Coronaviruset sammanför visserligen oss människor, men det vi verkligen har gemensamt med allt levande är – andetaget.

Förutom att vi är varsamma om vårt mående och förhindrar smittspridning av Coronaviruset smittas vi även av tankar som det pyskotiska informationsflödet som härjar i dess spår. Vi tänker runt 70 000 tankar per dag och de flesta har vi tänkt i åratal och är i grund och botten inte våra egna.

Andning kan bidra till ökad stress!

I flyktbeteende när rädslan får grepp om oss sållas nästan alla hoppingivande och förnuftiga tankar ut. I rädslans mörkerrum kan katastrofen växa ur minsta tanke, snabbt driven av fantasins växtkraft. Det trista är att kroppen går igång på tankar som om de vore sanna och ställer in sig på flyktbeteende (reptilhjärnan som jag kallar krokodilen). Att tänka positivt i dessa situationer kan vara svårt eftersom överlevnadsintentionen är så stark. Det kan t.o.m upplevas som dumdristigt. Men det är här vi har vårt goa, intelligenta och lättillgängliga andetag att använda oss av. Jag har under den senaste tiden läst om alla de råd som inkluderar andningen. Saken är den att de flesta inte längre kan ta djupa äkta rejäla andetag, utan andas på ett sätt som stimulerar stress istället för lugnet.


Att överdriva anspänningen!


Genom att överdriva anspänningen gör det enklare att uppfatta när den kommer krypande liksom att avslöja de spänningar som redan slagit sig till ro och blivit en del av vårt liv.
Lägg dig på rygg. Spänn axlarna och dra skuldrorna mot varandra över bröstet. Lägg märke till vad som händer med ditt andetag.
Lyft huvudet från golvet, spänn käkarna och fortsätt andas.
Spänn magen och försök nu att andas djupt och lugnt.
Spänn bäckenbotten. Andas. Knyt nävarna hårt. Andas. Spänn hela kroppen och fortsätt andas. hur upplever du andetaget?Gör denna övning då och då för att lättare lägga märke till när detta spända läge. Lever vi med inre stress och låter tankar löpa amok på eget bevåg blir kroppshållningen en vana och stänger till andningsflödet och vi går miste om denna fantastiksa mekanism vi har tillgång till. Andningsdansen!

Föreställ dig hur du vill att framtiden ska se ut!

Nu kan vi föreställa oss den framtid vi önskar. det är det fantasin är bra till och vår kreativa kraft, Shakti kraften som är kundalini. Tänk så mycket som har hänt bara i Sverige som för inte så länge sedan var ett fattigt land. Astrid Lindgren pratade om att allt som skapats börjar i någons fantasi, och jag kan inte annat än att hålla med henne.

Fall in LOVE i ditt andetag!

Här har jag satt samman ett miniföredrag om andetaget och hur du på ett förenklat sätt kan andas äkta andetag.

Nu har jag satt ringklockan på 19 varje kväll för att dejta andetaget och du är välkommen att hänga på. Tona in som vanligt som sätt att precis som vi gör med radion ”koppla upp oss” på en annan frekvens. Andas långa djupa andetag, in och ut och förankra dig i det gemensamma andetaget som allt liv andas i just nu. I slutet av filmen beskriver jag på ett enkelt sätt hur du kan andas.

Naturligtvis kan du göra din andningsmeditation när som helst under dagen och gärna fler gånger än en. Det kommer göra skillnad. Inte bara nu utan som en investering för framtiden. När du andas investerar du i helhetshälsa! Andetaget skulle finnas med i pensionsinvesteringen.
Välj antalet minuter som passar dig, 3 minuter räcker, själv väljer jag 11 minuter förutom in och ut -toning.

Allt Gott önskar jag dig!
Sofi


Sofi