Det finns en enorm läkande förmåga i skapande språk och symbolens kraft. Det talande språket saknar ord som istället kan formuleras med ett skapande eller symboliskt uttryck. Därför kan en skapande terapiform vara till stor hjälp för människor i kris som tampas med känslor och tankar som inte kan fångas upp i en mening andra kan förstå.

Uttryckande konst blev min räddning då jag i 25 års åldern levde med en allvarlig ätstörning. Med rysning ser jag tillbaka på den hjälp jag erbjöds även av terapeuter som var specialutbildade för att kunna arbeta med just detta problem. Jag må ha haft otur när det gäller terapeuter (hade många) och kanske har terapiformerna utvecklats under dessa år. Förhoppningsvis med jungiansk inriktning som har ett bredare och djupare perspektiv ifråga om det mänskliga psyket. Istället var det genom uttryckande konst och de urgamal myterna som lärde mig se i mörker och överlämna mig till den läkande skapande processens cykliska natur av liv, födelse, död och återfödelse som fick mig att stå på egna ben – och vilja leva!


Kreativt uttryck kräver att vi arbetar med känslor och kanaliserar dem. Frustration, missnöje, och även en känsla av desperation kan hjälpa dig att få tillgång till en uttrycksfullhet du aldrig visste fanns.
Shaun McNiff


Sedan dess lever är skapande språk min livsstil och håller kurser i ämnet. Jag gör det för att andra i liknande situation ska få tillgång till den helande kreativa kraften som finns i symbolens kraft.

Mandalans kraft

För några år sedan bestämde jag mig för att ta en session hos en terapeut som kombinerade mandalamåleri med samtal. Det var min avsky för linjaler, raka linjer och konstgjorda perfekta runda former (där man använder pass eller en tallrik) som jag ville utmana.

Så satte jag igång i terapeutens närvaro med den större cirkeln, med tungan rätt i mun. Jag hade inte kommit långt då en större en kraft tog över min hand. Obehärskat började jag måla mindre cirklar både här och där och dra beslutsamma raka linjer mellan mandalans olika delar i en hast inte tankarna hann uppfatta. När kraften började avta målade jag själv ett träd i en av cirklarna för att mer eller mindre omedvetet förtydliga något för mig själv som jag inte förstod då.Jag var sååå besviken över mitt resultat och omtöcknad av upplevelsen.
– Ser du inte vad du målat, frågade terapeuten mig?
Jag skakade på huvudet.
– Känner du till Kabbala och livsträdet?
– Nja, svarade jag. Visst hade jag hört om kabbala, men aldrig sett trädet. Diagrammet påminner ju inte ens om ett träd.
Terapeuten plockade då fram en bild på kabbalaträdet lade den bredvid min och berättade att hon själv var insatt i den mystiska delen av judendomen som är kabbala.

Dessa bilder berör mig fortfarande, särskilt upplevelsen av den naturkraft som kanaliserades även om upplevelse inte var ny för mig. Den hade hjälpt mig ur en långtidssjukskrivning gav missbrukskrafterna en form som jag kunde arbeta med istället för att vara bergtagen av. Men det var här jag förstod dess kraft. Och hur mitt egna skapande banar väg för en djupare allomfattande intelligens att verka i mitt liv.

Rädsla för kreativitet är ett arv

Människor har länge varit frihetsberövade när det handlar om skapandet. Kreativt skapande gör oss mindre benägna att följa med massan, tro på opinioner och underkuva oss makt. Det kreativa jaget är utsatt och konst, dans, litteratur, teater är förbjudet i många kulturer. Kvinnor har bränts på bål. Journalister tillfångatas. I vår kultur är det fria skapandet bannlyst och människan vingklipps tidigt väldigt diskret. Vi invaggas att konst är något konstnärer får ägna sig åt. Många ger upp sitt skapande på grund av perfektion eller rädsla för vad andra ska tycka. Eller varför inte Stämpla skapandet som FLUM! Ett ord som automtisk får oss att dra vårt kreativa jag tillbaka, styrd av den dominanta reptilhjärnan som tolkar situationen som farlig för vår överlevnad.

Är du blockerad i ditt skapande? Då beror det inte på dig utan att vi bär och lever i en kultur som väljer snabba lösningar och där kreativa ämnen underskattas.

1. Lekfull inställning till ditt skapande.
2. Skriv dagbok och skriv ner dina drömmar.
3. Läs böcker skrivna av Julia Cameron och gör uppgifterna.
4. Skapa Fria Mandalateckningar.

TESTA: Mandalamålning på fri hand

Skapa en cirkel på fri hand. Fyll den med färger. Måla gärna med den hand som du vanligtvis inte använder. Döp målningen. ställ klockan på fem – tio minuter. På så sätt lär du känna igen känslan av att befinna dig på djupt vatten, där du inte hinner tänka. Du lär dig symbolspråket som använder den högra hjärnhalvan samtidigt som det logiska tänkande kommer av sig.

Apoteket i skapande uttryck!

Sofi