Det är aldrig försent att aktivera de skapande generna i ditt DNA. Jag har själv sett det hända med egna ögon. Sett hur någon sitter där med papier mache klet i nävarna eller med pennan i handen. Försöker få till det. Försöker få det fint. Försöker få det rätt. Försöker få gillande. Försöker få det att passa inom ramen för perfektion. Så plötsligt händer det.

Då brister det likt trädets knoppar och man glömmer att man skrämdes av det nya och känner en sekund sin största trygghet, vilar i den tillit som skapar världen. Något skiftar i ansiktsuttrycket och i kroppshållningen. Den kritiska energin som idogt övervakat den inre konstnären frigörs. Det skälver till, en lätt jordskakning och sen är även den personen över tröskeln. Då finns knappt ingen möjlighet till återvändo.


DNA test

För lite sedan tog jag ett DNA prov. Sedan länge hade jag önskat reda ut min biologiska härkomst och bli mer klar över mitt eget familjeträd med sina avsågade grenar, ympade familjebildningar och dolda rotsystem. Mitt kindsaliv flögs över Atlanten och vidare till ett laboratorier i Amerika för analys. Efter några veckor kom svaret. Spänt och förväntansfull över min ätts molekylsammanbindning klickade jag fram min genetik.

Jag blev inte glatt överraskad. 94%skandinavisk och 6 % finne. Var är mitt naturfolksplasma som borde finnas i mitt blod? Mexikanska påbrå? Djingis Khan gen?


Medan min biologiska släkt troligen förblir en olöst gåta fortsätter jag att ägna mig åt mitt kreativa och själsliga DNA. Jag behöver inte ens ett amerikanskt laboratorium till att klargöra den genetiken.

Konsten att analysera och plocka fram sitt kreativa DNA

I forskning som gjorts på enäggstvillingar som separerats, har det visat sig att miljön spelar stor roll när det handlar om vilken gener som blir mer dominanta än andra. Det är här jag inspirerat till mina eget DNA resonemang. Alltså, behöver det inte finnas kreatörer i släktledet vi känner till eller inte vet något om. Anlaget kan finnas, men inte de rätta förutsättningarna och därför har skapandet stannat vid längtan, lags på hyllan, skapat sömnsvårigheter och annat. Stora delar av kreativa potentialer trycks även ner i det omedvetna där de rastlös får ligga och trycka. Då personen inte vet att det är kreativitetkraft utan tror att det är något fel med den han eller hon är utan väljer alkohol, matmissbruk eller annat som får den inre kritiska rösten att under en kort stund hålla käften. För att sedan under en kort stund känna frihet och vara kreativ (att få fatt i det man missbrukar kan krävas en stor portion kreativitet).

Nu till dig!

Skriv ner de människor som inspirerar dig och med vad som får dig att känna en levande vibration inom dig.
Skriv ner det du gör för att hålla de anlagen latenta.
Tankar?
Beteende?
Trossystem?


Anlag kan vara latenta gener som likt de frön som väntar i många årtionden i skogen på den skogsbrand de behöver för att växa. Plötsligt befinner människor sig i rätt miljöer eller har genom en kris blivit upplagd för den inre omstrukturering anlagen behöver för att bli verksamma.

Mitt familjealbum 🙂

Mitt kreativa blodsband

Jag hade inte tänkt mig själv som skapande person, men något i mig fick mig att ständigt cykla till Nikki de Saint Phalles skulpturer på Skeppsholmen då jag bodde i Stockholm. Som hypnotiserad brukade jag stå i betrakta skapelserna i känslan av ett ljummet flöde röra sig i mina ådror. Men det var först flera år senare jag fick se hennes alster skymta fram i mina. Hundertwasser en annan DNA släkting till mig inspirerades också av Nikki. För båda betydde Gaudis konst mycket och för mina underutvecklade skapargeners frigörelse.

