Den kreativa kraften är en mäktig och helande kraft, även om dess verkan kanske inte genast upplevs som sådan. Vi bär alla olika bördor och genomgår olika prövningar i livet – från småskalig tumult till djupgående konflikter, från att tappa fotfästet till att möta känslor vi inte ens visste existerade. Men det är just i dessa prövande stunder som den kreativa kraften kan göra sin största inverkan.

Har vi vandrat längs vägar som andra har pekat ut åt oss, blivit någon vi inte är och fastnat i destruktiva mönster kanske till och med allvarliga beroenden som jag gjorde så kommer vi till en punkt.

Ska jag leva så här resten av mitt liv?
Vill livet något annat av mig än det jag fått för mig?

Här har vi två val, antingen fortsätta i de vanor vi avskyr men är bekanta med och övertala oss själva att det är bäst så. Eller så sätter vi ner klacken, ta ett djupt andetag och ett steg in i kaoset.


Det kan börja skaka ordentligt när vi sätter igång och pilla i det cementerade tankegångarna och låsta känslor med färger, papier mache ,myter, dans och andra skapande språk. När vi utmanar beteende och en otydlig självbild kan det kännas som om huden krackelerar och sårbarheten vi inte velat kännas vid väller fram inom oss. Låt det komma, skölja ur, städa upp, frigöra, andas. Inte allt på en gång, utan lite i taget. En läkningsprocess är inte surfing på en räkmacka, det är dagliga beslut och steg fram, flera bak, steg fram, ett hopp ett kliv och dsedan tillbaka till ruta 7, men aldrig till ruta ett.


Kaos är inte granne med Gud, det är en sida av Gud


Förstå mig rätt. Den skapande processen är lustfull, skämtsam och flirtig men kan också vara rejält omskakande. Förändring är aldrig behaglig och ju större avstånd mellan den vi är och den vi försöker leva upp till desto mer skakar det. Det är en naturlig del av processen och livet. Det är lätt att glömma det i en tid med sociala medier med inlägg av allt som är toppen. Vi lever i en kultur med lättsam tillfredställelse, där känslor delas in i bra och dåliga och dopaminpreparat inte längre än ett klick bort. Ge därför skakningar en naturlig plats i processen, ja hela livsprocessen. Vårt nervsystem önskar satus quo, vår själ, den inre drivkraften vill framåt och vår skaparkraft vill användas. Att det skakar beror därför inte på att vi är fel ute, det beror på att vårt inre försöker komma till rätta med sig själv.

Det är nu dags att ta fram fiskespöet och fiska fram de gömda skatterna av drömmar och önskningar vi bär på. När vi väl fiskat upp något som får hjärtat att sjunga är det dags att röra sig ur stagnation. Ett bäbis steg i taget. Ett andetag åt gången.Min fångst

I den förra bloggen skrev jag om kaoset jag själv befann mig, här handlar det om att ge sig ut i stormens öga och det djupa vattnet med många meter ner i det omedvetna och bakom ridån av det liv jag levde. Jag tog fatt i en kreativ impuls som lockade mig att skriva ner det som fick mitt hjärta att sjunga och det som väckt min avund.

Lapp 1 – Jag älskar att resa!
Jag började upptäcka Stockholm på cykel, och utforska nya platser och museer.
Jag hade SL kort och bröt med min stagnation genom att mer eller mindre tvinga mig ut på båtutflykter.

Lapp 2 – Jag ifrågasatte mina universitetsstudier. Vad älskar jag att göra även om det är motigt?
Jag började dras till olika kurser som uttryckande konst, frigörande andning och en skrivarlinje på en folkhögskola. Jag tog mig till dansstudion även om jag skämdes för min kropp. Inte allt på en gång. Jag lät aldrig min ekonomi att stoppa mig, för att vinna på lotteri måste vi köpa lotten, skillnaden är att de erfarenheter man får alltid är en vinst i sig.

Lapp 3 – Jag skulle vilja leva i två kulturer.
Jag började leta efter språkkurser, hade på känn att jag skulle bo i ett annat land och trodde det låg i Sydamerika.

Lapp 4 – Jag vill jobba med fred och miljö.
Jag ringer till FN och skickas runt till olika personer och instanser – mer kommer jag inte ihåg.

Lapp 5 – Jag vill ha mer andlighet i mitt liv.
Jag läste bok efter bok och blev värd på café Pan i Stockholm som varje dag erbjud föreläsningar i olika ämnen.


Några år senare, efter en massa omskakningar och fortfarande i skakningar då jag befann mig med hela mig utanför boxen, i vetenskap att mitt liv började stämma överens med mig. Inget av detta var egentligen möjligt och fanns inte i min fantasi.

Allt infrias på sitt egna sätt!


Men här stod jag nu och sålde mina egna skapade papier mache ritual krukor på en välkänd konstnärsmarknad i Tel Aviv. Detta ledde mig sedan till att hålla kurser i kreativitet. Mitt första stora arbete var tillsammans med en organisation som arbetade med relationsbyggande aktiviteter mellan israeler och palestinier. Allt var ovisst och jag fick verkligen öppna upp och leva i tillit till min intuition och andlig kraft. Mina nya vänner var konstnärer och jag deltog i en grupp som städade stränder och ville göra Israel grönt och ekologiskt – då blev jag föredragshållare också.

Det skakar fortfarande, nya äventyr med en högre kraft som vägvisare och arbetsgivare.


Nu är det din tur!

Jag hoppas att jag kan inspirera dig att utforska och använda kreativitet och skapande uttryck. Att du inspirerar dig själv genom att göra det. Vi har så mycket inre visdom vi kommer åt genom den skapande processen. Så! Skaka ur dig allt som inte är förenligt med dig och skäppa fram din potential, talanger och att ditt hjärta får sjunga sin sång.


– Gå en runda i naturen och fiska fram det som får ditt hjärta att sjunga.
Baka, vara med barn, ekologiska produkter, trädgård, kinesiska spåket, djur….

– Sätt att få igång energin, gör en handling, leta upp en kurs för att träffa likasinnade, var modig, låt det skaka, ta alla tillfällen i akt som kommer till dig, öva tillit varje dag, ta ett bäbissteg varannan.

– Skriv dagbok för att stärka din önskan och ge det bakåtsträvande jaget få en plats att ösa ur sig allt bråte och nervärderande påståenden istället för att smyga omkring i ditt sinne och lura av dig dina drömmar.

– Skriv tacksamhet, tänk tacksamhet, känn tacksamhet.

– Medveten Andning

Skriv gärna till mig och berätta om dina upplevelse.

Sofi