Lek på jobbet främjar kreativitet, innovation och hälsa!

Kreativitet är en stark drivkraft hos människan. Vi mår bra när vi får uttrycka vår kreativitet och bidra till nya idéer, utveckling och förbättringar. Flera studier visar att de som arbetar på en kreativ arbetsplats har bättre hälsa, högre arbetsglädje och färre stressymtom.

För att äkta kreativitet ska kunna frodas krävs en tillåtande arbetsplats med högt till tak och god kolleger anda. Men en sådan arbetsplats sköter sig inte själv, som arbetsgrupp kan man utveckla vanor som gradvis kväver arbetsglädje och innovationstänkandet. Just därför kan en skapande kick-off göra susen, för att gemensamt umgås en stund utanför den vanliga zonen.

Så här går det till:
När vi tillsammans planerar en workshop vill jag att du berättar något om just din arbetsgrupp och företag för att vi tillsammans kan komma fram till ett raffigt tema.

Här följer några exempel!

  • En grupp kom till mig direkt från en föreläsning om fiskar, därför fick de skapar sig själva som fiskar. Fantasin flödade och alla lärde känna både sig själva och varandra lite mer, mycket skratt och stor förvåning av resultatet.
  • I kick-off efter en heldagskonferens dukad jag långbord med tallrikar välförsedda med färger. För att väcka den inre kreatören och locka fram bilder berättade jag den fascinerande berättelsen om värdträdet Yggdrasils liv och öde. Ett världsarv som vi idag kan ha väldigt mycket nytta av. Efter några minuter befann sig varenda en utanför boxen som vanligt. Det går även att använda papier mache för denna uppgift. Då serveras det tidningar, klister, silkespapper och krimskrams med glitter och annat som fullkomligen smälter det vuxna jaget in i ohyfsat och kreativt skapande.
  • Selfies, är ett annat tema, att med plastflaska, skruvade makaroner, klister, tidningspapper och färg skapa sig själv. En selfie att ha till hands för att skaka när vi tar oss själva alltför mycket på allvar.
  • Tema valk valde en grupp företagare som brukar träna ihop. Symboler, vad det nu är ger fantasin en skjuts att skapa de mest påhittiga och märkliga alster. Det blev allt från en soptunna där tråkiga tanakr om kroppen skulle slängas, färgglada valkar i alla storlekar, även Baraba Pappa kom oväntat med på ett hörn.
  • En grupp skapade sin chef i avskedspresent då han skulle sluta. Han deltog också!
  • IKEA skapade Moder Jord, de fyra grupperna fick ett väderstreck att inspirera fantasin med.
  • Kreativt skrivande är ett äventyrligt sätt att lossa rädslor som har med skrivandet att göra, vare sig det handlar om mejl eller i marknadsföring.
  • Dans och rörelser är en super injicering för att hitta trygghet i kroppen och få ett levande kroppsspråk. – är för grupper som vågar lite mer och önskar ta ett ordentligt kliv utanför trygghetszonen.

Varför Schit i dä kuss?

Varför en kreativ Schit i dä kuss kick-off?
Jo för i vissa fall måste man ta udden av saker och ting, plocka ner det på jorden och ge det en måttlig och vänligt menad örfil för att vakna till. Det är den allmänt högtravade inställningen till kreativitet som jag menar. Rädslan för att inte göra fint, rädsla för vad andra ska tycka, tron att man inte har fantasi, att kreativitet är för konstnären och liknande föreställningar som bidrar till käpparna i hjulet för det egna och gemensamma skapandet. Om vi skulle hantera pengar på samma sätt som vår inre potential som vi når med vårt kreativa sinne skulle vi åtalas för förskingring.
Experimentellt skapande bidrar till att vi löser upp den vuxna behärskade inställningen för att låta det genialiska barnasinnet komma fram. Du minns kanske allt det pyssel du gjort i skolan, då alla elever fick samma mall att klippa ut och sätta samman för att det skulle vara fint och slippa misslyckas. Idag har misslyckande fått en annan status. Vi måste misslyckas och tappa ansiktet i den kreativa processen för att få tillgång och våga bjuda på udda idéer som löser det krångliga samt får företaget att sticka ut och bli synligt.


“Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change.” 
― Brene Brown

För att vara kreativ måste man vara beredd att vara stendum, sitta på en tron på en åsnerygg och låta ruinerna regna ur munnen.

Clarissa Pimkola Estees