Många av oss bär ofta på en osynlig börda av förväntningar, krav och skyldigheter som kan ta över våra liv. Detta leder till att vi ger bort vår kraft, känner skuld när vi säger nej eller prioriterar oss själva lågt på listan. Det är som om vi känner att vi måste vara till för andra på bekostnad av vår egen hälsa och välbefinnande.

Har du någonsin funderat på att lämna skuld och skam bakom dig, att sluta vara till för andra på heltid?
Vad skulle hända om du istället greppade tag i dina egna önskningar med båda händerna?

I vårt samhälle har och är fortfarande det varit en dygd att vara osjälvisk och till för alla. Men alla som gått in i väggen för många gånger eller drabbats av psykisk ohälsa vet att förändring krävs, men också att det är otroligt utmanande.Att vara till lags är en stressrespons som handlar om överlevnad.

Att vara till för alla utan att vara till för sig själv och vara fullständigt beroende av att vara omtyckt av alla tar på krafterna och skapar förvirring och stress i de inre systemen. Stress är naturligt i små doser men som livsstil är det förödande. Stressrespons är till för att springa ifrån vargar, bli fokuserade för en uppgift och skapa fjärilar i magen inför något nytt. Sen är det dags att andas ut och återställa vårt inre gasa och bromssystem – nervsystemet.

Vi bär alla på en inre skattkista, fylld med oanvända resurser och outnyttjad fantasi. Inuti varje dröm finns modet att ta de steg vi behöver ta istället för att sitta i väntrummet och hoppas att något händer. Men då vårt liv formats av uppväxttiden och olika händelser som skapat bagage, små eller större trauman, drivit igång rädslor är det inte helt enkelt. Vår amygdala är ständigt vaken (vilket kan leda till vi inte kan sova heller) och kan förvränga det mesta till något livsfarligt, varje snöre blir livsfarliga ormar.


Skapande språk och uttryck lugnar


Skapandet har en förmåga att lugna reptilhjärnan som har till uppgift att se till att mänskligheten inte dör ut. Den struntar fullkomligt i dina drömmar och gillar status quo även om du lever i missbruk, medan skapandet är rörelse och transformation. Skapade konstnärliga former öppnar upp andra delar av hjärnan som hjälper oss att kunna hantera rädslan, våga bryta med vanor trots rädslor och skapa oss ett mångskiftande liv.

Att stå stadig i vinden istället för att vända kappan


Jag har haft kvinnor på yogan som börjat gråta när de vrider huvudet från sida till sida samtidigt som de mediterat på orden nej och kvinnor i mina skapande kurser som blommar ut fullständigt i kreativitet fastän de sett sig själva som fantasilösa.

Jag har själv haft rejäla utmaningar med detta och har det än idag, men de härskar inte över mig som förr. Jag har verktygen och känner till mina fallgropar. Jag vet att varje steg, och jag lever alltid med minst ett ben utanför Comfort zonen , väcker gamla mönster och jag känna oöverstigligt motstånd. Mina erfarenheter säger dock att rädsla är en vink att jag gör rätt.

Att bryta med till-lags beteendet gagnar inte enbart dig själv i längden, utan kan inspirera andra att göra detsamma. När du går ut och skapar ditt eget liv, kan det väcka något kraftfullt i andra. Är du redo?

Sofi