Kreativitet är en naturkraft som vill komma till uttryck, som söker din uppmärksamhet och som bär på livets potential. Tyvärr har kulturen vi lever i en smal och ytlig definition om vad kreativitet är. När du samarbetar med din inre kreativa visdom blir livet ett mirakel att leva, rädslan bleknar och du får tillgång till en inre läkande vitalitet som genomströmmar alla delar av ditt liv.

Har mänskligheten tappat fotfästet? Har du själv tappat den röda tråden och trasslat i dig känslor och föreställningar som inte leder någon vart. Ingen fara. Det är här myter, sagor, metaforer, dikter, sånger, skrivandet, teaterskådespel, måleri, inre bilder, dans och andra kreativa uttryck kan vara behjälpliga. Med dessa får du kontakt med en inre naturlig källa att hämta kraft, förståelse, läkning och vägledning från.

Ord räcker inte alltid till

Med skapande språk får du lättare syn på det du med dina ögon inte lägger märke till och hör det som inte uttalas i ord. Istället kalibrerar du med något inom dig som formulerar det osagda och får dig att förstå det du inte kan sätta fingret på. Med skapande uttryck fördjupar du relationen med din intuition, energin som ”känns rätt” hur ologisk den må va vara för dig.

Skapande uttryck ett tillgängligt apotek


Skapade språk förlöser energi som är fångade i destruktiva vanor som är svårt att rucka med vilja. Genom att ge känslor ett uttryck kan fastfrusen energi få rörelse och uppstå i ny vital form. Som alternativ till apotekets utbud av läkemedel, ofta med hissnande biverkningar kan en dagbok där du skriver av dig utan censur, en virknål och ett garnnystan, vattenfärgskladd på ett vitt papper, en spontandans, djupa andetag ge läkning som samspelar med kropp och själ. Eller användas som ett komplement till skolmedicin som kan vara nödvändig.

Jag trodde det var fel på mig men….

Boken Kvinnor som slog följe med vargar skriven av Clarissa Pinkolas Estees och uttryckande konst terapi var räddningen för mig som nyxuxen efter att ha suttit med en psykolog efter en annan för att få hjälp med mitt mörker och en fundamental känsla att vara fel. Orden som utväxlades var tomma på innehåll. Med färger förlöstes känslor, rörelser gav liv i kroppen och med mytens hjälp började jag urskilja ett resonemang jag allteftersom kände allt mer tillit till. Problemen var inte problemet. Problemet var att jag tappat kontakten med mitt skapande jag i försök att vara till lags, följa riktlinjer andra pekade ut och trycka in min kropp i en sterotyp få passar in i. Sedan dess är mitt skapande livsnerven i mitt liv som jag ständigt håller mig uppkopplad på och älskar dela med mig av.

Kvinnans vilda natur

Den kreativa rörelsen är inte en rak linje mellan A till B utan rör sig i cykler genom födelse, liv, död och återfödelse, är personlig och universell på samma gång. Den patriarkatiska eran när den maskulina aspekten fått röja efter eget huvud har ställt till det rejält att vi mer eller mindre står inför ett slags kollektivt självmord, eller vägskäl.

Med all respekt för all teknik eran skapat längtar många efter en annan rytm än effektivitetens. När den maskulina aspekten själv får ett ostört utrymme att husera, handlar livet mer om kamp, jakt, makt, kontroll, heder, armbågar, utnyttjande, hjärndyrkan, exploatering av jordens resurser för tillfredställelse i nuet. Men yang aspekten kan vara en gentleman, en riddare, en beskyddare, en alkemist, en gränsöverskridare som agerar och få oss att göra slag av saken. I den skapande processen lär sig Yin och Yang att samarbeta.


”Kvinnans kreativitet är hennes värdefullaste tillgång som berikar utåt och ger näring åt hennes inre på alla nivåer; psykiskt, andligt, mentalt, känslomässigt och ekonomiskt. Den vilda naturen bjuder på gränslösa möjligheter, fungerar som förlossningskanal, ger liv, släcker törst, mättar vår hunger efter det djupa vilda livet. I idealfallet flödar kreativitetens flod fritt, utan dammar, utan avledningar och utan missbruk”.
Clarissa Pinkolas Estees

I flera år har jag gett längre workshops i ämnet på Grimslövs folkhögskolas sommarkurs. Men på grund av Corona blev det inget varken i år eller i fjol. Därför erbjuder jag en tredagars workshop i min Wonder Land Ateljé.

Likt spinnerskor väver vi organiskt samman

 • Papier Mache skapande
 • Saga och myter
 • Fridans
 • KundaliniYoga
 • Andningens rytm
 • XX -kromosomernas kraft och kreativa rytm
 • Symbolens vägledning
 • Lösningsfokus med Motiverande samtal i cirkeln
 • Experimentellt måleri
 • Kreativt skrivande
 • Kritiker, krokodilen och skaparblockering
 • Ritualen
 • Vilan
 • Småländsk skogskraft
 • Dopp i närliggande sjö


  Denna workshop är för dig som identifierar dig som kvinna. Ingen kreativ vana behövs eller att du är fantasifull. Det blir du genom att skapa och umgås med kloka kvinnor i grupp och uråldriga myter visar. Denna kurs är förmodligen inte för dig som behöver totalkontroll, strikta rutiner och absolut bekvämlighet om du själv inte vill utmana det förstås. Öppet sinne är bästa gödsel för den kreativa kraften. Vi omfamnar eventuella coronainstruktioner, väderleken och varandra med flexibilitet och låter allt smälta in med övriga uttrycksformer.

