller inre stress. Käkarna, axlarna samt hals, nacke, tänder, ögon, öron nackkotor liksom sköldkörteln är det femte chakrats domäner. Vishudda är ett av de sju större energicentrum som är belägna utmed ryggraden. Dessa är en del av den österländska traditionen och kan liknas vid en samling generatorer som tillsammans reglerar, lagrar och förser kroppen med livskraft.

Med ett hälsosamt aktivt femte chakra får vi lättare att uttrycka oss och vara i vår sanning. Det är också chakrat för kreativt uttryck, att vara autentisk, kunna lyssna men också att överlämna sig till en högre mer allvetande kraft. Troende eller inte, är det svårt att förneka att något måste ligga bakom en hel del vi inte kan förklara, som tillkomsten av käkarna för att ta ett exempel.

Coronasäker kram


Uppmuntra din Vergusnerv med denna andningsteknik. Sätt dig bekvämt med sittbenen förankrade i jordenergin. Slut armarna runt dig och krama dig själv. Luta huvudet lätt ner mot armarna och slappna av i käkarna. Andas långa lugna andetag ner i magen och se till att du aktivera din diafragma. Låt andningen blir mer långsam då du andas ut. Lyssna och meditera därefter på ditt hjärta.

Mer Tips


Gäspa stort och då menar jag som yogisen på filmen ovan och låt gäspningen ta den plats den förtjänar. Vråla gärna för att rensa stämband och luckra upp alla osagda ja och nej som fastnat i halsen och blockerar flödet.

Sjung och nynna på gamla godingar som gör dig glad.
Meditera med mantra.

Sucka antingen medvetet med någon av de åtta naturliga suckar du ändå suckar per timma, eller skapa egna.


Låt medveten andning bli en vanlig rutin, i din vardag genom att andningspausa med längre utandning. Lägg där till nack samt nackrullningar som grädde på moset och vagusnerven kommer ge dig mångfaldigt tillbaka.

Alla hjärtans dag! av Sophie Aronsson

Allt Gott!
Sofi

Sofi