Har du någon gång upplevt att du saknar ord för det du vill uttrycka? Att du trasslat in dig i föreställningar och inte hittar änden. Att du tampas med krafter du med din vilja inte kan rå över?

Då föreslår jag att du sätter dig in i symbolens mångfacetterade uttryck. Vare sig du är bra eller inte i grammatik, är en fena på att stava eller har ett rikt ordförråd är symbolspråken något som sitter i märgen på de flesta. Symbolspråket rör sig fritt mellan presens, dåtid och framtid som förenas i JUST NU. Du har fri tillgång till verb, substantiv, adjektiv att göra vad du vill med. När ord fattas skapar du egna eller formulerar dig med rörelse, bild, ett ljud, en sak, en person eller något annat. Symbolspråket är det språk drömmar förmedlar sig genom och det metaforer är formulerade med.Symbolvärlden är på din sida och vill dig alltid väl, även då det inte alltid känns så. Men livet vi lever har mycket gemensamt med det liv som myllrar i världens sagor och myter. Vi blir hjältar och Hjältinnor genom motgångar och faror vi möter och bidrar till att vi växer som människor. Men den informationsflödande och rädslobaserande samtid vi lever kan magiska sammanträffande, lösningar bortom förnuft och hjälpande händer när vi minst anar det verka som ett påhittat dravel.


Genom symbolskapande och skapande uttryck kan vi nå den djupliggande kreativ ådra som vi människor har tillgång till och klippa banden till omoderna hierarkier som inte längre håller.

Symbolvärlden är ingen låtsas värld för barn. Faktum är att allt du har omkring dig har börjat med en idé. När vi ställer den bildrika metaforiska världens VARA, UTSIKTER och INSIKTER åt sidan till förmån för superförnuft, plattas livets vibrerande färgskala ut till något beigt och entonigt. När vi enbart är ute efter antingen eller, rätt kontra fel eller ja kontra nej och rationella resonemang  tappar vi bort helhetens vinklar och nyanser. Risken är då att vi går miste om helhetslösningar. Det kreativa livet avtar, fantasin vissnar likt blommor i trädgårdslandet som inte vattnas och vi förlorar uppkopplingen med vår inre vägledning.

 


                 Vågen som hjälpte mig välja.

För ett antal år sedan stod jag inför ett svårt val som skulle innebära stora förändringar. Skulle jag bryta upp eller välja tryggheten av att stanna kvar? Det var i det valet och kvalet jag fick syn på en havsvåg min imaginära värld. Jag kände att den ville säga mig något, därför skapade jag den med papier mache. Därefter placerade jag den på en tröskel mellan två rum. Jag försökte lista ut meningen.

”Livet är som en våg, den rör sig upp och ner i flod och ebb. Hm, tänkte jag lite besviket. Det var ju inget nytt. Min erfarenhet säger att syftet inte alltid visar så så enkelt.
”Eller handlar det om våg att väga sig på”? Är det vågskålarna jag ska undersöka lite mer? Å ena sidan. å andra sidan tänket”?
Jag bestämde mig att lägga ämnet åt sidan. Två veckor sedan föll polletten ner. Med ett duns! Plötsligt fattade jag.
”Våga”! Det var det min intuition sa mig. Det kändes sant i hela mig och därför så enkelt. Jag vågade följa instinkten. Jag vågade följa min intuition. Faktum var att en våg sköljde över mig. Inte med havsvatten men med nya kontakter, ett jobbuppdrag jag länge hoppats på och annat som fick mitt liv att kännas levande. En helvändning faktiskt!

 Tips för dig som vill utveckla
relationen med symbolvärlden
!

Var öppen för infall…du kanske plötsligt känner starkt för att gå en ny väg till affären, hänga på någon kurs som känns lockande även om du inte fattar varför. En bok kanske ramlar ner från hyllan, du lyssnar till en låt som du börjar sjunga på och märker efter ett tag att den ger dig kraft. Du får för dig att resa till en plats du aldrig besökt.

Tillåt dig att testa, följa infall (inte de vanliga.) Ibland blir det kanske fel i ibland rätt – skippa dessa värderingar, symbolarbete är aldrig det ena eller det andra…..genom att testa du lär känna dina inre olika röster och kan på så sätt ställa in din frekvens på intuitionen. Ha kul! Skratta med dig själv! !

Lär dig lyssna till magkänslan.

Sanningen som uppenbarar kommer sällan med något vi förväntar oss  eftersom kreativitet aldrig rör sig i kända rutter, invanda beteenden, vanemässiga tankar och känslor.

Symbolarbete är roligt, lättsamt men kräver även mod att påverkas av omedvetna insikter och öppna upp för helande.

Om du möter massivt motstånd kan det vara en tydlig vink att du är något viktigt på spåren.

Skriv drömbok

Håll dig uppdaterad och inspirerad — klicka på bilden.

      
XOXO
Sofi

 

Sofi