Vare sig vi älskar eller avskyr denna högtid är den svår att undgå. Hur lätt är det inte att hamna i ett stressigt ekorrhJUL?;) Stress är ju som bekant inte alltid något som syns eller märks eftersom den kan pågå på ett djupare plan vi inte är medvetna om. Istället känns den i form av utmattning, irritation, ryggont och sömnsvårigheter för att nämna några.

Postlådan är knökar full av reklam (brevbäraren missar ”Ingen Reklam, Tack” skylten) varvat av kuvert med undernärda barn och andra organisationer som ber om pengar. Köerna ringlar i mataffärerna och på vägarna. Efter att vi invånare tillsammans även detta år sprängt de astronomiska siffror i kronor räknat vi årligen lägger på julhandel, är det på juldagen dags årets REA trots Black Friday för någon månad sedan. Jag är tacksam för att tjuren Ferdinand år efter år väljer blommorna under eken. Något stabilt i tillvaron!

Andas

För att snabbt gå från det ena till det andra är andningen den stabila dans som ständigt rör sig inne i våra kroppar. Den rör sig alltjämt i bakgrunden av vårt liv medan vi är upptagna av annat. Vi tar andetagen för givet. Andetaget är neutralt i sig men påverkas starkt av det vi tänker och känner. På så sätt kan vårt sätt att andas medverka till mer eller mindre stress beroende på inre system som aktiveras som har med hjärnan, nervsystemet och organen att göra.

Rest and digest – Vila och smälta

Det är när vi andas ut som det parasympatiska systemet kickas igång. Hjärtfrekvensen går ner och vi har möjligt att smälta maten, intryck, händelser…och annat värt att smälta. Utandningen är den avslappnande delen av andetaget som hjälper oss att landa i kroppen och i närvaron.
Den lär oss släppa taget.
Att ha tillit…till att allt går vägen och vi andas in igen.
Utandningen sköter även utrensning av gifter.
Men då kan vi inte bara pust ut luften lite kvickt, vi måste ta långa djupa andetag.

Genom att tona in på några av dygnets alla 22 000 andetag kan vi stärka det parasymptaiska systemet. Det gamla ordspråket att ”Ta ett djupt andetag” bör i dagens läge omdefinieras något. Vi bör nämligen lära oss andas ut, inandningen kommer sköta sig självt.


Konsten att hålla sig parasympatisk!

…är att andas. Yogan har en skattkista av tekniker och här bjuder jag på en härlig teknik.


Sätt dig med rak rygg på en stol eller kudde.

Håll för höger näsborre med högerhandens tumme och andas in ett djupt andetag genom vänster näsborre. Täpp sedan till vänster näsborre med högerhandens pekfinger och andas ut genom höger näsborre.

Börja med som det känns att fylla magen med luft genom att använda musklerna där. Axlarna är avslappnade.

Töj sedan diafragman genom att föreställa dig ett gummiband runt magen nedanför bröstkorgen. Andas på bredden, inte på höjden och låt utandningen vara längre än inandningen.

Andas därefter några andetag i hela bröstkorgen. Axlarna är fortfarande avspända liksom hela käken och tungan ända ner i tungroten.

Andas därefter allt i ett enda svep – magen – diafragman – bröstkorgen och samma väg tillbaka. Lugna och stilla andetag. Räkna gärna till 4 på inandningen, håll på 4, andas ut på 6 och håll andan ute på 4. Hitta dina egna siffror.

Långa djupa andetag är också viktigt för levern som jobbar 24/7 med att ta hand om gifter, bryta ner fett och skydda vår känsliga bukspottskörtel. Levern behöver det djupa andetagets massage och bli avlastad från de gifter som utandningen ska sköta.

Det är roligt att andas och skönt att ta en stund med sig själv. En investering i intimitet med andetaget är tid som används på bästa sätt. Andetaget har vi alltid till hands. är gratis och skönt. Att hålla sig parasympatisk i jul är avkoppling med stort A.


God fridfull parasympatisk Jul
önskar

Sofi

Sofi