Välkommen tillVisste du att krogar bötfälldes om någon började dansa spontant? Att dansförbudslagen avskaffats….i år! Jag tappade hakan rätt ner i köksbordet när jag läste detta.

blogg1Dans är en kulturyttring som ej kan accepteras i ett civiliserat land. Detta okynne började redan på slutet av 50-talet när jazzen tågade in i landet. Löpsedlarna fylldes då med rubriker om detta fenomen, som fördärvade ungdomen. I det socialistiska samhället Sverige skall medborgaren rätta in sig efter statens moral och värderingar. En god arbetare skall inte ägna sig åt moraliskt förkastlig verksamhet. Nöje är inte en dygd som leder till ett hälsosamt liv. På veckodagar skall medborgaren träda till sitt arbete för att gynna samhällsnyttan. Helgerna är förbehållna vila för att nästkommande vecka kunna tillföra staten maximal arbetsprestation. Musik är något som kan höras i kyrkan på söndagsmorgonen då ingen energi behöver tillägnas onödiga kroppsrörelser.

Nu förstår jag den märkliga relationen vi har till dans i vårt land.

  • Varför så många inte vågar dansa utan att skylla på spriten.
  • Varför det känns skamfyllt.

När jag jobbar med kreativa kurser är dans det absolut svåraste.
Om du verkligen vill ta ett jättekliv utanför boxen….DANSA…och du är där! På studs?

Innan jag fortsätter med mitt favorit ämne vill jag dock tacka för alla svettdroppar som runnit från hårt arbetande män och kvinnor de senaste seklerna. För kampen om löner, om bättre levnadsförhållanden, moralens födelse och kvinnans och mannens och barnets ett-steg-i-taget frigörelse.

Dansens sekel är i antågande! Det ser jag och en massa andra till!
Nuet är nu då vi bör föra in dansen i kulturen. Kroppar som i decennier blivit styrd och illa behandlad av bantningsmetoder, måttband, kilo noja och kamp om perfekta kroppen har tagit skada. För många har detta lett till dålig självkänsla, stress, bristande kroppsuppfattning och  destruktiv livsföring.

Stela kroppar ger stela tankar!

På samma sätt som vi tagit avstånd från kroppen har vi behandlat jorden. Vi kan inte bara leva i huvudet…vi har tretton leder, muskler, en rörlig ryggrad, ett kraftfullt bäcken och fötter som är i kontakt med jorden. Kroppen är Hjärtats boning.
Rör på denna, hjärtat håller rytmen!

För mig har dansen varit en livlina, en glädjekälla, medicin, en skola där jag lärt mig om egna inre rytmer och hur jag ska hantera yttre rytmer. Att dansa min egen dans och vara min egen koregraf i en kultur med en massa andra koreografer och alla de som vill att jag ska dansa efter deras pipa. Utan dans hade jag inte kunnat bryta mig ur kulturens massdansen.
Men också gjort mitt kroppsspråk levande och en bra storyteller.

Jag inspireras mest av de som inte forskar i dans om det är bra eller inte…utan dansar för att de dansar helt enkelt….Dans är urkraft och en utbryta kraft som rubbar….onda cirklar snäva cirklar…för att skapa nya….

Så, kom igen.! Ge dig själv en riktig dans överraskning! Ställ dig upp, sätt på dig platåskorna om du har några, dansa barfota går nog så bra och inspireras av rörelserna, skapa egna ..ja gör vad du vill!  Sätt igång! Släpp ut din dans och din dansare.
Skit i vad du tror andra ska tycka! Vad du själv borde tycka. Om du kan eller inte spelar ingen roll…
DANSA….

Dröm vilt

Sofi