I denna endagarskurs utmanar vi den kreativitetsdödande perfektionen som gör att vi tar oss själva på tristaste allvar.

En härlig, kreativ skapande yogisk stund i gemenskap. Vi håller till i min ateljé i Hjortsberga, så deltagarantalet är begränsat. Efter anmälan skickar jag en bekräftelse och inbetalningsuppgifter. Ingen vana krävs!

De senaste femton åren har jag arrangerat kurser för kvinnor, och själv deltagit i mängder av frisläppande event de senaste 30 åren. Det finns en längtan i många av oss kvinnor att släppa loss, andas djupt, vara, skapa och tillåta alla sina sidor. Med skapandet språk binder vi samman trådar som blivit hängande. Trådar av sorg, förlust, skam, ånger och känslor som inte fått ett uttryck. Uppsluppen glädje och gapskratt kan också varit trådar som knutits allt för hårt.

Det är här symbolen, det experimentella skapandet, urgamla myter och sagor, leken, dansen, cirkeln och äkta tillåtande gemenskap.

-”Omväxlande – kunnig lärare med gedigen erfarenhet som lotsade oss genom effektiva tekniker som rörde runt i vårt inre”. – Kursdeltagare
-”Intressant, rolig, bejakande on nyttig. Skulle vara bra för många. En professionell, suverän, närvarande, personlig kursledare”. – Sif Forsman

Experimentellt skapande och Yoga för Kvinnor

Förutom mig själv har jag mött mängder med kvinnor som längtar efter frihet, att få vara sig själv, uttrycka den de är, förverkliga drömmar och idéer men sitter fast i självförakt, självtvivel, och rädsla. Kvinnor som vet att det finns så mycket mer, men inte kan sätta fingret på vad det är.
Knutar som är svåra att lossa med vilja, eftersom en stor del av viljekraften är fast i knuten.

Det gör att många fastnar i missbruk som ätstörning och andra droger, det är också stressens kärna, sömnlöshet, hormonrubbningar och utbredd tristess som inte sällan leder till depression.


För att bryta igenom barriärer krävs det rätta magiska botemedlet. Och det finner vi i den symboliska nyckeln.
                                                     C. Pinkolas Estés


När jag genom uttryckande konst och uråldriga myter kom i kontakt med min kreativitet kände jag mig hemma första gången i mitt liv. I kontakt med ett rotsystem långt djupare än det patriarkatet kontrollerade lagar, började mitt inre liv flöda och överensstämma med yttre. Jag började gå i min egen riktning istället för färdigställda färdleder.

Your Life is already artful – waiting, just waiting, for you to make it art. Toni Morrison


Måleri, Papier Mache, Myt, Saga, Berättelsen, Dans, Kreativ skrivande….

…väcker fantasin att uttrycka det som inte kan sägas med ord.
Vi kan även skymta vår egen livsresa i uråldriga berättelser. Väldigt ofta är det häpnandeväckande insikter som letar sig fram från en udda vinkel av en bild, en detalj som vi fastnar för i en berättelse, en mening ur den sönderslitna tidningen som fångar oss just när vi är till att klistra fast den.
Aha!
Något talar till oss och vi är uppmärksamma på dess budskap. När vi skapar med händerna, använder bilder och rörelser väcker vi hjärnans kreativa potential bortom vanemässiga tankar och får den handlingskraft vi behöver för att göra den verklig.

När vi skapar blir vi kreativa och fantasifulla. Det är som att gå på gym, vi behöver inte muskler för att börja, de tränar vi genom att börja på gym. Det gäller alla!

Skapande aktivitet gör oss uppmärksamma på våra inre resonemang. Vi kan vi skymta en vision eller plötsligt veta precis vad vi ska göra efter år av velande i olika viljor, verkningslösa förhoppningar, svikna löften gentemot oss själva och rädslor. Med skapande språk putsar vi rent fönstret som vetter inåt för att komma i kontakt med vårt visa hjärta.

I kursen blandar vi skapande uttrycksformer för att i slutet av veckan väva samman allt till ett enda konstverk.

Fight Flight Freeze Please

Slår du dig fram eller fly du fältet, stelnar du till och känner att du inte kan röra dig eller är du någon som alltid är till lags? Du är inte ensam, alla hanterar vi rädsla på någon eller några av dessa sätt. Jag är själv ”freezare”.

Fight, Flight, Freeze and Please det jag kallar krokodil instinkten få alltid ett eget utrymme i kurserna. Krokodiler är inget vi kan slåss med tand för tand. Jag skulle inte heller råda någon att vända andra kinden till. Däremot finns det sätt att hantera detta okänsliga och onyanserade reptildjur. Vår reptilhjärnas uppgift är att måna om släktets överlevnad.
That´s it!
Krokodilen bryr sig inte om dig som person, dina drömmar och dina känslor.

Den vill att du rättar dig i ledet och håller käften om sådant som kan väcka uppståndelse, eftersom du kan uteslutas ur gruppen, bli ensam och ätas upp av ett lejon.


