Investera i andetagen

Tänk om det finns något enkelt du kan göra just nu för att bli mer alert, kreativ, närvarande, fokuserad och produktiv, samtidigt som du hanterar negativ stress. Tänk ATT det finns något och att du faktiskt redan gör det – ANDAS.


Läs här om AndningsKursen, mer information kommer om utökade tillfällen.

Säg den arbetsplats som skulle investera i nya komplicerade dataprogram och samtidigt förlita sig på en halv taskig internetdosa i fönstret. Andetaget är symboliskt sett den uppkoppling människan behöver för att leva och fungera, vara alert, företagsam och kreativ i det arbetsklimatet vi idag lever i. Allt levande behöver syre och det gäller även företagarandan. Andetagen är kroppens eget kredit och debet flöde och en tillgång som vi tyvärr underskattar. I alla fall hittills. Att andas börjar nämligen bli inne, och är här för att stanna. Det är billigt. Enkelt. Kräver inget speciellt. Kan utföras var som helst.

Rimma Muchnik, a strategic management consultant, recently learned how to breathe well, too. “Type A personalities, especially those in banking and finance, tend not to be as open to new things like this,” she told Crain’s.
“I liked that it wasn’t”.


Kaffepaus, tobakspaus, sträckpaus?

Gör ANDNINGSPAUS till en vana. Det enda vi behöver göra är att ta oss an några av de runt 23 000 andetag vi dagligen ändå tar. Få vuxna vet hur ett äkta djupt andetag ska utföras. Snabba andetag med axlarna som de flesta tar gör tyvärr mer skada än nytta i tanke på vår hälsa. Det är därför den uråldriga yogatraditionens rika skattkista av andningstekniker kommer väl till pass. Inga stora investeringar krävs heller, det kan faktiskt räcka med så lite som tre minuter gärna två, tre gånger per dag.

Today when your ego shows up as judgement, fear, insecurity, pride or the ”know it all,” take a deep breath and move on.
Joan Borysenko

Stress

Vi människor tänker runt 70 000 tankar dagligen, de flesta har vi tänkt under många år, den största delen av dem är inte ens våra egna och är sorligt nog negativa. Många andas snabba och ytliga andetag i halsgropen eller övre delen av lungorna genom att använda axlarna. Prova själv! Ta ett djupt andetag. Drar du upp axlarna för att andas på längden eller använder du buken och töjer bröstkorgen på tvären? När vi andas med axlarna signalerar vi till reptilhjärnan att det är fara på gång. Fight, Flight, Freeze eller Please instinkten aktiveras vilket medför att binjurarna frisläpper extra doser av kortisol och adrenalin för att vi snabbt ska få energi, lägga benen på ryggen, springa fort som det gäller livet (vilket de gör enligt reptilen) och sätta oss i trygghet snabbast möjligt. Reptilhjärnans uppgift är att se till att arten människor överlever. Kruxet är att reptilhjärnan som inte hängt med i utvecklingen även tar tankar och de emotioner för verkliga och får oss att handla instinktivt. Det är här droger ofta kommer in i bilden i försök att hitta lugnet och känslan att ha kontroll över livet.

Bill Reilly, marketing director of Apple Pay, said in a Harvard Business Review profil that by taking three deep breaths each time he sat down at his desk helped him relax during the course of a busy day.

Det djupa medvetna andetaget

Djupa andetag tillför syre till hela kroppen och rensar ut gifter. När andetaget aktivera muskler i magen, diafragman och bröstkorgen genom att vidga lungorna, för att sedan lugnt lämna kroppen blir det djupt. Våra organ masseras, inandningen höjer hjärtfrekvensen och utandningen sänker den. Vi stärker det viktiga nervsystemet och kan skilja mellan äkta fara och de tankar som i fantasin målar ”fan på väggen”. Hälsosamma andetag är grundande, vi blir mer fria att komma med de oputsade förslag och innovativa idéer arbetsplatser behöver för att utvecklas och sticka ut. Detta eftersom reptilhjärna inte triggas och skrämmer oss och medarbetarna tillbaka i trygga spår.

Det lättillgängliga andetaget

Du har tillgång till andetaget 24 timmar/dygn sju dagar i veckan. Du kan inte glömma det hemma eller på jobbet. Trots andetaget är något av det viktigaste du har även för dina närmsta, kan ingen kan stjäla det. Tillgången på syre finns konstant, är gratis, momsfritt och ingen som inte kan hålla andan i två minuter kan neka dess egentliga värde. Låt det inte förbli outnyttjat!

Investera i andetag!

Jag erbjuder en lättsam och grundlig dejting workshop med föreläsning om och med andetaget blandat enkla kroppsrörelser för ryggen som alla kan utföra. Min ambition är att alla ska förälska sig i sitt andetag genom att känna till vad det tillför och därmed vilja utveckla en livslång relation med det.

Kontakta mig för mer information och hur vi kan skräddar sy något som passar er arbetsplats. Du är välkommen att även att boka tid för privatsession.


“I do my job like I breathe — so if I can’t breathe I’m in trouble.” 
― Karl Lagerfeld