Min ”berättar”gen aktiverades genom de kassettband med Clarissa Pinkolas Estees. I hennes berättelser som jag senare läste i ”Kvinnor som slår följe med vargar” leddes jag in i värld jag kände mig mer hemma i än den jag då levt i under mina då tjugofem år. Baba Yaga kom som räddningen i nöden. Och jag förstod att det liv jag levde var ett skenliv, en berättelse som jag själv inte hade huvudrollen i som fick mig att börja skapa en mer genuin.
Genom Julia Camerons skapande DNA blev jag mer förtrogen med min inre konstnär och musa som fick större spelrum i min vardag.

Alla dessa gener frigjordes som en molekylkaskad genom Papier Mache och med det mitt konstnärskap, mig som kursledare, och egenföretagare av bara farten. I Israel.

Mitt skrivar”gen” som alltid varit fri genom allt dagboksskrivande undgick en kreativ bypass operation i och med Natalie Goldbergs jag fann i min barndomsväns bokhylla i Jerusalem. Natalies skrivregler satte mitt skrivande jag på fri fot att ständigt leka med grammatik, synonymer, fantasi och tid. Hon visade sig vara vän med Julia Cameron som skrivit bibeln ”The artist way” som även finns på svenska. En bok som frigjort 1000 tals konstnärer som förnekat sin skaparlust och sin talang.
Listan kan göras längre, med dessa är mina kreativa rötters DNA. Vilka är dina?


I samma takt som jag förstärkte mina dolda kreativa gener med symbolernas kraft och uttryck avvecklade jag den jag hittills varit.
Good bye Universitetet. Good bye fast anställning. Good bye lägenheten. Good bye framtida guldklocka. Good bye det liv jag invaggats att tro var det rätta livet. Good bye säkerhet (inbillad).
Good day livet….och frågot jag började ställa….
Vad vill du jag ska göra?
Vad är jag här för, som en del av evolutionen?
Vad är min livsuppgift?


Tips på hur du kan aktivera skapande gener och kreativa DNA

Väck upp kraften och lär känna kritikern med symbolens mångfaldiga alfabet som inkluderar färger, sagor, myter, ord, dikter, rörelser, sång.

Bli varse om vilka skapande personer du dras till och vad som får dig att känna dig levande.

Gör Julia Camerons kurs ”Den kreativa vägen” som råder oss;
Skriv dagligen morgonsidor under en period, låt ord och tankar flöda.
Gör en artist date, gå ut och hitta på något skoj med dig själv och din inre artist. Ett ateljé besök, en stadsvandring där du fokuserar på fönster, plocka fem blad och studerar dem i detalj.

Härma, skriv en berättelse efter att du läst din favoritförfattare, måla en bild som din favoritkonstnär skapat.

Fråga dina inspiratörer, levande som döda efter råd eller dig själv om hur eller vad du tror personen hade tänkt eller gjort i din situation.

Skriv ner dina drömmar.

Specificera vilka tv-program du gillar.
Stäng av teven. Börja göra det personen eller de personerna göra som du känner dig inspirerade av, kanske gå en kurs i ämnet. Låt deras och ditt kreativa blodsband flöda ihop, de latenta generna få näring och ditt kreativa DNA aktiverat.
(Själv läste jag in Clarissas berättelser på band och använde dessa som sömnmedel när jag inte kunde sova. Ja det var läskigt att höra rösten. Ja det kändes obekvämt. Rent av fånigt. Skit skamset. Lägg av skrek kritikern. Men många år senare kan jag nu stå inför många och berätta egna och andras berättelser.)

OBS! Varning!
När kreativa DNA generna tagit fart är de svåra att få latenta igen. Livskraften är stark.

Kom ihåg att du inte behöver vara kreativ eller fantasifull för att skapa, det blir du genom att skapa. Jämför aldrig ditt resultat med någon annans. Om du gör det, jämför dig då med de verk som var deras första.

Sist men inte minst vill jag hylla alla de jag känner mig besläktad med. Allt outsider konstnärer.

Jag önskar dig en magisk dag!
Varm hälsning!
Sofi


Sofi