För vissa är mantra meditationen kundaliniyogans höjdpunkt. För andra inte. Att sjunga är nämligen det värsta många vet. Och anledningen kan sitta djupt.

Att förlösa ljud, uppleva den egna rösten, få vagusnerven i vibraton och frigöra halschakrats kreativitet är väl värt. Att smälta in i ljudets vibrationer kan bli en spännande upptäcktsfärd och ha en läkande effekt.


Ja, jag vet själv, de där sånglektionerna i skolan som satt sina spår. Hur läraren tvingade oss som gått med i kören att ställa upp i tid och otid. Perfekt skulle det vara. Därför plockade hon fram sitt pappersrör som hon satte framför munnen för att lyssna på var och en av oss. De som inte hade den perfekta tonen fick en liten klapp på huvudet med röret som gest att hålla tyst men fortsätta mima inför kommande körsång i kyrkan söndagen efter. Det hände aldrig mig, men jag avskydde det det. När jag väl slutade mellanstadiet och därmed bytte skola kändes det som en befrielse att slippa pinan och jag bestämde mig för att aldrig mer ta en ton.

Men mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och jag sjunger hellre än fokuserar på om det låter bra. Hur härligt är det inte att släppa rösten fri i bilen till Tina Turner på hög volym, lägga till den egna stämman och liksom bli lite henne för en stund. Jag älskar också de olika mantran.

Rösten är ju trots allt en del av kroppen vi uttrycker oss med. Mantrat är kan man säga är huvudrätten i ett kundaliniyoga pass. Yogan är uppvärmningen. Men behöver ju inte vara det för dig. Kundaliniyogan bjuder iallafall på mängder av härliga vibrerande mantran alltifrån monotona till medryckande sådana, med ord och vibrationer om fred, om att återknyta oss med helheten av jord, eld, vatten och luften, om själen, kreativiteten, wow känslor inför skapelsen, sanning, förening, en högre kraft och helande.

Den som sjunger skrämmer bort bekymren.

Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616)


Ja du Miguel, du kanske har rätt. Vi tänker ca 70 000 tankar varje dygn, de flesta är negativa, många har vi tänkt i åratal och frågan är hur många av dessa tankar som egentligen är egna.
Hur mycket av sinnet är kapat av föreställning som tillhör familjen, släkten, kvällstidningar , kulturen?

Andetaget (som i sig är neutralt) rörelserna, kroppspositionerna, en vältränad glad diafragma och mantrat kan vara det som lättar dimman, löser försteningen och sätter igång den kreativa livsenergin att verka i samstämmighet med vårt vaknare här och nu-jag. Mantran sägs också rensa ut omedvetna vibrationer från tankar och känslor som sitter fast i det omedvetna.
Mantra är användningen av ljud för att påverka medvetandet.


Man betyder sinne och trang betyder våg eller projektion. Allt i denna värld, ner till den subatomära nivån, är i ständig rörelse, vibrerande. Det finns åttiofyra meridianpunkter, eller tryckpunkter i munstaket. Varje gång vi talar stimulerar vi dessa och deras associerade körtlar och organ – med tungan. Och varje gång vi skandera ett mantra, knackar vi fram en viss sekvens, rytm och position som initierar en kemisk reaktion i hjärnan och kroppen. Det är som om vi har ett elektroniskt, datoriserat säkerhetssystem i munnen. Tryck in rätt kod på övre gommen och du får tillträde till hjärnan och din inre kammare av högre medvetande!

Varför inte sätt igång genast? Denna känner flera av er redan till. Om du är intresserad av andra finns det mängder av mantran på youtube såväl som Spriti Voyage att välja och vraka mellan.

Vad är vitsen med att sjunga på ett annat språk?


De flesta mantran i kundaliniyogan är på språket Gurmukhi. Det finns även mantra på sanskrit, engelska och andra språk.
Måste man förstå vad mantrat betyder?
För vissa kanske svenskan passar bäst. Själv är jag beredd att hålla med de som menar att det främst är intentionen som har den verkliga kraften för att smälta samman med ljud och de rörelser som vissa mantran stärks med. Ord säger inte så mycket om inte känslan och sammanhanget finns med och är lätt att fastna i som enbart ett ord. Kanske är det annorlunda för dig?

Jag ville ju bara lära mig hebreiska!


Min egen erfarenhet av ljud från ett av världens äldsta bevarade, glömda och sedan upplockade språk, hebreiska har haft en stor påverkan för mig. För en hel del år sedan flyttade jag till Tel Aviv. Den judiska kulturen var märklig, bokstäverna konstiga krumelurer och ljuden främmande. När jag började ta lektioner i hebreiska på hebreiska (alltså inte via engelskan) var det fascinerande men mest frustrerande . De ljud jag tillsammans med en brokig skara av ryssar, amerikanare, polacker, irländare m.m. som kom ut ur munnen, min alltså, lät allt annat än lärarens. Jag hade så svårt att få till det. Efter ett tag började drabbades jag av kraftiga känslosvall. ”Det är som om hjärnorna blandar sig i mig” skrev jag i min dagbok där jag även nämnde ormen som börjat röra sig i kroppen. Då visste jag inget om kundalinikraften och den orm som symboliserar denna. Ljuden fick mig ur den fastlåsta position jag trugat med i många år. Ljud, okänd kultur och det skapande jag påbörjat var det som bidrog till att en ny dörr slogs upp i livet. Med kraften inifrån och öppnades en väg som stämde mer överens med mig än den väg jag försökt få till.


Hur är din röst och sånghistoria? Ta gärna lite tid och tänk igenom den och fråga dig själv om det inte är dags att ”ljuda” ut med kraft?

Sist men inte minst.
I mina workshops och klasser är taket högt med utrymme för experimenterade. Känn dig fri att utforska rösten hur den än ”visar” sig.

Allt Gott!
Sofi


Sofi