ArtMix, Myt & Yoga
Sommarkurs på Grimslövs folkhögskola
2023 (uppdatering kommer)

Myter och sagor är sanningar klädda i vackra kläder. De äger generationer av mänsklighetens samlade kraft och erfarenheter. Även vår nordiska skapelsemyt har överlevt perioder av svält och krig men håller samma hopp och stimulerar till skräddarsydda lösningar som tagit mänskligheten igenom utmaningar under flera årtusende. Många känner idag sig ur kurs i det massiva informationsflödet, av klimatoro, åren med Corona och nu krig i närheten. Det är när allt verkar övermäktigt som frågorna som mänskligheten i alla tider grubblat över men också drivit evolutionen framåt.

Varifrån kommer jag? Vart är jag på väg? Vad är meningen?
Hur kan jag vara med och bidra till en vänligare värld?


I denna skapande workshop sätter vi tänderna, händerna och vårt klappande hjärta i den egna personliga myten och låter denna hitta plats och sammanhang i de större vi alla delar. Rädsla, skam, skavd självkänsla, underminerat självförtroende och kulturella trossystem som bankats in i oss sedan barnsben bidrar till att många inte tror sig själva om något speciellt unikt. System av härskar dominans och lagar som tvingar skapande förmågor att bli något fint och perfekt. När vi använder livskraft till att trycka ner skapande krafter och förmågan att visualisera blir många av oss trötta och en av orsakerna till utbrändhet, ätstörning, depression och olika missbruksformer.

Är något av detta du:

 • Du är vansinnigt less på att ständigt vara tillags och inte säga nej…till det du inte vill…eller JA till dina önskningar.
 • Du är nyfiken och vill prova på något helt nytt utanför trygghetszonen
 • Du känner att du helt enkelt inte kan fortsätta som du gjort tidigare men vet inte hur du ska gå vidare.
 • Du behöver någon form av verktyg för att hantera oro och inte drunkna i alla känslor.
 • Du vill utforska mer av din kreativitet och är nyfiken på nya sidor av dig själv.
 • Du är redo att säga ja till din inre rebell och aktivist för att vara medskapare till en vänligare värld.

Med skapande språk lyfter vi fram det ögat inte lägger märke till och hör det som inte uttalas i ord. Vi kalibrerar med något inom oss som formulerar det osagda.

Min resa in i mörkret började redan som tonåring då mitt ätstörnings beteende började och mörkare skulle det bli för att slutligen bli nattsvart. På den tiden var det något nytt. Jag stred med krafter som var omöjliga att hantera och jag blev långtidssjukskriven. Jag satt med olika slags terapeuter och försökte sätta ord på mina upplevelser, men hur jag än beskrev kunde jag inte förklara mig. Ord räckte inte till. Det var först när jag kom i kontakt med uttryckande konstterapi och frigörande andning som jag fick kontakt med mig själv och min själ. Sedan dess är skapande språk en del av min livsstil som jag ständigt använder. Jag känner alltid en innerlig glädje att erbjuda kurser med skapande språk som jag numer även väver samman med kundaliniyoga och andning. Att vara med när människor hittar sin röst och börjar uttrycka sidor de inte känner till, kommer i kontakt med sitt otämjda jag och ta plats är sannerligen en ära.

Kursinnehåll:

 • papiermache (den populära skaparformen som saknar regler, är omöjlig att kontrollera, väcker fantasin och får Jante tillsammans med perfektionisten att tappa talförmågan)
 • myt och saga
 • rytmer
 • intuitivt måleri
 • kreativt skrivande
 • vitaliserande yoga
 • härliga andningstekniker lite då och då när vi behöver landa i tillit till processen.

Kreativitet är den naturresurs som ökar ju mer den används.
Vi blir kreativa och fantasifulla genom att skapa.

Skapande språk handlar inte om att kunna. Eller att skapa något perfekt. Det handlar inte om att vara fantasifull eller utbildning. Skapande språk har INGET med fint eller fult att göra utan handlar mer om leken, som är rötterna till all kreativitet. Är du nyfiken? Önskar mer energi i ditt liv? Vet att du har mer potential än du använder? Är trött på vara duktig, duglig och ständigt till ,’ags för andra?

Här har du möjlighet att utveckla din kreativa sida och få tillgång till verktyg som du kan fortsätta med efter kursen?’Ständigt överraskas jag av skapandets underfundiga visdom
och människors förmåga att skapa.


”Det var en mycket givande kurs. Sofi är en fantastisk kursledare, lekfull, kunnig och rolig! Kombinationen yoga och skapande var häftig. Uppskattar verkligen att hon var avväpnande och ”vanlig” och inte så ”gravallvarlig” som en del yogainstruktörer verkar… Lagom många i gruppen också och fin stämning!
Jag har hållit på med en hel del skapande förut men yogan som jag inte alls var lika bekant eller bekväm med, kände jag var välgörande och den vill jag fortsätta med. Papier maché var jätteroligt och det tänker jag också jobba vidare med”.
Marika Blomberg Lagre

”Bästa kursen jag någonsin gjort”. Sif Forsman

” Då jag är en person som gillar strukturer och kontroll, var jag lite rädd för att detta skulle vara alltför flummigt. Men Sofi är en väldigt opretentiös person, jordnära och rolig. Hon är rak, inkännande och delar med sig av enkla tekniker som vi kan använda på vårt eget sätt, för att finna kreativiteten, lugnet och balans. Inget hokus pokus. Att få måla och kladda utan att tänka så mycket var befriande”.
Petra, flygkapten

LYX i all enkelhet och en unik RESA i ditt inre!

 • Lärarledd undervisning varje dag (5 dagar)
 • Fri tillgång till kurslokaler
 • Fri tillgång till gymmet
 • Kost (frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe samt middag)
 • Enkelrum, sänglinne, frukost och kvällsfika för dig som väljer helinackordering

Priser:

 • Pris för kost och logi: 4 700 kr. (skolans internat) 5 700 kr. (Ekhagens kurs och konferens, hotellboende).
 • Kost för dig som väljer helinackordering: frukost, för- och eftermiddagsfika, lunch och middag.
 • Logi: Enkelrum, sänglinne ingår.
 • Pris för kost2 850 kr. för dig som inte bor på skolan.
 • Kost för dig som inte bor på skolan: för- och eftermiddagsfika, lunch och middag.
 • Materialkostnad på 250kr tillkommer, swishas på plats.

För mer information och om du vill anmäla dig kontakta Grimslövs folkhögskola – expedition:
via telefon: 0470-76 37 00, eller via mail: fh-grimslov@kronoberg.se

Sofi har under de senaste tjugofem åren anordnat workshops i ämnet och lett flera sommarkurser på Grimslövs folkhögskola. Hon är stolt självlärd, passionerad papier mache konstnärinna, certifierad symbolpedagog, Nlp pratictioner och i lösningsfokuserande samtal. Hon är utbildad i frigörande dans och kundaliniyogainstruktör. Sofi har lång erfarenhet av mängder med workshops i privat regi, i små och internationella företag, skapande skola projekt, olika uppdrag för kommun och landsting.

Med värme
Sofi


Sofi