Distans är väl inget nytt i vår kultur men väldigt påtagligt i dessa tider. Kan så lite som ett leende skingra oro, ge hopp, stärka hälsan och få oss att känna oss mindre ensamma?

Vi kan inte hälsa med handen, inte kramas eller komma för nära varandra. Vi går omvägar för att inte stöta samman, infogar oss bakom linjer i affärer, slänger irriterande blickar, skriver arga insändare eller delar allmän irritation i egna facebook kanaler om någon råkar bryta eller glömma de avståndspraxis som sakta etableras. Men vi människor är sociala varelser med en naturlig olydnadstendens som kan vara svårt att tygla till 100%. Vi behöver umgås med äkta energier och mötas med blickarna för att bli sedda. Det är här leendet kommer in och dess Win win effekt.


Ett leende kostar inget. Det är inte tungt att bära och ligger lätt tillhands i mungipan. Låt oss börja med ett experiment. Titta på den här bilden en stund och märk vad som händer.Leendets WinWin effekt!

-Studier visar att om vi försöker förstärka positiva känslor genom våra ansiktsmuskler – och hålla borta de negativa – kan vi påverka vårt humör avsevärt, och börja känna alltmer av det ansiktet uttrycker.

-Att fejka ett leende kanske inte är det roligaste, men allt som krävs är att vi gör det en kortare stund för att få en positiv effekt på humöret.

-Forskarna tror också att leendet utvecklats just för att skapa positiv resonans mellan människor, vilket ökar känslor av tillit, glädje, närhet och kontakt.

Det svåraste man kan göra är att le när man är sjuk, lider av smärta eller är deprimerad. Men det är ett kostnadsfritt recept på en ny början och återhämtande.


-Ett gladare ansiktsuttryck hjälper inte bara kroppen att bli av med stress, att le kan frigöra spänningar även på cellulär nivå , enligt biokemisten och artisten Sondra Barrett. I sin bok Secrets of Your Cells förklarar hon hur celler kan skilja på trygghet och fara samt hur de kan finna och reparera problem och skapa en helhetskänsla av balans inuti kroppen. Hon poängterar också hur en persons tankar har direkt påverkan på cellfunktioner. När vi ler minskar vi stelheten i våra celler. Den psykiska avslappningen som detta medför kan bidra till att motverka risken för stressrelaterade mutationer i cellerna, som kan leda till utveckling av olika sorters cancer.


-Leenden är smittsamma. Har du någonsin fyrat av ett leende till en kollega, en okänd på gatan, ett barn i tunnelbanan eller vän och lagt märke till att du ofta får ett leende tillbaka? Tänk om alla effekterna ovan smittar andra samtidigt som vi håller distans. Win Win kallar jag det!

Hitta på tips!Se dig omkring, hur ler folk egentligen? Hur ler du själv?

Ladda ditt leende med att varje kväll skriva ner tio saker du är tacksam över, kanske somna med ett leende.

Testa olika leenden och utforska det som händer.

Gör det vi gjort i en yogaklass för lite sedan. Andas in och meditera på tack andas ut långsamt, fortsätt så i tre minuter, avsluta med att le en stund och låt effekten sprida sig.

Kommande Yogakurser hittar du här!Det som solljus är för blommorna, är leendet för mänskligheten.
Joseph Addison

Allt gott!
Sofi

Sofi