Kreativitet som Vapen

Kreativiteten är som ett osynligt vapen. Det är det språk som ingen censur kan tysta. När vi dansar, målar, sjunger och skapar, kommunicerar vi på ett sätt som går bortom ord. Denna kommunikation inspirerar, mobiliserar och enar människor. I diktaturer, där regimerna fruktar upplopp och protest, är kreativiteten deras värsta mardröm. Därför förbjuds dans, konst och ord i journalistik och litteratur – det är nämligen svårt att kontrollera en befolkning som uttrycker sig fritt.

Det femininas Frigörelse

Kreativiteten spelar även nu en avgörande roll i det femininas frigörelse. Genom vårt eget skapande finner vi kontakt med vår inre kraft, och med den som uppbackning kan vi bryta oss loss från de trånga rollerna som samhället har tillskrivit oss. Att använda vår röst är så mycket mer än att lägga ner en röstsedel vart fjärde år. Att använda vår röst, är att dela våra unika perspektiv med världen för att stötas och blötas konstruktivt med andra. Det är så vi skapar nytt, inte enbart som en tjusig slogan eller ett slagkraftigt citat. Vi blir slogan och citatet. Orden smälter in i benen, nervsystemet, organen och börjar leva i oss.

”För att bryta gränser och skapa en bättre värld behöver kvinnor våga vara fria och kreativa.” – Maya Angelou

Kreativiteten utmanar normer och frigör inre potential, och det är den feminina kreativa kraften som i mångt och mycket driver frigörelsen framåt. Denna ständiga kamp för självbestämmande inspirerar människor i länder att vägra följa förlegna, patriarkatiska lagar som förtrycker friheten med hot, våld och en gud de skapat efter sin egen bild. Idag kanske vi i västerlandet släppa kampen och tillåta vår skapande förmåga att peka ut vägen och stampa upp nya stigar.

”Jag sjunger med min röst och dansar med min själ, för jag är en fri kvinna, och det är min konst som gör mig oövervinnlig.”
– Nina Simone

I kvinnors skapande förenas vi med andra kvinnor världen över, förändrar samhällen inifrån och låter femenina värden ta plats. Många är vi idag som vill använda vårt liv till att skapa förändring, men många liksom jag själv fastnar i rädslor, självförebråelser och förvirring. Mytiska gudinnor, häxor, feer som vuxit sig starka genom tider av krig, svält och förnedring berättar om ett liv i livet av krafter vi alla kan använda för att färga världen med våra skapelser och låta våra autentiska berättelser bli starka trådar i det mäktiga nät som binder oss samman.

Inbjudan till ”Hjärtats Kraft, Tomheten och Öknens Kraft” Skapandekurs

  • Sitter du fast i förtärande tankar, i beroenden, i jobb du inte gillar med drömmar som torkat?
  • Är du nyfiken på din skapande förmåga och vill ha mer nycklar och redskap till att göra konst av ditt liv.

Klicka på bilden för att komma till kursen. Boka din plats bland de tretton, early bird till den 26/12

Tillåt Lilith vägleda dig

Lilith är symbolen för det outtröttliga inom oss, som vägrar underkastelse, som vågar bryta sig loss från oket av omöjliga förväntningar och förtryckande normer. Hennes skapande kraft är som ett upplopp av liv i de mest ogästvänliga sammanhang. Det är förmågan att få öknen att blomma genom att försätta oss i underjordiska källor av liv, lust och mod.

Skapa en Dagbok för Självuttryck

Precis som med Lilith som tvingades ut i öknen, börjar resan med ett tomt blad och din egen röst. En dagbok för självuttryck är en kraftfull plats att släppa loss dina tankar, känslor, idéer, reflektioner och drömmar. Det är ett säkert utrymme där du kan vara helt ärlig med dig själv.

”Skrivandet är kraftfullt. Det är din röst på papper, och det kan vara din frigörelse.” – Anne Frank

Genom att regelbundet skriva i din dagbok, ger du utrymme åt din inre kreativa röst. Du kan måla med ord, dansa med meningar och skapa ditt eget konstverk med tankar. Det är en plats där du kan börja släppa loss fantasin, förstå din inre kraft och lyssna till vad den har att säga.Svårt att komma igång?


Jag har själv tre dagböcker liggandes lite här och där. I månader har jag velat komma igång med att skriva. I söndags tvingade jag mig själv att sitta ner och fråga mig själv vad det är som hindrar. Jag kände att jag var så full av ord som fastnat och var rädd för obehaget de kanske skulle skapa inom mig. Jag satte klockan på 15 minuter, varken mer eller mindre och började skriva. I tio dagar ska jag fortsätta innan jag tar nästa beslut. Med tiden som ram kände jag mig trygg. Vad skulle göra dig trygg?

Så oavsett om du är redo att dyka djupt in i kursen eller bara vill utforska kreativitet på egen hand, ta det första steget genom att skapa din dagbok för själv och själuttryck. Du kommer att upptäcka att kreativitetens kraft är redan inom dig, redo att väckas och uttryckas.

Välkommen till din egen resa till kreativ frihet!
Sofi

Vill du ha inspiration av värde och lite koll på vad som händer framöver?
Klicka på bilden och klicka in din adress vart det ska skickas, eller klicka här.

Sofi