Att skapa tillsammans med barn är ett härligt sätt att umgås. Genom att själv sätta vår inre sexåring på fri fot från krav, fult/fint värderingar och perfektionsattityd bryter vi med generationer av förslavat barnasinne. Leken är kreativitetens rötter och fantasins skördetröskel. Människan är i grunden inte logiska resonemang utan kreativa unika varelser. Ord räcker inte heller till för att utrycka allt som vill bli sagt och samtal med händer i klister blir sällan om väder och vind.


Barn tar lätt efter det vi inte vet vi säger och lägger märke till det vi inte har en aning om att vi gör. Små inbyggda ”jag är inte kreativ” tro system vi är vana att leva sipprar ut i i gester och självhävdelser. Det är som om barnens omedvetna uppfattar vuxnas omedvetna. Jag har träffat många vuxna som inte vill att deras barn ska sluta skapa som de själva gjort. Det är en av anledningarna till att jag skapar en kurs i ämnet. Insikt om vårt eget förhållande till kreativitet är inte endast en viktig insikt, den är frisk och en förberedelse till nästa kapitel. Låt oss genast vända blad.

Det bästa är att inte finns några omvägar runt. att läsa en bok i ämnet räcker lika lite som att läsa en kokbok och tro att det står en tallrik med måltiden framdukad. När vi vuxna sätter igång och med skapandet befriar vi oss från handkloven ”fint” och handkloven ”fult” och kedjan dem emellan med ”jag kan inte, jag har ingen fantasi, jag är inte kreativ” ringar. Skapandet är alltså nyckeln!

Börja nu med en gång!

Här kommer en enkel och rolig idé du genast kan göra med barn eller vuxna som varit barn. Jag gjorde den med två 11 åringar här hemma och sedan med med ett gäng tonåringar i Växjö förra söndagen.

Plocka fram var sitt papper och färgpennor. Har du inte det kanske du har någon baksida på kuvert från skatteverket eller banken och några kulspetspennor som ligger i ett fack längst ner i väskan.


Ropa på barnen att komma, din sambo, granne eller sätt dig med dig själv och umgås med din inre sexåring.


Lägg pennan/kritan i ”fel” hand.
Måla ett virus på en och en halv minut.
Skriv sedan om detta virus med samma hand. Berätta vad det heter och vad det gör för nytta. (Vi behöver virus och bakterier mer än någonsin både i tarmen men också sprida en smitta som ger hopp och annat du tycker är viktigt).


Låt var och en berätta samtidigt som du lyssnar
– om sin virus eller bakterier
– processen
– klappa händerna
– gå vidare till nästa person

– sätt upp din virus på kylskåpetDen jobbigaste fasen i skapandet som gör att vi ryggar tillbaka bara av bara tanken på att skapa är förlusten av relation med vår inre kreatör. Vi är alla födda med skapande kraft som en del av de resurser vi behöver för att klara livhanken och som för oss samman med evolutionen.

Det fria skapandet tar oss till den tröskel där vi förlorade kontakten med lekfull, levande energi, med frågor och nyfikenhet och började bete oss efter förväntade normer om att passa in. Men sexåringen lever kvar i oss.Kreativitet är nämligen så mycket mer än att måla tavlor och hänga ut på på ett aktat galleri. Det är en livskraft som förvaltar och sätter känslor, trossystem, idéer, talanger, vanor och tristess i rörelse. Skapande språk och uttryck är medicin. Kreativitet ligger bakom kranen du vrider på för att få vatten, lampan du tänder, huset du bor i, den digitala bussbiljetten….

Skapandet behövs i vardagslivet, i våra relationer och i jobbet för att det ska kännas meningsfullt. Skapandet gör oss vakna, kännande, närvarande och gör att vi utvecklas. Skapandet gör att vi kan skifta mellan att experimentellt och lekfullt skapande till att vara vuxen men en gnutta barnasinne. Att se världen från barnasinnet är att se och vistas i en magisk värld bortanför substantivet en-värld.Är det inte försent?


Nope det aldrig är för sent att plocka upp sin sexåring och låta han eller hon förgylla livet även om du som sex år inte hade det bra finns en frisk aspekt av denna kvar inom oss som väntar på att få plats i vårt liv.

3 lördagsförmiddagar med veckas mellanrum (datum kommer)
10.30 – 14 (10,5 timmar allt som allt)
1350kr inkl. 25% moms
samt allt material förutom en sko
Papier Mache är en fantastisk skaparmetod som sätter ingång den mest inbitne nej-till-sin-kreativitet-sägare. I kursen skapar du inte för att skapa med barn. Du skapar för din skull och för att ge skapandet en chans att möblera om i ditt omedvetna såväl som dit medvetna jag. Att bli en skapande person helt enkelt även om du måste fortsätta damma, betala skatt, besiktiga bilen och åka på semester. Genom att kliva in i det skapande rummet med dig själv, andra och sedan barnen möter du dig själv, andra och barnen på ett helt annat sätt än då du står lutad över en teckning och säger att den är fin.


Här kan du skriva upp dig på
inspirationsbrevet
med information om kommande workshops!

Lycka till och ha det så roligt!Allt gott!
SofiSofi