Hormoner är våra kemiska budbärare, som styr kroppen, tillsammans med vårt nervsystem. Hormon fungerar som nycklar i cellerna. Varje hormon är sannerligen en oförliknelig entitet med mer komponenter än ord kan förklara.

För några år sedan hade jag det tufft med hälsan som gjorde att jag började leta efter orsaken i mina hormoner. Hormoner är så mycket mer än några elaka uslingar som ställer till det för oss, ger oss hjärnkaos och utpekas som bovarna i ”klimakteriekärringarnas” dramatiska humörsvängningar. För boven är mer en osynlig pakt med livsfientliga lagar oförenliga med naturens ekosystem, särskilt kvinnans.

Fyra huvudnycklar!


FÖRSTA; Enligt Sara Gottfried läkaren som skrivit flera böcker i ämnet är den viktigaste huvudnyckeln att hantera negativ stress och oro som aktiverar alarmsystemet Fight – Flight – Freeze – Please systemet. Binjurarnas domän. Det som ska användas för att springa ifrån ett lejon, men inte kan skilja på tankar och verkliga händelser. Systemet som kämpar på genom att vi andas fel (andas vertikalt med axlarna och inte andas ut ordentligt) som om vi är jagade eller reagerar instinktivt istället för med eftertanke. Vila och sömn är A och O. Systemet som är bra (ja något gott måste vi ju använda det till) att ha som back-up då vi exempelvis gör något utmanande, exempelvis ställa oss inför en grupp och prata. Och faktiskt i verkligheten blir jagade av ett vildsvin.Det är här verkligen Andetaget kommer till användning och den unika uppsjö av tekniker Kundaliniyoga har i skattkistan.


ANDRA; En annan nyckel är tredje chakrat.
Vår kraftcenter som i chakra termer heter Manipura. Detta center är lite av en huvudströmbrytare för att aktivera de andra chakrana. I detta center finns godingarna magsäck, tunntarmar, lever, gallblåsa, njure, bukspottkörtel, mjälte, mellersta delen av ryggraden. Det är den som gör att vi kan stå rakryggade i utmanande situationer, tro på oss själva när ingen annan gör det och hindra oss från att styras av andras viljor. Det är också en tillgång när vi ska bryta med ett missbruk.

TREDJE; Den nyckel är näringsrik kost, här har du ett boktips.

FJÄRDE; Den nyckel är rörelser. När man är fysiskt aktiv frisätts ämnen bland annat endorfiner vilket har stor påverkan på vårt välmående. Dessa kallas ibland kroppens egna morfin då de dämpar smärta och ger känslor av välbehag, energi och lycka. De minskar stress och stärker immunförsvaret (och säg den som inte vill ha det i dessa tider och i framtiden). 

“Modern women face an unacknowledged epidemic of hormonal imbalance. We are offered crash diets, sleeping pills, or anxiety medication. Doctors lead us to believe that this is just what it´s like to get older. We´re told that normal to feel fatigued, anxiety and cranky”.
Sara Gottfried


Vi börjar med ”Master your domain” passet.


Ett fysiskt härligt (kanske mest efteråt säger vissa) pass där vi arbetar med hela kroppen. Det är grundande vilket är förutsättning för att vi ska kunna hantera oro istället för lamslås av den, får oss att känna oss trygga i vår egen kropp och hemmahörande i världen.

Om kroppen är ett hus är frågan om vi bor i det, utanför eller är på flykt ifrån det. Vi kan fråga oss vilka vi vill bjuda in eller endast prata med över staketet. Skilja ut det som är upplyftande och vitalt från det som är nedbrytande och ’dränerar oss på energi.Eldandning – stärker nervsystemet, rensar ut gifter ur kroppen, aktiverar vårt inre personliga kraftcenter och stärker förmågan att hålla ut och ta oss igenom motstånd.

Stärker bålstabilitet som är viktigt för kroppskontrollen. Bålen består av mage, rygg, bäcken och skuldror som transporterar kraften i armar och ben till ryggraden. Bålen fungerar som navet i ett cykelhjul. Instabilitet i bålen kan bidra till skador som inflammationer och smärta i axlar och ländrygg. Genom att träna bålstabilitet fungerar kroppen på ett effektivare sätt och därmed minskas risken för skador med tillhörande smärta. Bra att tänka på under passets gång – som morot.

Som alltid varierar andningsteknikerna och mantrameditationerna.


Vill du hänga på? Tisdag den 8e börjar vi! Det går bra att hoppa in senare också.


Det är tråkigt att ha sagt nej till alla som hört av sig men läget är som det är. Därför erbjuder jag yoga på zoom. Kom med då och då, eller hela kursen. Du kan läsa mer om det här. Om du aldrig yogat med mig bjuder jag naturligtvis dig på ett pass.

Allt Gott!
Sofi

Sofi