Alla barn har sin egna unika utveckling. Det händer mycket med en människa under den första perioden i livet som mer eller mindre följer vissa tydliga stadier. Men senare i livet handlar det om medelålder och ålderdom. Perioder vi själva får måna om. Om det är en dom för vissa, tar andra chansen att kasta loss och vissa glömmer helt enkelt bort sin ålder.

– Hej Sif, säger jag när luren lyfts.
– Jamen hallå är det du Sofi! (på rejäl skånska). Jag år lite mosig idag, jag var uppe till klockan 2 i natt, för jag kunde inte sluta.
– Inte sluta med vad då?
– Jo du förstår jag prenumerera på allahanda och där finns ett korsord och bilderna till detta korsord brukar vara djur. Så jag klipper ut dessa och skapar ett slags mosaikbord av alla bilder.

Sif är en 90årig eller mer rätt 6×15årig sexbarns mamma med ett tjockt grenverk av barn, barnbarn, barnbarnsbarn och mitt uppe i livet, nyfiken på allt mellan himmel och jord. Eftersom hon ser dåligt skickar hon brev som löning på problemet. Och hur roligt är det inte att få ett idag bland alla vita trista från skatteverket. Sifs är välfyllt med bilder, artiklar, någon berlock eller annat. Visst, hon är varken som en sex åringen eller trotsig 15åring kroppsligt men till sinnet är hon lika lekfull och nyfiken som ett barn, en trotsig tonårsida inbakat i en klok kvinna med erfarenheter av ett långt och vällevt liv . Sif upphör aldrig att förvåna mig och idag när jag talade med henne kände jag tacksamhet över att ha henne i mitt liv.


Den kreativa kraften har ingen ålder, själen inga rynkor!

Före vi lägger på säger Sif att hon vill tacka mig för den kurs hon deltog på för femton år sedan. Att det var där under de fem dagarna vi hade tillsammans med dans, myter, papiermache , måleri och kreativt skrivande som hon förstod att hon inte kan leva utan sitt kreativa jag. Men det var hon själv som tog steget ut i de skapande landskapen och lät symboler, rörelser, färger, former och ord klicka igång vitalitetens kraft och bryta med perfektionen. Precis som i yogan är läraren inom var och en av oss, varje position, andetag och mantra ger möjlighet att fördjupa kontakten med denna aspekt.
Som de flesta blev hon varse med den inre kritikern som hackade obarmhärtigt på det hon skapade. En del av workshopen var att skapa en kreativ livmoder. All kreativitet rör sig i cykler och processen är samma som den under ett barns tillblivelse. Den eviga cykeln vi i yogan letar oss tillbaka till genom sa (födelse) ta (liv) na (död) ma (återfödelse) meditationen. Alltså inte den kreativitet de flesta av oss utvecklar under skoltiden. Många av oss avvecklar istället relationen med vårt kreativa jag och lägger till med en perfektionistisk inställning till den kreativa kraften som är Kundalinikraft. Detta bidrar till att många tappar tron på sig själv, sin förmåga eller blir uttråkade. Sifs livmoder blev liten och hård, hon avskydde den och var också ledsen för sin oförmåga att skapa. Idag som 6×15år är hon full av lust för sitt liv trots dålig syn och lite vinglig kropp. Men humorn har hon alltid haft, denna dialog under kursens gång fick oss alla att skratta gott, en förlösande faktor som fick kritikern att minska i storlek.


Någon i kursen ville trösta henne.
”Men Siv, jag tycker du är precis som ditt namn fast om man läser bakifrån”.
” Men jag stavar inte med V, utan med F – vänd på SIF”!
Alla skrattade gott. Men allt skapande i kursen väckte hennes slumrande kreativitet och sedan dess har hon skapat, men aldrig så mycket som det senaste året.

Ett av mina favoritställen i Tel Aviv är huset nedan. ett hus äldre personer samlas och skapar för att sedan klistra fast allt på husfasaden. Respekt säger jag. På långt verkar huset vara inspirerat av Gaudis byggnad i Barcelona. Träden runt huset har också beklätts med virkande trasor.

Det är lätt att bli rädd för att åldern tar ut sin rätt och att låsa sig vid föreställningar om åldrandet som bryter ner. Därför är det viktigt att se över dessa, bryt upp den och lägga liv i dem. Att umgås med Siv som är mer uppe i livet än många jag känner hjälper sannerligen till. Vi kan påverkar åldrandet mer än den allmänna inställningen.

Vad har du själv för tankar och rädslor inför att bli gammal?

Jag läste om hur det skulle läggas en stor summa forskning på hur de äldre mår och framtidens åldringar. Jag säger använd pengarna till att göra kul på ålderdomshemmet. Dans, skapande aktivitet, yoga, föreläsningar….WOW!”Jag vill inte åldras med värdighet för det tycker jag verkar tråkigt”.
Dagny

Ett utökad pensionsförsäkring

Rörlig ryggrad – i vår ryggrad finns rötterna till våra organ och nervsystem. Genom att hålla den flexibel blir vårt tänkande mer flexibelt och kroppen får del av den vitala energi som alstras där genom chakrasystemen. Vem kan ha undgått ryggraden i ett kundaliniyogapass? Det är i ryggraden ålderdomen börjar.

Andas – Viktigt att andas genom näsan och djupa andetag i ända ner i magen. Då masserar vi organen där och genom att vi lägger stor vikt vid långsam utandning sätter vi igång lymfan – rengöringssystemet. landar i kroppen, i närvaro och aktiverar läkning i kroppen. Andetaget erbjuder även kontakt med det neutrala sinnet som ÄR och hjälper oss distansera oss från tankekedjor, vanor, bagage, framtidstro baserat på oro och mycket mer.

Skapa – plocka fram färger och måla, skriv, sjung, dansa eller något annat glädjande.

Hobby – vem älskar inte en hobby utan krav istället för att bli underhållna av teven av folk som har roligt. Eller draman? De finns i vår verklighet och kan bli ett klurigt problem att lösa. .

Rörelser – rörelser är liv—bli en dancing queen!!!!

Umgås med rätt människor – att umgås med människor som klagar, är negativa och pessimistiska smittar lätt.

Vad har du för undermedel?_____________________________________________________________________

HaLE luJA
Sofi

Sofi