Krokodilen i reptilhjärnan som är den först delen av hjärnan som bildas när vi blir till, påminner mycket om krokodiler i allmänhet. Den jagar oftast inte sitt byte; deras strategi bygger mer på lurar, vänta och för att kasta sig över det när den som minst anar det. Krokodilen ser och hör bra, och kan kontrollera sitt hjärta. Den är slug som attan, svår att upptäcka även i de lugnaste vatten och kan springa snabbare än man tror.

Känner du ingen in krokodils beteende? Du är just till att börja måla, eller tänker igenom strategier om hur du ska sluta jobbet för att satsa på det egna kanske ska du äntligen börja på teaterkursen när rädslan hugger i dig som käftar, omöjliga att ta sig ur och få dig att lägga ner projektet.

-Känner du extrem rädsla bara du tänker på att sjunga, måla, skriva eller dansa?
-Har du svårt att ta betalt för dina tjänster?
-Blir du skräckfylld av bara tanken att lämna ditt jobb och börja gör det du inners inne vill?
-Håller du inne med kunskap, din kraft och din visdom?
-Förminskar du dig själv i rädsla för att framstå som en ”skrytare”?
– Känns det obehagligt att prata om dina andliga behov?
-Är du rädd för att misslyckas?
-Rädd att bli barskrapad och tvingas äta från papperskorgar?
-Är du rädd för kritik och att göra dig till åter löje.
– Går du runt och tänker på situationer där du sa fel, gjorde fel och förvandlar dessa till ”jag är fel”.

Jag lovar det kommer bli kul att utmana reptilfenomenet som fortfarande lever kvar i svunna tider. Här lever den vildaste kreativiteten som längtar att bli frisläppt. När vi lär känna denna instinkt får vi inte bara förståelse för varför vi känner som vi gör, vi kan också hantera rädslor på ett helt nytt sätt och låta de bli vitalt bränsle i vårt liv.

Urkvinnorna

Generationer före oss har testamenterat rädslor och strikta reglemente, särskilt när det handlar om skapande uttryck om man bortse från handarbete. Tänk vad kvinnor gått (och går) igenom, hur de tystats, hållits på mattan, negligerats och dödats. Det är inte ens hundra år sedan vi fick rösträtt i Sverige.
Detta arv spökar än idag och kan lägga krokben för våra intentioner. De klingar i klockorna för att vana oss om att det är fara på färde när de upptäcker att vi längtar efter rörelser på djupare vatten. Kvinnor som skapade, samlade örter och inte följde modellen som de hänvisats att följa, brändes på bål. Krokodilen vet inte att det är nya tider, men vi vet det och kan därför lära oss hantera krokodilen. Uttryckande konst är ett superkraftfull sådant, dans ett annat, dagboksskrivande och yoga likaså.

Hur märker vi att vi har att göra med djup underliggande rädsla? Jo vi prokastinera eller så kallar vi det ingenting, vi gör en vana av att skjuta upp saker till en annan dag, som aldrig kommer.


Genom att lära känna urkvinnorna som traskar omkring i våra odödlig myter och sagor förvärvar vi både kunskap och inspiration om ett annat mer kraftfullt arv såväl som inre potential.
Baba Yaga som lever i urskogen blir för de flesta som lär känna henne omåttligt populär.
Inanna och hennes syster Ereshkigal som förskjutits till underjorden lär oss bejaka vår ilska, omfamna skam och hela aspekten oss.
Lilith, Adams första fru enligt Kabbalan, judisk mysticism som drevs ut i öknen för att hon var frigjord tillskillnad från hennes efterträdare Eva. Lär oss komma tillbaka starkare efter depression och kreativa när det gäller att överleva.

När vi möter upp någon av dessa urkvinnor i skapande aktivitet får vi tillgång av deras kraft och otämjd kreativitet som också är vår.

Inanna var min första erfarenhet av denna kraft som befriade min skapande förmåga, Lilith mötte jag i den riktiga öknen när jag stod inför ett uppbrott och Baba Jaga steg in i mina nattliga drömmar, tvingade mig att öppna ögonen för hennes kraft och nu hänger hon på väggen i min ateljé, för att som hon säger; ”Påminna mig varje dag om min kraft genom att hon håller ögonen och ruskar hela innandömet om jag förneka den”.

So, how fucked up, confused, stressed, angry and tired do we have to be Before we realize that living in harmony with nature isn´t an opion, it´s a necessity.
Brooke Hamton

KundaliniYoga

Med KundaliniYoga pass, andningstekniker och mantra meditationer rotar vi oss i vår egna kropp, andas liv och vitalitet i det makalösa nervsystemet, våra celler, organ och energisystem, samtidigt som vi rensa det undermedvetna från patriarkatiska strukturer och minnen från det förflutna. Kundaliniyoga är en yogaform som alla kan ta till sig.

Kundalinienergin är feminin kreativ shaktienergi som hålls instängd i vårt bäcken och väntar på att förlösas och användas till att konstruerar en värld där hjärtat är i centrum.

Välkommen att kontakta mig Sofi om du undrar över något. Mitt mobilnummer är 070 443 4467 eller mejl kreativitet@rawart.se.