Hoppet är en kraft!

Hoppet!

I åtta år har jag arbetat med ensamkommande. Jag är så tacksam för alla möten jag haft med många av dessa ungdomar, och deras känsla har varit väldigt olik den på bilden ovan. Det finns hopp och hopp. Jag tror på att alla har hopp, en förhoppning om att kunna leva, må bra och utvecklas som människor. För mig har det varit att luska ut detta hopp, förstora det och ha det med i processen, Att själv bära en inre bild som kraft när allting tycks omöjligt, för att vara till stöd för andra.

Att arbeta med människor lockar fram fantasi och kreativitet att göra och tänka på nya sätt. För att möta människor med rötter i andra kulturer är det viktigt att hitta ett gemenast språk, när inte det talade språket är möjligt.

Hur lägger man benen på ryggen?

Jag är tacksam över de erfarenheter jag har från att bosätta mig i ett för mig helt främmande land, första tiden i en arabisk by utanför Jerusalem och sedan Tel Aviv. Att bo i ett främmande land är så långt ifrån en vanlig semester som det är möjligt. Det är slitigt, läskigt och fascinerande. Inget av det man är van vid passar riktigt in. De egna sociala koderna som man inte ens visste man använde sig av går människor förbi, misstolkas eller kommenteras som något lustigt. Inte heller förstår man de koder och vanliga uttryck typ ”lägga benen på ryggen”som människor kommunicerar.
Det är som att befinna sig helt utanför trygghetszonen av allt man känner till.

Utmaningen är att vilja hålla kvar sin egen kultur och samtidigt anamma den nya kräver tålamod, att man testar sig fram och rör sig mellan att vara vilsen till att sätta fötterna på marken, för att än en gång förlisa sig i värderingar och omständigheter man inte kan relatera till och därefter landa lite till.

Jag ha arbetat som handledare på HVB hem med asylsökande ensamkommande och de med PUT. Även personalens har varit en färgrik mosaik av människor i olika åldrar, från skilda länder och varierande utbildningar. En potential av oliktänkare som öppnat upp depåer av flexibilitet och bästa möjlig arbetssätt.

Med konstnärliga skapande och de kreativa samtalsformer samt symbolspråk med sagor och bilder har jag hittat okonventionella lösningar och använt arbetsplatsens höga tak att skapa egna metoder vid sidan av de vi gör. Att få igång ett samtal med en ungdom angående genomförandeplanen kan vara utmanande, därför får man hitta på egna sätt. Här är ett exempel.

Metoden vi arbetat med är lösningsfokus, och jag har gått del 1 och 2 samt andra utbildningar.

Den här killen fick inte nog med att skapa.

Jag har också arbetat med denna grupp i mitt eget företag.

  • kreativ workshop på ett ockuperat område med israeliska och palestinska ungdomar
  • skapande skola projekt
  • arbetslöshetsprojekt med dans, papier mache skapande samt föreläsning om arbete, mod att söka jobb, att hantera sin situation m.m.

Anlita mig för i ämnen som angående hälsa, arbete, att stå ut i en ohållbar situation. Kreativa workshops.
Föreläsning
Workshops