One minute Breath

Andningen är ett försummat ankare i tillvaron. Det finns alltid tillgängligt under ALLA dygnets timmar. Mins åtta gånger per timme får det oss att sucka, en nödvändig kroppsmekanik för att inte våra lungor ska kollapsa och vi dö.

Genom att skapa en daglig ritual med ditt andetag kan du själv ta användning av dess varierande kvalitéer i nöd såväl som i lust.

Eftersom vi oftare (eller enbart) lever i våra tankar snarare än i vår kropp snuvas vi på livet i den aktuella livssituationen. Vårt Nu trampas ner av förgånget liv som om vi inte ser upp skapar dimma i framtidsutsikten. Våra sinnen kan spela oss spratt och göra oss låsa sig vid idéer och tankemönster som lever sitt eget liv.

Ritual kraft- men inte för krångligt

Bestäm dig för en plats där du vill utföra andningsritualen och gärna en och samma tidpunkt under dagen som passar dig. Är det på morgonen, efter lunch, under kvällen? I tunnelbanan hem efter jobbet? För att lättast skapa en ny vana kan vi ta användning av de vi redan har. Tandborstning som exempel gör de flesta av oss på morgonen efter frukosten och före vi lägger oss. En vana som vi gör utan att tänka påminner oss om att andas. Skulle vi glömma tandborsten hemma under en resa fixar vi snabbt en ny eftersom något betydelsefullt saknas. På samma sätt kommer vi reagerar när vi glömmer vår andningspaus.

“I took a deep breath and listened to the old brag of my heart. I am, I am, I am.”
Sylvia Plath

Börja med att dra några djupa andetag och slut ögonen för att öppna dem inåt. Detta är din tid med dig själv och den rörelsen som håller dig och allt levande i liv. Andas in i magen och fyll den med luft, därefter diafragma muskeln under revbenen och vidare upp i bröstkorgen. Andas därefter ut samma väg.

One minute breath:

Sitt med rak rygg på golvet med benen i kors eller långt fram på en stol.

Slutna ögon och rikta blicken till en punkt mittemellan ögonbrynen, vid närsroten; tredje ögat.  Andas in ett långsamt, lugnt, djupt andetag genom näsan.

Räkna tyst inom dig hur många sekunder inandningen tar. Håll andan inne lika länge som du andats in, andas sedan ut genom näsan under lika många sekunder som du hållt andan. Börja om igen. Sträva att skapa längre och längre intervaller.

Målet är 20 sekunder i varje del av andetaget, dvs andas in 20 sek, hålla andan 20 sek och andas ut 20 sek, totalt 60 sekunder – 1 minut.

Du kan börja med 4-4-4 eller 7-7-7 och skapa sedan längre intevaller vart efter det känns bra. 12-12-12, 15-15-15 o s v.

Ta det lugnt efteråtoch låt upplevelsen av meditationen landa i kroppen.

Hur länge ska du andas?
Bestäm dig för en tid som är realistisk. Fölita dig på Bäbis stegen, små steg blir stora efter hand. Så lite som 3 minuter kan faktiskt göra stor skillnad. Förläng tiden efterhand till 11 minuter.

40 dagar: Förändra en vana.
90 dagar: Bekräfta den nya.
120 dagar: Du är den nya vanan.
1000 dagar: Du behärska vanan.
Missar du en dag får du börja om!


“When life is foggy, path is unclear and mind is dull, remember your breath. It has the power to give you the peace. It has the power to resolve the unsolved equations of life.”
― Amit Ray,

Normal andning i vila är 12-16 andetag per minut. När du medvetet sänker din andningsrytm ger det utrymme för en djup avslappning i både kropp och sinne. Du landar i kroppen. 1-minutsandningen optimerar koordinationen mellan hjärnhalvorna, reducerar ångest, oro och rädsla. Den här andningstekniken skapar en fördjupad inre närvaro och öppnar upp din intuitiva förmåga. Alla flöden i hjärnan fungerar bättre. hjärtat får möjlighet att slappna av.

Skriv gärna upp dig på nyhetsbrevet genom att klicka på boken ovan för mer tips och information om kurser och annat smått och gott.

Enjoy!
Sofi

Sofi