Ur en kvinnas 100 nyanser av henne, en serie som ville bli skapade.Är du kallad?


Nyfiken? Fylla på kraft? Bli mer kreativ? Trött på bantalivet? Utmaning som lockar? Vägskälsstampar? Det här känns läskigt, därför gör jag det – känsla?Workshopen börjar kl.12 på tisdagen och avslutas på torsdagen kl.16.


Anmälan

Early bird 2800kr t.o.m 3/7

 • Kursavgift 2950kr inkluderar
  3 dagars workshop,
  allt skaparmaterial
  måltider
  viss övernattnings möjlighet för den som är i behov (se nedan).
 • Anmälningsavgiften är 1000kr som betalas in i samband med anmälan. Begränsat antal platser!
 • Resterande kursavgiften ska betalas in senast 9/7.
 • Vid sjukdom med läkarintyg betalas halva kursavgiften tillbaka. Om du har någon annan som vill ersätta dig eller någon står på kö betalas allt tillbaka förutom anmälnings avgiften.
 • Ingen återbetalning från och med kursdagen samt om du avbryter kursen, allt tillbaka om kursen mot förmodan skulle behöva ställas in.
 • Inbetalning till Bg.5032-0290 Swish 123-467 15 33 F-skatt sedel


Måltider

 • Tisdag lättlunch, kvällsmåltid.
 • Onsdag frukost, lunch, kvällsmåltid, med lite fika emellan såklart
 • Torsdag frukost, lunch och farvälcelebration rawfood tårta

Sovplats

 • Gratis i ateljéns mindre yogarum på madrass eller om du vill tälta. Toalett finns i ateljen, härlig utedusch i kohagen eller sjödopp några hundra meter bort.
 • Mina underbara grannar har två små hus med två sängar i vardera med utedass för 75kr/natt per person
 • Kronobergshed vandrarhem och kursgård eller Hotell Rådmannen i Alvesta är andra tips.

Bra att ha med dig

 • Lakan och örngott.
 • Oömma kläder. (Förkläden finns).
 • Yogakläder (mattor, kuddar, filtar finns att låna).
 • Kläder för väderlekar samt badkläder.
 • Kassar att ta hem alla alster med.

Allt i enkelhet. Lyxen är fri tillgång till färger, klister, papper och krimskrams med glamourkänsla, närheten till naturen, elden och smaskiga måltider. Väderleken som är och coronaanpassning bakar vi in i workshopen och blandar samma allt i en kreativ flexibilitet.

Genom att skapa blir du fantasifull och kreativ. I lekfullhet som är kreativitetens rötter befrias du från perfektionens krav, kritikerns gliringar och Jantes hållhake.

Om mig Sofi:
Jag brinner för skapande uttrycksformer och att samla en grupp för att skapa eller yoga tillsammans. Jag är en stolt självlärd papier mache konstnär, med utbildningar inom kreativt skrivande, symbolpedagog (myt, saga, dröm, dans, måleri), frigörande dans, Nlp, Lösningsfokus, och kundaliniyoga med stort fokus på andningscykeln. Jag har många års erfarenhet av att leda mängder av olika projekt och workshops i det fria skapandet i skolor såväl som företag och privata grupper och numer även yoga och andningskurser.

“Det var en mycket givande kurs. Sofi är en fantastisk kursledare, lekfull, kunnig och rolig! Kombinationen yoga och skapande var häftig. Uppskattar verkligen att hon var avväpnande och “vanlig” och inte så “gravallvarlig” som en del yogainstruktörer verkar… Lagom många i gruppen också och fin stämning!
Jag har hållit på med en hel del skapande förut men yogan som jag inte alls var lika bekant eller bekväm med, kände jag var välgörande och den vill jag fortsätta med. Papier maché var jätteroligt och det tänker jag också jobba vidare med”. 

Marika Blomberg Lagre

Det finns ett liv före och ett efter denna kurs, min kreativitet är för alltid väckt”! Sif Forsman

“Jag kom ner i varv, jag stressade verkligen ner. Då jag är en person som gillar strukturer och kontroll, var jag lite rädd för att detta skulle vara alltför flummigt. Men Sofi är en väldigt opretentiös person, jordnära och rolig. Hon är rak, inkännande och jordad och delar med sig av enkla tekniker som vi kan använda på vårt eget sätt, för att ta fram det bästa i oss, för att finna kreativiteten, lugnet och balans. Inget hokus pokus. Yogan var enkel och skapade det lugn i mig, som jag aldrig tidigare funnit i yoga, då det varit alltför pretentiöst. Att få måla och kladda utan att tänka så mycket var befriande”.
Tack Sofi, you rock
/ Petra, flygkapten.


Med värme;
Sofi

Sofi