De skapande språken är ett universellt språk som alla har tillgång till.

I de skapande språken som också kallas symbolspråket finns mänsklighetens erfarenheter samlade i myter, sagor, metaforer, dikter, sånger, skrifter, teaterskådespel, bilder, foto, dans. En enorm skattkista som var och en har tillgång till att själv hämta kraft, förståelse och vägledning – genom det eget skapandet.

Undra på att du är sen. Den här klockan går exakt två dagar efter.
”Alice i Underlandet”


Dagens informationssamhälle tränger sig på och in i våra liv med skorna på utan att först knacka. Mellanrummen krymper och tid för eftertanke kallar vi lyx. Tystnaden känns för många skrämmande. Tankar vi tänker och har tänkt under många år skapar oreda i vårt nervsystem, våra organ, hormoner och celler. Andningen rubbas vilket bidrar till att vi varken förser cellerna med livskraft eller rensar ut systemet på gifter, smälter mat, händelser och vilar. Oro aktiverar överlevnadsinstinkten som skapar symtom som vi försöker få bukt på genom onödig medicinering (i vissa fall kan medicinering behöva s under kortare eller längre tid)eller dövar genom någon form av beroende. Väggen som många går in i är mer berömd än berlinmuren och utmattning har för många blivit en livsstil. Negativ stress – ett begrepp med tusentals varianter av symtom, får hela sjuksystemet att svaja och äter liv av den som hamnat i dess karusell.

Frågor som människor alltid ställt
Var kommer jag ifrån?
Vart är jag på väg?

Skapande språk handlar inte om att kunna. Eller att skapa något perfekt. Det handlar inte om tillgången på fantasi. Eller utbildning. Skapande språk har INGET med fint eller fult att göra. Utan handlar mer om leken, som är rötterna till all kreativitet. Skapande språk aktiverar nyfikenhet, frågor vi bör ställa och förankrar oss med vår inre konstnär. Inget myskopysko och verkligen inte flum, utan en aspekt vi människor har tillgång till – för att överleva som art, skapa vårt liv och vara medskapare i den stora mänskliga väv vi alla väver tillsammans.

Ord räcker inte alltid till!

Känner du att orden inte alltid räcker till för att förklara, beskriva och förklara dig med? I skapande processer gå vi in i nuet där även det förflutna såväl som framtiden existerar. Med skapande språk lyfter vi fram det ögat inte lägger märke till och hör det som inte uttalas i ord. Vi kalibrerar med något inom oss som formulerar det osagda. Skapade språk förlöser energi som är fångade i vanor som vi inte rår på med viljan och ger oss tillgång till vår potential.

Skapande språk som både gör oss fantasifulla och kreativa är en spännande process att använda i själv och själ kännedom. De nockar perfektionen, sätter Jante på plats och ger en extra dimension till det vardagliga.

Kreativitet är den naturresurs som ökar ju mer den används.
Vi blir kreativa och fantasifulla genom att skapa.

Jag Sofi har under många år anordnat workshops i ämnet. Ständigt överraskas jag av skapandets underfundiga visdom och människors förmåga att skapa. Jag är själv konstnär (vilket jag inte visste förrän jag i en allvarlig kris själv började använda mig av skapande uttryck) och yogalärare. Kundaliniyoga handlar om att förlösa den kreativa kraften genom kroppsrörelser, andning och meditation.

Deltagare:

”Det var en mycket givande kurs. Sofi är en fantastisk kursledare, lekfull, kunnig och rolig! Kombinationen yoga och skapande var häftig. Uppskattar verkligen att hon var avväpnande och ”vanlig” och inte så ”gravallvarlig” som en del yogainstruktörer verkar… Lagom många i gruppen också och fin stämning!
Jag har hållit på med en hel del skapande förut men yogan som jag inte alls var lika bekant eller bekväm med, kände jag var välgörande och den vill jag fortsätta med. Papier maché var jätteroligt och det tänker jag också jobba vidare med”.
Marika Blomberg Lagre

”Bästa kursen jag någonsin gjort”. Sif Forsman

” Då jag är en person som gillar strukturer och kontroll, var jag lite rädd för att detta skulle vara alltför flummigt. Men Sofi är en väldigt opretentiös person, jordnära och rolig. Hon är rak, inkännande och delar med sig av enkla tekniker som vi kan använda på vårt eget sätt, för att finna kreativiteten, lugnet och balans. Inget hokus pokus. Att få måla och kladda utan att tänka så mycket var befriande”.
Petra

LYX i all enkelhet och en unik RESA i ditt inre!

  • Lärarledd undervisning varje dag (5 dagar)
  • Fri tillgång till kurslokaler
  • Fri tillgång till gymmet
  • Kost (frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe samt middag)
  • Enkelrum, sänglinne, frukost och kvällsfika för dig som väljer helinackordering

Priser:

  • Kost och logi 4 500 kr
  • En extra övernattning dagen före eller efter kursstart ska anmälas och debiteras med 375 kronor.
  • För dig som inte bor på skolans internat är kostnaden 530 kronor/per dag (200 kr/dag för barn under 13 år).
  • Materialkostnad på 250kr tillkommer.

För mer information och om du vill anmäla dig kontakta Grimslövs folkhögskola – expedition:
via telefon:0470-76 37 00, eller via mail: fh-grimslov@kronoberg.se


Sofi