Hur mycket kraft, talanger, potential kontrolleras inte av en kultur med ett omöjligt kroppsideal. Bantning omsätter miljarder varje år och är grogrunden till svårare ätstörningar, som kryper längre ner i åldrarna. En av tre kvinnor utsätts också under sin levnad för någon form av våld. Våldet hon även gör mot sig själv i tankar och handling sätter käppar i hjulet för levande dynamiskt och kreativt liv.

Barbie på axeln


Patriarkatets har som herre på täppan under de sekel det härskat använt sin kraft till att kuva naturen och människan med efter sitt eget huvud. Kvinnlig kraft har varit utsatt och skändas än idag genom sin långa historia av häxbränning, våld, och utnyttjande. På samma sätt har jorden behandlats. Den feminina kreativiteten förtvinar när den inte får naturligt utrymme att gro efter naturliga lagar som tar hänsyn till vegetationen och ekosystem. Likt vilda djur är den satt bakom lås och bom i parker med entréavgift med securias vakter som håller kontrollen. Den maskulina skaparkraften har allt för länge härjat och bryskt armbågat sig fram i tanke på vinning, makt med vilja att styra. Det handlar om kvinnors kraft men också yin kraften i män som kvinnor.

Klicka på bild för film med före detta kursdeltagares alster.

När skapandet som är vår naturliga livskraft inte får uttryck tappar vi energi och söker substitut. Därför kan även mat eller andra former av missbruk bli ersättaren för den inre konstnären som är menad att binda samman vårt inre universum med vårt yttre personliga jag. En diet eller beslut om att sluta räcker sällan länge.

När vi sedan inte orkar hålla igen och omedvetna krafter trycker på, kastar vi den lydiga karaktären överbord för att sätta i oss allt det förbjudna. Eller gå loss på shopping eller spel eller knycklar ner drömmar i närmsta tunna eller vad det är som vi använder. Utan att knacka hitta ångesten och skammen hittar in utan att knacka.

För att känna oss trygga och hemma i kroppen behöver vi andas, med fötterna på jorden och värna om livskraften. Just därför är det så enkelt. Leken är naturlig liksom skapande språken. Även om det kan vara känslomässigt smärtsamt att återerövra vår naturliga livskraft som är kreativitet.

När vi skapar börjar vi gräva när vi står. Vi sätter spaden i vår egen mark trots allt det där vi borde göra istället. Städa, ringa, fixa, laga mat…. Att ägna sig åt att skapa står inte högst på listan, precis som det inte prioriterades i skolan. När vi nu ska skapa vill fastnar många till en början i idéer. Det ska bli fint. Hålla oss innanför linjerna. Inte kleta ner för mycket. Precis som i allt grävande är de första skoporna lättare med också ointressanta. Men ju längre vi kommer ner i jorden desto mer liv finns där. Vi kastar av oss förklädnaderna, skiter i reglerna, och välkomnar den kreativa kraftens skatter.Bantning omsätter miljarder och vi lär oss tysta för det vi ser och sätter munkavel på vår intuition. Det finns en hunger mat inte kan mättas av mat. Den hungern är en viktig ledtråd och en fråga som blir en symbolisk spade är:
Vad hungrar jag efter?

Min egen guldgrotta fann jag när jag förlorat hoppet till ätstörningens krafter i tidig vuxen ålder. Jag hade haft flera terapeuter, försökt med en uppsjö av metoder och skrivit hur många gånger som helst i min dagbok. ”Imorgon ska jag klara det lika hoppfull som fullständigt bedrövad när jag ”åkte dit” ganska så snart. Förmodligen samma dag.


Vad är det jag behöver så mycket kraft att trycka ner?

Mitt skapande började med Gul färg….
Jag blev nyfiken. Enbart den frågan ledde mig till att finna en uttryckande konstkurs. Jag minns att jag satte gul färg på pappret utan att terapeuten eller andra deltagare gav mig råd eller undrade om jag inte skulle använda mer färger.
Sedan kladdade jag dit nästa färg och nästa.
Jag började kunna utläsa bildernas betydelse utan att sätta något logisk finger på hur jag gjorde.
Den bilden är mer modig så jag sätter den bredvid den rädda, kanske lite över för att skydda den resonerade jag högt för mig själv. Jag hade funnit språket jag inte kunde formulera med ord.

En klump av färger kan berätta om utväg vi aldrig kunnat tänka oss. Myten och sagan kan coacha oss genom svår terräng. Det ohövliga papier mache skapandet håller kritikern stången och lossa fantasin. Dans att återupptäcka lusten. Drömmar visar nästa steg.


En deltagares alster från en skapande workshop med vägledning av myten.Vad är du nyfiken på?
Har du bagage du behöver packa upp för att sortera?
Pockar något på dig?
Behöver du mer kreativitet i ditt arbete eller liv?
Önskar du kraft för att komma vidare?

Välkommen till den skapande processen med språk som berättar det du inte vet och tillför dig med kraft att göra det som måste göras.