När kulturen vi lever i generellt inte lägger särskilt stor vikt vid andningen, sätter vi i yogalektionerna andetaget i centrum för vårt liv.

Under pandemiåret har andetaget varit på tapeten som aldrig förr och framstått som en av de större smittspridande bovarna i Corona pandemi. För de som insjuknat har upplevelsen att inte kunna andas varit skrämmande och obehagligt. Men andetaget är också det som är förutsättningen för hälsa och vitalitet. De flesta vuxna andas fel och

Hur länge har vi råd att inte få in rätt tagna andetag på arbetsplatser, i skolor, inom sjukvården och i hemmet. Andetaget är vårt ankare som rör sig dag som natt i bakgrunden av våra liv. Med våra andetag kan vi påverka vårt mående, vårt liv och är den rörelse vi delar med allt levande i denna stund.Även om ingen kan överleva utan att andas, lever de flesta större delen av sitt liv utan att andas på rätt sätt. Man tar det förgivet. Många vilket även jag gjorde – andas med axlarna och luft kvar från det föregående andetaget i nästa inandning eftersom vi inte andas ut. Livet blir då tungrott av naturliga skäl när vi inte tar till vara andetagets alla kvalitéer, inte rensar ut gifterna ur kroppen. Andetaget har även den viktiga viktig rollen att hålla koll på tankar. När vi andas högt i bröstet får de negativa repetitiva tankarna härja som råttorna på bordet.

Den goda nyheten är att Andetaget börjar bli inne. Många böcker skrivs i ämnet och det finns läkare även om de ännu inte är många som predikar om andetagets kraft. Då kostnaderna för ohälsa, kroppsligt som själsligt är skyhöga och inte enbart med tanke på pengar, värdesätter allt fler sitt mående. Därför börjar andetagets roll leta sig in i vardagsrummet för en stunda medveten andning men också i företag som värnar om anställda och det arbete de utför. Till och med tidningen Wallstreet News har mellan finans nyheter och aktier kurvor gett utrymme för artiklar om andningens debet och kredit – det vill säga vår allas in och utandning.

Smålänning eller inte, visst gillar vi alla när vi får mycket för liten kostnad.
Andetaget måste du varken köpa eller åka till Ullared för att få det billigt. Det är kostnadsfritt och tillgängligt under alla dygnets timmar, vardagar som helg. Varje andetag är också högsta vinsten i sig, det finns liksom ingen nitlott.


Andas är ett verb som inbegriper fem olika kvalitéer – allt i ett enda rätt taget andetag. Ingen hint, inga hundar begravna bakom erbjudandet, inga merkostnader, ingen uppsägningstid, förseningsavgift, moms eller skattehöjning pga av värdestigning. Andetaget är ditt eget! Det enda du behöver göra är att emellanåt andas medvetet för att det ska rassla in vinster i varierande form av vitalitet och känslor av ödmjukhet.

Följ ditt andetag och hur det lämnar över stafettpinnen mellan de fem olika stationerna.

Här kan du följa andningens stafettpinne!

PRANA – Energin eller livskraften bakom all energi. Varje gång du andas in, andas du in denna livsviktiga energi tillsammans med luften. Precis som du fysiskt behöver syre för att ge liv åt kroppen, behöver du prana för att väcka liv i sinnet och känslorna.


SAMANA – Efter att du genom inandningen fyllt lungorna med luft, inleder samana sitt arbete med att extrahera syre som ska transporteras till cellerna. Samana ger också näring till sinnet genom genom att hjälpa dig smälta och enagera dig i ideer, tolka känslor och begripa resonemang. Samana energin ger näring till dit känslomässiga och intelektuella liv. En process som påminner om matsmältningssytemet utför när det bryter ner maten till näringsämnen.


VYANA – När luft har förts in i kroppen med en inandning och syret har filtrerats ut i blodomloppet är det dags för vyana att ta över stafettpinnen. Vyanaenergin styr cirkulationssystemet och ser till att syre når ut till alla celler i kroppen. De gamla yogatexterna menar att denna energi kommer från hjärtat och strålar ut i världen. Denna gör dig mer mänsklig och villig att dela med dig av dina gåvor.

APANA – Denna renande delen av andningen styr det utrensande stadiet. Apanaenergin stimulerar kroppen att driva ut föroreningar i form av urin, svett, avföring och mens. Den gör det även möjligt att släppa känslomässigt bagage och det du inte behöver i ditt liv, samtidigt som den bevarar allt du behöver för att ge näring åt din kropp, dina känslor och relationer.

UDANA – Den uttryckande andningen. I de gamla yogatexterna sägs det att rent fysiskt styr udanaenergin kroppens tillväxt, den fysiska uppbyggnaden av vår förmåga att stå och röra oss, medan den känslomässigt uppenbarar sig genom vår entusiasm och viljestyrka. Den stödjer också rösten vilket ger oss förmågan att uttrycka oss på ett unikt sätt.

I genomsnitt andas vi alla in cirka 11 000 liter luft dagligen, vilket motsvarar 7 till 8 liter per minut och runt 25 000 andetag per dag. Vi har alltså mängder av möjligheter under dygnets alla timmar att haffa tag i ett andetag och dra medvetna sådan.

Allt Gott!
Sofi

Sofi