Investera i andetagen

Tänk om det finns något enkelt du kan göra just nu för att bli mer alert, kreativ, närvarande, fokuserad och produktiv, samtidigt som du hanterar negativ stress. Tänk ATT det finns något och att du faktiskt redan gör det – ANDAS.

Inget företag skulle investera i dataprogram som backas upp av en halv taskig internet uppkoppling. Andetaget kan symboliskt sett ses som den uppkoppling människan har för att leva och fungera väl och arbetsresursen i varje yrke. Är du företagaren eller chefen som värnar om ditt eget och de anställdas mående? Allt levande behöver syre för att hållas levande och det gäller även företagarandan. Andetagen är kroppens eget kredit och debet flöde. För att utdelningen ska hamna på plus, är insatsen en kostnadsfri daglig investering i andetagen.


Kaffepaus, tobakspaus, sträckpaus?

Varför inte också göra ANDNINGSPAUS till en vana? Det enda vi behöver göra är att ta oss an några av de runt 23 000 andetag vi dagligen ändå tar genom att använda någon av yogans alla andningstekniker. Det kan faktiskt räcka med så lite som tre minuter gärna två, tre gånger per dag.

Today when your ego shows up as judgement, fear, insecurity, pride or the “know it all,” take a deep breath and move on.
Joan Borysenko

Stress

Vi människor tänker runt 70 000 tankar dagligen, de flesta har vi tänkt under många år, den största delen av dem är inte ens våra egna och är sorligt nog negativa. Många andas snabba och ytliga andetag i halsgropen eller övre delen av lungorna genom att använda axlarna. Prova själv! Ta ett djupt andetag. Drar du upp axlarna för att andas på längden eller använder du buken och töjer bröstkorgen på tvären? När vi andas med axlarna signalerar vi till reptilhjärnan att det är fara på gång. Fight, Flight, Freeze eller Please instinkten aktiveras vilket medför att binjurarna frisläpper extra doser av kortisol och adrenalin för att vi snabbt ska få energi, lägga benen på ryggen, springa fort som det gäller livet (vilket de gör enligt reptilen) och sätta oss i trygghet snabbast möjligt. Reptilhjärnans uppgift är att se till att arten människor överlever. Kruxet är att reptilhjärnan som inte hängt med i utvecklingen även tar tankar och de emotioner för verkliga och får oss att handla instinktivt. Det är här droger ofta kommer in i bilden i försök att hitta lugnet och känslan att ha kontroll över livet.

Det djupa medvetna andetaget

Djupa andetag tillför syre till hela kroppen och rensar ut gifter. När andetaget aktivera muskler i magen, diafragman och bröstkorgen genom att vidga lungorna, för att sedan lugnt lämna kroppen blir det djupt. Våra organ masseras, inandningen höjer hjärtfrekvensen och utandningen sänker den. Vi stärker det viktiga nervsystemet och kan skilja mellan äkta fara och tankar de tankar som i fantasin målar “fan på väggen”. Hälsosamma andetag är grundande, vi blir mer modiga att komma med nya förslag, vara innovativa och tänka utanför boxen då vår reptilhjärna inte triggas och skrämmer oss och medarbetarna tillbaka i trygga spår.


Det lättillgängliga andetaget

Du har tillgång till andetaget 24 timmar/dygn sju dagar i veckan, kan utföra det var som helst. Du kan inte glömma det någonstans och ingen kan stjäla det. Tillgången på syre finns konstant, är gratis och ingen kan neka dess egentliga värde.

Investera i andetag!

Jag erbjuder en lättsam, lekfull men omfattande workshop med föreläsning om andetaget blandat med andningsövningar och enkla kroppsrörelser för ryggen som alla kan utföra. Min ambition är att alla ska förälska sig i sitt andetag och vilja utveckla en livslång relation med det. Kontakta mig för mer information. Du är välkommen att boka tid för privatsession, anordna workshop på arbetsplatsen eller under en konferens.


“I do my job like I breathe — so if I can’t breathe I’m in trouble.” 
― Karl Lagerfeld