Den spännande SYBOLEN och SYMBOLVÄRLDEN!
Symbolvärlden är proppad av visdom och ger vägledning vare sig vi lyssnar eller inte. Alla drömmer om natten, men få försöker sig på att förstå budskapen som dessa förmedlar. Ingen dröm kommer med nonsens även om det verkar så för vårt rationella tränade sinne.

Blog symbolspråkSymbolvärlden är inte en låtsas värld, den är lika verklig som den du för närvarande sitter i och läser denna text.

När vi ställer den bildrika metaforiska världens VARA, UTSIKTER och INSIKTER åt sidan till förmån för superförnuft, plattas livets vibrerande färgskala ut till något beigt. När vi söker enkla rätt/fel, ja/nej svar genom rationella och logiska resonemang  tappar vi bort helhetens vinklar och nyanser. Risken är då att vi går miste om helhetslösningar. Det kreativa livet avtar, fantasin vissnar likt blommor i trädgårdslandet som vattnats och vi förlorar uppkopplingen med vår inre vägledning och nytänkande idéer som uppsöker oss.

Genom symbolskapande och skapande uttryck kan vi nå den djupliggande kreativ ådra som vi människor har tillgång till och klippa banden till omoderna hierarkier som inte längre håller.

Ingen av oss äger ett liv utan magi, charm, talang och inre styrka. ”Julia Cameron”

När vi tillåter symbolvärlden leva i våra liv och traskar med ena foten i högra hjärnhalvans seende och resurser tillsammans med den vänstra hjärnhalvans logiska inriktning och förståelse vare sig det handlar om matinköp, födelsedagskalasfirande, deklarationstider, arbete, relationer, sjukdom, önskningar, motgångar, medvindar, kreativa projekt, död, födelse – får allt en mening.


Jag stod själv för ett antal år sedan inför ett svårt val som skulle innebära stora förändringar. Jag minns att jag höll en kurs för tio kvinnor i skapande språk då en våg uppenbarade sig i mitt inre. Under tiden  deltagarna skapade sina symboler raspade jag snabbt samman min våg och högst upp klistrade jag fast en liten fjäder. När alla deltagarna placerade ut sina saker i något av rummen satte jag min våg på tröskeln mellan två rum.
Jag tyckte att jag fattade budskapet med en gång. ”Livet är som en våg, den rör sig upp och ner i flod och ebb – fint – men inget klingade till i mig, utan budskapet pekade snarare på att jag skulle acceptera min situation.

Men så en dag som en blixt från en klar himmel förstod jag vad symbolen velat säga mig ”VÅG-A”
AhAAAAAAAA och….
.jag släppte taget om tryggheten (jobbet), hoppade och livet som väntade tog mig i famn. Det hela var ologiskt men det jag fick under följande år hade och har fortfarande stor betydelse för mig.


Tips för dig som vill utveckla relationen med symbolvärlden?
                 

 • Var öppen för infall…du kanske plötsligt känner starkt för att gå en ny väg till affären, hänga på någon kurs som känns oemotståndligt lockande, men du absolut inte fattar varför (det är inte du enligt din tidigare eller andras uppfattning om dig), rensa garderoben (kanske du hittar ett fynd som säger dig något) , läs en bok som ramlat ner framför dig, tala med en främling.
 • Oftast är det ingen särskild anledning eller särskilt logiskt varför du gör det du plötsligt gör. Ju mer du lär dig  lyssna till denna vägledning kommer känslan fortsättningsvis vara mer tydlig.
 • Glöm inte ge dig STORT utrymme för att  testa, du följer infall (inte de vanliga) och ibland blir det kanske fel i ibland rätt – skippa dessa värderingar, symbolarbete är aldrig det ena eller det andra…..genom att testa du lär känna dina inre olika röster och kan på så sätt ställa in din frekvens på intuitionen. Ha kul! Skratta med dig själv! När denna dialog blir en vana kommer du veta när  något på G  ”Något säger mig  att jag ska göra det här, jag vet att det är ologiskt – men jag har tillit (även om benens skakar och allt skriker NÄÄÄEEE, vad ska det vara bra för!)!!!
 • Sanningen är att vi är ute efter ett ”ahaaa” som känns i maggropen. Jakten på guld i form av en vink eller en förståelse är ett detektivarbete – där vi tvingas öppna upp våra sinnen och inte leta på ställen vi inte brukar.
   
 • Sanningen som uppenbarar sig är så gott som ”alltid” oväntadeftersom kreativitet aldrig rör sig i kända rutter, invanda beteenden, vanemässiga tankar och känslor.

 

 • Symbolarbete är roligt, lättsamt men kräver även mod att påverkas av omedvetna insikter och öppna upp för helande.
 • .Har du  upplevt en symbols budskap genomströmma dig är det svårt att inte följa denden kräver förändring.
 • Om du möter massivt motstånd kan det vara en tydlig vink att du är något viktigt på spåren. Kanske känner du dig mer trött än vanligt, kanske får du återfall om du kämpar mot ett missbruk…du känner dig trygg i det du har även om det inte är bra för dig, men ..livet i dig vill läka…vill kärlek…vill att du ska känna dig värdefull och betydelsefull eftersom du automatiskt är det genom att DU föddes efter en att blivit till genom en lyckad dejt mellan en spermier och ett ägg….

 

 • Symbolarbete kräver daglig träning. Skriv sagor, skriv dagbok, fota, måla, fantasier, läs sagor skriv ner drömmar, måla, skapa bildcollage, öva symbolers betydelser
   
 • Viktigt med grundning….rörelse såsom dans, yoga, andningsövning i kroppen, diska, tvätta, städa, se över växter, vattna…allt det där som är tydligt och gör skillnad i det verkliga livsrummet….mindfulness
Ju oftare du arbetar med symboler på detta sätt desto lättare att tona i på symboler, känslor, drömmar och hämta ut budskap. Livsstilen blir Kreativ och Meningsfull!
                                                              ENYOY
IMG_3740

Sofi