Oh, denna fantastiska världen av bantning, där varje tugga känns som ett steg närmare självkontroll och varje svettdroppe betraktas som en triumf över frestelserna. För när livet handlar om att hålla koll på varje kalori, låta maten tysta mun och klä sig i svart för att dölja kurvorna, då vet vi att vi verkligen lever, eller hur? För vad vore livet om vi inte hade våra älskade badrumsvågar och spegelbilder att vägleda oss genom dagarna? Skulle vi inte bara vara för mycket? För stora?
För… fria?


Att följa dieter är som en fantastisk hobby. Så många att välja mellan för att inte tala om hur givande det är att diskutera kolhydrater och fettprocent på middagsbjudningar och promenader. Ingen älskar ju en avokado mer än en person som räknar kalorier?

Vad går upp mot spänning och rebellkänslan när vi sätter i oss två bakelse proppade av förbjudna kolhydrater i hemlighet efter en misslyckad dejt för att ta något exempel. Hungern sliter ju som vind i seglen efter de två dagarna med endast sallad på tallriken för att hålla valkarna innanför byxlinningen.
Att sedan hungrig sitta och peta i maten (salladen) – för att inte verka glupsk, vara intresserad av personen framför och samtidigt planera hur i sjutton vi ska kunna få hem två bakelser efter pärsen utan att bli upptäckta – ja det kräver en jonglörs sinne att hantera alla bollarna.

Kvinnans kropp har varit som en långsiktig abonnemangstjänst för samhällets standarder, och det är dags att vi avslutar prenumerationen! Emotionell smärta har varit vårt dagliga bröd, men det är hög tid att avnjuta en festmåltid av självkärlek och acceptans. Att trycka ner livskraften med självförakt som får självkänslan att krypa ihop som en eldslåga utan syre eller sabotera varje utbrytningsförsök tar på krafterna. Saken är den:


Vi är alldeles för nyfikna för att lägga energi på några kilon som jojoar upp och ner.
För hungriga för att bli mätta av enbart mat.
För oumbärliga för att lägga energi på att enbart rätta till brister.


Att bryta den långa förbannelsen som sträcker sig från historiska tortyrmetoder som de mot kloka gummor, de som utpekades som häxor, till kvinnor som fortfarande utnyttjas sexuellt i krig, och vidare till dagens subtila förnedring, är en monumental uppgift som kräver vår kollektiva styrka.


Men vad kan vara mer meningsfullt än att att besluta oss för att inte överföra detta smärtsamma arv till kommande generationer?

Vår kropp och planetens öde är sammanflätade som trådar i en urgammal väv. Det är hög tid att betrakta vår kropp som en helig plats för förändring och helande, där varje ärr och varje strimma av vår historia berättar om våra upplevelser. Att bryta oss fria från de gamla normerna som håller oss fångade i samhällets trånga ideal kräver ofta mer, mer än att hötta med en knuten hand på kvinnodagen.

Tillsammans kan vi vara förändringsagenter och arkitekter av en ny kroppskultur.

För det är väl ändå dags att släppa kaloriräkningens tyranni och de snäva definitionerna av skönhet. Smärtan att bryta loss är inte enbart vår egen, den sträcker sig genom generationer som ett gemensamt arv av förtryck. Men vi besitter en unik kraft, en kraft som kan väckas genom skapande språk, fridans och uttryck i tillåtande gemenskap. Urgamla berättelser och myter är som belysning i mörkret, guider som visar oss vägen genom de komplicerade labyrinter av mönster vi fastnat i. Väl väckt ska den riktas, användas och ta utrymme.

Vare sig det är mat eller något annat som håller dig instängd i en skev självbild när det handlar om den kraftkälla du besitter, den potential du vet att du har men inte hur du ska använda och de drömmar du känner till eller bubblar hemlighetsfulla under ytan.


Välkommen till
denna skapande workshop!
Om rummet mellan det som varit och det som komma skall.
Om hjärtats röst och själens kall.
26 januari – 28 januari
2024

Det är i hjärtats kraft som våra drömmar formas till verklighet. Den drivkraften som sätter oss i rörelse, som gör det omöjliga möjligt. Hjärtat ger oss modet att gå längs okända vägar, att utforska nya horisonter. Det är vårt bultande kompassnål, alltid riktad mot sanningspunkten i vårt inre.
Till kursen!

Låt oss hålla kontakten.
Klicka på penseln nedan för inspiration och kommande händelser.

Sofi