“Våld mot kvinnor är som en kraftig storm som härjar i skuggorna av vår värld. Men mitt i detta mörker finns det kvinnor som står starka som bärkraftiga ekar, och de är vårt hopp och vår inspiration.” – Denis Mukwege

I en värld där smärta och lidande har så många ansikten och namn, är det ofta de tystade rösterna som bär på de mest kraftfulla berättelser. Jag tvekade först, skulle jag orka läsa Denis Mukweges ”Kvinnors Styrka”? Jag är tacksam för att jag gjorde det.

Jag grät många tårar, vissa av djup sorg, av vrede, av uppgivelse men mest av hur den häpnadsväckande styrka som genomsyrar hela boken smittade.
Min kropp skakade med orden, jag knep samman mina ögon för att slippa bevittna bilderna som skapades för min inre syn. Jag höll andan för länge och andades ut för jag var tvungen. Åt choklad och gick en runda. Mitt hjärta kunde jag inte stänga även om jag försökte. Det var med under hela resan och tillät mig att känna och känna ännu mer. För denna bok trollbinder, skapar en djup känsla av samhörighet, den erbjuder en väg mot förändring som inte bara handlar om att bekämpa våldet mot kvinnor i världen utan världen för alla och allt levande.

Kvinnorna däremot, även de som fått underliven totalt förstörda av sina angripare, som hade ett liv att vänta utan vare sig barn eller sex, lyckades för det mesta finna orsaker att leva vidare. De fortsatte kämpa. De lyckades finna ett syfte och en ny mening med sin existens.
doktor Denis Mukwege

Sexuell krigsföring, en fasansfull verklighet som vi knappt kan sätta ord på. Han visar oss att det finns platser på vår planet där kvinnors kroppar har blivit slagfält, där de har blivit föremål för brutala övergrepp och där deras styrka och uthållighet har blivit deras bästa vapen. I dessa mörka ögonblick, när hoppet nästan har slocknat av gängkriminalitet och oro för klimatet är det berättelser som dessa som lyfter, som påminner oss om människans oövervinnliga inre råstyrka. City of Joy heter den plats i Kongo där kvinnor som blivit utsatta hjälper andra kvinnor.

Eva Ensler, författaren till ”The Vagina Monologues,” är en kvinna som har ägnat sitt liv åt att belysa kvinnors rättigheter och frigörelse. Hon säger: ”Vi måste bryta tystnaden, vi måste sluta vara tysta, vi måste säga vår sanning.” Dessa ord är en påminnelse om att tystnad inte är vårt vapen; vårt vapen är vår röst, vår sanning och vår styrka.

Kvinnor i krigsdrabbade områden runt om i världen har visat oss att styrka inte bara handlar om fysisk makt, utan också om att ha modet att fortsätta kämpa trots motgångar. De som har vägrat att låta sig besegras av den brutalitet de har utsatts för. De har vägrat att vara offer och istället blivit överlevare. Deras styrka är som en outsinlig källa av inspiration, och den talar till oss om vår egen potential att övervinna de hinder som står i vår väg.

Vi måste våga gå djupt in i vårt inre och frigöra den kraft som bor inom oss.

Men våldet mot kvinnor inte bara är en extern fråga som vi behöver ge utrymme för, det är också något många riktar mot oss själva. Våra inre demoner, de negativa tankarna och destruktiva mönstren, är också en form av våld. Extrem våld faktiskt. För att skapa verklig förändring, måste vi samtidigt börja med oss själva. Vi måste våga gå djupt in i vårt inre och frigöra den kraft som bor inom oss. Vi måste sluta låta våra hjärnor bebos av negativa budskap om vad vi borde vara och istället omfamna den vi är och skapa upplyftande dialoger som vi delar med oss av.


Vi måste ställa oss frågan om vi verkligen vill jaga efter ideal som påtvingats oss av samhället, som viktnormer och skönhetsstandarder. Lägga ner våra vapen och istället vara våra egna bästa vänner.

Vi blir en del av en global rörelse

När vi börjar resan mot självkärlek och självacceptans, när vi väljer att frigöra den kraftfulla energi som bor inom oss, då blir vi medskapare till en kultur av nyanser med rötterna djupt i myllan istället för i fickan på vinstdrivande etablissemang och maktgalna karlar och kvinnor. Vi blir röster för förändring, inte bara för oss själva utan också för dem som fortfarande lider i tystnad. Vi blir en del av en global rörelse för att sätta stopp för våldet mot kvinnor i alla dess former.

”Kvinnors Styrka” är en påminnelse om att vi alla har en roll att spela i denna kamp. Det är en påminnelse om att vi är starkare tillsammans och att vi kan skapa en värld där alla kvinnor och flickor kan leva utan rädsla för våld. En förändring som gagnar alla!

”Kvinnors styrka är den starkaste kraften för förändring i världen.”
Denis Mugewe

Sofi