I kulturen finns platser som få självmant vågar ge sig in i. Dessa platser representerar urkrafter i naturen – öknen, urskogen och underjorden, där döden lurar och ensamheten breder ut sig. Men vi hamnar där, på botten av oss själva, vi kör oss själva in i väggen, tappar meningen med det vi gör och är eller förlorar någon som betyder nästa allt för oss. Men väljer vi stanna där vi är kommer någon av dessa tre ur-ikoner oss till mötes och när vi inte tror livet aldrig kommer förändas urskiljer vi en ny rörelse av liv.

Lilith – guidar dig genom tomheten

Tomrummet är är skrämmande. Tomrummet får många att släppa insikter och beslut de är redo att ta eller nyss tagit för att lägga benen på ryggen och springa tillbaka till det bekanta. Till jobbet som tråkar ut henne, mannen som förgriper sig på henne, vännerna som hon inte kan vara oss själva med, till hennes plats i familjekonstellationen som skaver illa med det i henne som vill utvecklas , till matorgierna, spriten, internetköpen….listan kan göras lååååång.
Vi räds alla de känslor som dansar loss i tomheten och tankar som målar ”fan” på väggen.
Men kanske ännu mer rädda är vi för den kraft som går att ana i tomheten och släppa taget om det bekanta i tillit till det okända som väntar på oss.
För Lilith representerar livsrytmen i våra hjärtan och sången vi hör när allt annat tystnar. Hon lär oss att leva med oss själva med allt det vi är och att upptäcka inre oaser av potential att börja använda till att skapa. Hon lär oss att ha tillit till att något nytt är på gång födas och att vi behöver ge det utrymme. Livet berikas!
Lilith förvisades till öknen eftersom hon var stark, full av vilja och vägrade underkasta sig Adams förväntningar. Hon fick ingen plats i bibeln, men hon finns i Kabbalan, den judiska mysticismens skrifter. Öknen symboliserar ensamheten, ”trots att vi egentligen har familj och vänner”, utstöttheten och tomrummet. Hon representerar livslågan hjärtat i centrum som väntar på att få brinna för det du är, gör och ger dig drömmar du ännu inte drömt.

Baba Yaga – lär dig se i mörker

Baba Yaga är urkraftens kärring som paddlar omkring i en mortel bland moln och fåglar. Hon bor i den djupaste delen av skogen dit knappt något ljus sipprar in. Men hon har sin glänta och sitt hus som på sina hönsfötter dansar i piruetter. Dödskallarna som sitter fästa vid staketet runt huset glappar med käkarna i takt med tonerna.
När situationen är för överväldigande och utmaningen känns ohanterbar klampar Baba Yaga in med stora skor för att ta befälet för att vi ska kunna släppa kontrollen i tillit till något större. Baba Yaga är kreativitetens sköte, det galna och lekfulla som bryter upp, bryter samman och skapar nytt. Här möter vi våra egna negativa röster, de som styvmor och systrar representerar samtidigt som vi filar på kontakten till vår intuition och att hålla livslågan levande. När vi släpper rädslan för att bli utstötta när vi bryter med till-lags-beteendet för att omfamna livskraften blir vi skapande och idérika. Baba Yaga är den kreativa livmodern som förbinder oss med skapelsens källa och dess uråldriga visdom som kärringar har i sina djupa förklädesfickor. Med henne sätter vi livmodern i centrum, skapar barnet i vår kropp, tar hand om relationer och vårdar drömmar och idéer på samma sätt som vi vårdar de fröer och plantor vi sätter på våren. Vi blir konstnärer i vardag som fest och kanske rent av levererar kreativa alster genom de cykliska skapande processer som involverar allt liv.

Inanna – din vägvisare i underjorden

Inanna valde söka inre vägledning istället för att konfrontera en man som en gång älskade henne, men som förlorade sig i makt, begär och behovet att kontrollera. Under sin djärva färd ned i underjorden tvingas hon lägga av alla attribut för att naken ställas inför Ereshgiga, sin syster. I det skrämmande mötet med denna mörka gudinna, konfronterar Inanna de mäktiga krafterna av förtryck, skam och de sidor av henne själv som förnekats henne, för att de inte passade in i den kultur hon levde i. Ereshkigal drog det kortastet strået av de båda och hänvisades oåterkalleligen till underjorden.
Genom denna smärtsamma, men helande process blir Inanna en symfoni av både mörka och ljusa aspekter av sitt väsen, och därmed hel i sig själv.
Inanna symboliserar cyklerna av död och återfödelse, och hon lär oss att rikta vår uppmärksamhet inåt för att möta våra skuggsidor som vi tidigare har förnekat. Dessa skuggsidor har använts för att styra oss genom rädsla, men när vi möter dem öppet och ärligt kan vi finna vår egen inre styrka och helhet. En resa ner i underjorden bidrar till att vi får tillgång till fler nyanser av oss själva som vill guida oss. Skuggsidor behöver nämligen inte vara mörka, de kan vara ljusa och lekfulla aspekter som inte längre vill vara instängda.
Var därför redo att träffa någon som sätter fingret på något du missat eller som vill träda fram i ditt liv. Någon som med sin gåva vill blomma och samtidig vara rotade djupt i jordens mineralrika mylla för att samtidigt berika samhällskulturen.

Blodet i Liv eller Blodet i Krig

Dessa tre urkrafter är på väg tillbaka i samhället, starkare än någonsin. Kvinnor som fått utstå smärta, mörker och känslan av att vara ”fel” börjar ta ton, sätta ner foten och tillsammans omskapa kultren att värna om blodet i liv mer än blodet av krig och urartade deckarserier. De feminina urkrafterna har vilat, som frön i skogen som väntar på en skogsbrand för att blomma ut, och nu är tiden inne för dessa att blomma. Världen brinner, och elden kan vara förödande, men den kan också väcka och omvandla. Sök passionen och låt den vägleda dig, låt inte mat tysta mun, rädslan att hålla dig på mattan – du har det som krävs och tre som håller dig om ryggen.

Och nu till dig

Så jag undrar:

  • Vilka av dessa urkrafter har du mött i ditt liv?
  • I dina mörkertider, vilken plats av dessa tre befinner du dig på? Öknen, skogen eller underjorden?
  • Vilka gåvor har de gett dig när du har vågat ge upp kontrollen och förlita dig på deras vägledning?
  • Vilken av dessa tre vill du lära känna lite extra?
  • Dela gärna dina erfarenheter och tankar med mig i kommentarerna nedan eller skicka din berättelse via mejl kreativitet@rawart

Tips

  • Skriv dagbok regelbundet, det kan mycket väl hända att någon av de tre ovan tar tag i pennan och formulerar något nytt.
  • Var kreativ i ensamheten, om än i väntan på någon, istället för mobilen och sociala medier gör något du tänkt du skulle vilja göra. Baka bröd och njut av doft och stunden med dig själv. Res till en annan stad och utforska arkitektur, gator, hus, skulpturer eller vad du är intresserad av.
  • Utforska olika slags musik och lyssna till ljudets nyanser eller sätt på dina älsklingslåtar och rocka loss.
  • Måla ensamheten med färger, låt det tomma pappret fyllas av ett uttryck.

WorkshopsRetreaterna med dessa tre urgudinnor
kan du läsa om Här

Inspiration, kommande kurser och annat smått och gott,
klicka på penseln för att hålla dig uppdaterad.

Sofi

Sofi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *