Hur rik blir man av pengar?
Money makes the world going round, world go arund……eller? Varför detta ständiga fokus på brist när så mycket i naturen hävdar överflöd?
Det dignar av lotter i Icas förköpsbutik och postkodlotteriet skickar brev med lovord om guld, gröna skogar och grannsämja utöver det vanliga. Vi kastas mellan casinon, skraplotts miljonvinster och nyhetssändningar laddade med olyckor, kriser, våld och politik från världens alla hörn. Vi investerar i aktier och fonder de flesta inte vet något om, där fokus på siffror skymmer företagandets etik.

Mataffärerna är proppfulla med varor som utarmar jorden, haven och luften, utnyttjar människor och hänsynslös djurhantering. En tredjedel av allt slängs. Tid är pengar minns jag en lärare ständigt bedyra oss gymnasister. Snabbt skulle det gå och mellanrum var slöseri.

Oro och bristmedvetande bidrar för de som inte ser upp till att personligheten vässas av kamp, flykt och kontroll. Det skapar i sin tur obalans i det första chakrat som är A och O för känslan av stabilitet, tillit och en grund att stå på. Spelmissbruk är vid sidan av ätstörning de beroendeformer som har med obalans i det första chakrat att göra.

Vi kan äga alla pengar i världen, men att komma ur destruktiva vanor, missbruk, sömnsvårigheter, dålig självkänsla, sjukdomar och utmattning kräver mer än pengar. Pengar kan givetvis vara till hjälp, men styrkan att göra förändringar, förmågan att uppleva inre frid och känna äkta kärlek kan inte köpas.

Av jord är vi komna, av jord ska vi åter bliva men däremellan lever en stor del av den västerländska befolkningen avskuren från naturen och de element som är grunden för liv. Varje frukt, grönsak, blomma erbjuder mångfald och då inte bara när det handlar om utseende, dofter och former. De visar även på skapelsens överflöd i form av kärnor och fröer.

Du äter ett äpple av alla trädens äpplen och i dess kärnhus finns kärnor, alla programmerade att bli äppelträd.

Men det har börjat hända något. Fler och fler söker sig till olika avslappningsformer, yogatekniker, terapier, qigong, mindfulness, meditation och annat. I yogan hämtar vi andan. Vi andas i rörelser och statiska positioner för att väcka slumrande energier som inte bara grundar oss utan har kraft att rå på oönskade beteende vi sitter fast i. Vi tonar in i mantran av rytmer och toner som i sin enkelhet är starka nog att ta sig igenom bruset av tankar och känslor. Vi knyter an till helga rytmer av födelse, liv, död och återfödelse, till självrespekt och överflöd. Jaget som verkar i vardagens bestyr med familj, arbete, fritid, nattsömn berikas av fler dimensioner och skapar en känsla av förening med allt.


 Mantra som stimulerar kundalinienergin för helande och aktiverar det neutrala sinnet.


Sätt dig i lätt meditationsställning eller på en stol. Slut ögonen. Känn in solen, månen, jorden, dig själv och dig i en större helhet.
Börja ljuda ra, ma, da, sa – pumpa naveln – fortsätt med sa, sa say, så hung – pumpa naveln-. Försök ljuda hela mantrat i samma utandning. Andas in och börjar om igen. Detta mantra finns i flera variationer, den här fann jag idag och har lite Africa vibes i sig.

Ra = Sol

Ma = Måne

Da = Jorden

Sa = Opersonlig oändlighet

Sa Say = Totaliteten i oändligheten

Så = Personlig känsla av sammanslagning och identitet

Hung = Den oändliga, vibrerande och verkliga

Detta mantra stämmer in i universum och ger balans. Den utnyttjar solens, månens, jordens och andliga energier för att ge djup helande. Det kan användas för att projicera helande energi till andra och för sig själv.

Sedan har vi ju Jerusalma som inte är en kundaliniyogadans i vanlig bemärkelse. Men den dans, den kreativitet och hur den skapats för att sprida själslig medvetande finns det något kundaliniskt (om jag nu får skapa ett nytt ord) i den. När människor runt om i världen, många som som vanligtvis inte dansar börjar dansa och smitta andra att göra det – ja då händer det något bakom de uppfostrade kulisserna som inte går att stoppa. Glädje kommer med på köpet.

Allt gott!
Sofi

Sofi