Ordet myt används ofta för att beskriva att något inte är sant. Inget kan vara mer fel. Myt håller sanningen om livets skiftningar och dess organiska cykliska process i en hoptråcklad berättelse formad av generationer av “vanliga” människor i försök greppa en ogripbar verklighet.

Människor som levde nära naturen och samspel med dess rytmer vävde samman skeenden, upplevelser med fantasi. Myt och sagor har överlevt krig, svält och vandrat inte enbart mellan generationer utan runt om i världen för att slå sig ner och hjälpa oss hantera och använda vårt liv.

Myten visar också på att vi människor har tillgång till ett gemensamt universellt språk då liknande symboler används i alla världens myter.

Ofta refererar vi till de grekiska myternas gudar, gudinnor och väsen. Afrodite, Hera, Athena, Zeus eller nämner Tor lite i förbifarten när det åskar men få känner till den nordiska skapelsemyten om Världsträdet Yggdrasils liv. En myt som fascinerar människor även i andra länder och även kulturarbetare. I ett år inspirerade en hel klass i Israel av denna myt som enligt läraren jag känner ingår i antroposofernas skolutbildning. Hon berättar att barnen älskar denna myt och den fantasi den lockar fram. Jag kan inte annat än att hålla med både av egen erfarenhet och de barn och vuxna jag arbetat med.

Myten är inte en Myt


Myten är berättelse om ett gudomligt skeende som har en grundläggande betydelse för människans tillvaro och ger mening åt denna. Människan har sedan tidernas begynnelse ställt sig frågorna;


Varifrån kommer vi?
Var är vi på väg?
Vad går det ut på?


Myterna berättar om världens skapelse och undergång, människans och samhällsordningens tillkomst, livet, dödens , det ondas och kärlekens ursprung.


Myter och Sagor är sanningar som döljer sig i vackra kläder.

De är lättillgängliga med en början, en resa och ett slut som genom metaforer kan synliggöra vinklar på problem eller frågor vårt förnuftiga jag missar. I dagens informationssamhälle där svallvågor av nyheter väller in i vår upplevelsevärld dagligen med drama från hela klotet plockade ur ett större sammanhang, är det lätt att tappa bort sig och känna det tröstlöst.

Myten är alltid aktuell liksom metaforerna. Under de år mitt liv fann sig i krisens grepp saknade jag ord. Jag hade förlorat hoppet och de ord jag använde för att berätta om mitt mående till psykologen var tomma. De sa ingenting av det jag ville uttrycka tills det att jag fann myten. Berättelserna satt ljus på kaoset och jag kunde med famlande steg finna mig i situationen och röra mig fram genom djupare domänerna, bortom förnuft och ut ur depressionen i tillit till processen

Yggdarasil – den nordiska skapelsemyten


Berättelsen om Yggdrasil är ett världsarv som lockar fram kreativitet, ger förståelser åt livscyklernas process och ingjuter hopp. Bilder ger rörelse där livet fastnat, värmer upp det som frusit till is och motstridiga tankar får luft under vingarna att omformuleras.

EN gång i tiden när inte tiden existerade fanns inget i hela universum förutom ett stort träd. Där levde människor på mittgrenarna utan en aning att de levde i ett träd. Här levde Gudar och gudinnor i trädets topp, alla med olika personligheter. Yggdrasils tre rötter vakades av Mimer som kunde syna det förflutna och se in i framtiden vid sin rot. Nornorna, de tre kvinnorna som ömt vårdade sin rot. Medan den tredje roten var ansatt av Nidhöggs frenesi, draken som gav sig tusan på att gnaga av sin rot. Vilket han lyckades med. Och du vet vad som händer med ett träd som inte har tillgång till sina rötter? Det vissnar inifrån, en process som i början inte märks. Trots att Mimer försökte få Gudarnas uppmärksamhet på konsekvenserna, sopades problemen under mattan. Så kom Ragnarök – den ödestigna sömmen av berättelsens mångskiftade nät när trädet sprängs i bitar och flisorna flög åt alla håll.

Du och jag och Liv och Lust

En pojke som heter Lust och en flicka vid namn Liv överlevde och tumlade bra länge runt i den oändliga himlen på sin flisa som blev rundare med tiden. Snart (vad nu snart är i en tid, när inte tid existerade) kunde de se ljusprickar i den svarta oändligheten. En större som bytte skepnad varje dag, ett leende som växte sig rund och synlig i mörkret. Det starkaste ljuset bländande som med jämna mellanrum gjorde entré i mörkret och tog avsked med skiftningar i samma färger som den eld de värmde sina bostäder med. Ljuset som fick den mörka jorden att spricka på ytan och liv skjuta fram med allsköns färger, dofter, smaker.
Liv och Lust trivdes och började skaffa barn som skaffade barn som skaffade barn och här sitter du och jag nu. Båda härstammar vi från Liv och Lust, säger myten.

“We must be willing to let go of the life we planned so as to have the life that is waiting for us.”
Joseph CampbellPrecis som Gudarna sköt problemen under mattan gör vi människor. Det som inte syns finns inte. Det finns människor som lever i rädsla, de som vill ha staus quo och de som kämpar för förändring av sakernas tillstånd. Tre aspekterna vi alla har inom oss, men som vi genom den kreativa kraften kan förlösa. När vi som enskilda personer möter och transformera vårt inre mörker, självdestruktivitet och känslor som skam släpper vi fram ljus och livskraft som kommer alla till del och tvingar till skifte i det stora.

Tips!


1.
Myt och saga är medicin. Jag rekommenderar varmt Alf Henrikssons bok om Yggdrasil. Förutom att jag själv inspirerats av berättelsen och låter den vara delaktig i mitt liv, har jag använt den i skapande skola projekt såväl som företags kick-off. Den väcker slumrande potential och gör oss härligt galet fantasifulla.
Läs och måla egna upplevelser.


Dagbok för förlösande fantasi och bildspråk som berättar det vi inte kan sätta fingret på med ord.

2.
Leta upp ett träd varje dag under en månad som förmedlar din känsla och ditt mående.
a) Pixaby, Canva, Pinterest, Google bilder sitter på en skattkista av variationer.
b) Du kan också fota träd i din omgivning eller ge dig ut på ett äventyr i skog och mark.

3.
Spara eller klipp ut bilder av träd som du känner du har något gemensamt med. Som du dras till utan att riktigt förstå varför. Samla dessa eller de du fotat i en bok, i en hemlig sida på Pinterest eller som Word dokument.

4.
Skriv gärna till varje bild inspirerad av dess uttryck och det intryck du får. Formulera.

5.
Måla fritt ett träd, använd färger som talar till dig, måla med “fel” hand, måla samtidigt som du blundar – med andra ord experimentera.


Med denna övning kommer du utveckla en samtalsform med din inre kraftkälla, bli mer kreativ, intuitiv och fantasifull. I kontakt med ditt sanna väsen kommer du lättare kunna gå din egen väg även om den i andras ögon verkar hur oresonlig som helst. Du kommer kunna ha roligt med dig själv, bli mer närvarande i det som är och tillsammans med andra samtidigt som du stundtals är i kontakt med magin som genomsyrar allt levande.


Vilket träd talar till dig?

Allt Gott!
Sofi

Sofi