Välkommen tillFör en vecka sedan  firade vi Lucia.
Årets absolut mörkaste tid är här.

Jag  lyssnade till de traditionella luciasångerna som jag kan utantill och har särskilt älskat musiken. Men i år berördes jag av orden. Hur de berättar om ljuset och ber den som förvirrat sig i mörkret att hålla ut. De ber oss att stillalucia oss, INTE GE UPP och vänta in mirakler.
Om en stark dimension i oss vi kan luta oss mot, be till om kraft och beskydd och lita till trots svårigheterna och hopplösheten. 

Lucia från Italien som det sägs bar ljus i håret för att kunna använda båda händerna när hon hjälpte de fattiga och behövande. Hon vigde sitt liv till att tjäna Jesus men blev satt på bordell, för att sedan genomlida martyrdöden. Ännu en kvinna som skrämde det patriarkatiska etablissemanget och vägrade följa lagar och förordningar. Hon följde sitt hjärta och sin tro. Idag är hon legend som kommunicerar med oss genom dessa sånger. Legenden som en gång var en ovanlig vanlig kvinna.

Jag kan inte låta bli att förundras hur hennes berättelse fått fäste här i Sverige. Varför? Hur den levt vidare genom svält, krig, fattigdom och sjukdomar och blev berättad igen för några dagar sedan. Men jag vet! Berättelser och sagor har sina egna vägar. De tar aldrig de stora huvudlederna och vandrar dit de ska. Och nog behöver vi dessa här!!!

Mörka krafter
Jag känner en pappa som förlorade sitt barn för två veckor sedan. Barnet, en tonåring valde att ta sitt eget liv. Han hoppade från en byggnad. Några dagar före fick jag höra någon berätta om en tonåring som nyligen valt att göra samma sak.

Många människor går i självmordstankar. Människor som inte längre orkar leva. Det lucia-darkfinns ingen särskild typ, det kan vara vem som helst. Den som verkar ha allt det där som man ska ha. Men också de som uthärdar utanförskap, drogmissbruk, depression och mobbing till den gräns de inte längre orkar.  
  

Vi hör om ISIS och ser hur de fruktansvärt illa de gör människor. Terrorister har valt att bruka en illasinnad helvetisk kraft. till egna syften. Vi ser snabba klipp i nyhetssändningarna strax innan reklamen. Bilder i teven vi kan stänga på och av när det behagar. En värld utanför vårt ombonade vardagsrum. 

Men mörkret inom oss. Den inre terrorist som många av oss fejsar i det egna självhatet, i trossystem vi slavar under och känslorna som inte känns eller gör för ont. Den som följer oss i hälarna, är svårt att hantera. Att tala om. Att störa någon. Att bära ensam.

Många undrar hur jag kunde leva i Israel och hur farligt det är där. Jag känner ingen som dött i en attack men känner många som valt att ta sitt eget liv. Vänner. Mammor till två av mina vänner. Och allt det där hysch pysch i byn om människor som inte längre levde. Inte uppröra. Inte röra upp.  

Varför är vi rädd för mörkret?
 Vi talar om att bekämpa missbruk. Om stress. Om depression.
 Lugnande mediciner går åt som smör i solsken.
Vi talar inte om känslor. De där svåra känslorna. De som det knappast finns ord för.

Ondskan finns inte enbart där ute. Den lever och härjar vilt i den innersta kretsen. När vi tar hand om den. Känner den. Erkänner den.  Transformeras kraften …då deltar vi i ett djupgående fredsarbete som kommer hela världen till del.

Kreativitet

lucia-tunnelFör att kunna vänta in Lucia måste vi har modet att stanna i mörkret. Vårt kreativa jag är organiskt och en del av naturen.  Den bryter ständigt upp för att skapa nya former. Dör för att nytt liv ska frodas. För där på botten  är födelseplatsen för en ny mening, ny kraft, ny riktning, nytt seende, ny klokskap!

Ger känslorna bilder, rörelse, skepnad  och ord. De skapande språken en livlina, de skapar berättelser ur det som är. Genom att skriva och måla ”av oss” kan vi plötsligt ana ljuset i sprickor. Ja ljus kan finnas i själva orden. De glimrar till i en rörig bild. När vi minst anar det.

There is a crack in everything, that´s how the lights get in.
Leonard Cohen

Att våga störa andra. Att våga vara den någon ber om hjälp. Be om hjälp. Att tala om krafterna i mörkret. Dela med sig av egna upplevelser istället för det där allmängiltiga ”okey”et. Lyssna! Ta till hjälp. Att veta.

Ljuset återvänder när det är som mörkas.

Sankta Lucia, ljusklara hägring,
sprid i vår vinternatt glans av din fägring.lucia-eee
Drömmar med vinge sus under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.
Drömmar med vinge sus under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Kom i din vita skrud, huld med din maning.
Skänk oss, du julens brud, julfröjders aning.
Drömmar med vinge sus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.
Drömmar med vinge sus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Trollsejd och mörkermakt ljust du betvingar,
signade lågors vakt skydd åt oss bringar.
Drömmar med vinge sus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.
Drömmar med vinge sus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Stjärnor som leda oss, vägen att finna,
bli dina klara bloss, fagra prästinna.
Drömmar med vinge sus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.
Drömmar med vinge sus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia

. Dröm vilt

Sofi