Hoppet till krämen!

Medelåldern -ett intetsägande ord precis som medelmåtta, medelinkomst, medelbetyg, medelsvensson. Medelåldern – en transportsträcka mellan det som varit och ålderdomen som ska komma. När det roliga är över.
I teve reklamen är det antingen unga modeller som filmats med retuscheringstekniker eller äldre skådespelerskor efter ett antal ansiktslyftningar som smetar in sig med Den dyra Krämen, som lovar utplåna de rynkor som sätter punkt för våra framtida möjligheter.


Ska det aldrig ta slut!!!!! Jo, NU!
Hela livet har de flesta av oss mer eller mindre försökt hålla oss själva i skinnet. Bett om ursäkt och varit upptagna av våra tillkortakommande och viktbestyr.

Vi talar om (och hör andra tala om) hur åldrandet tar ut sin rätt. Med det ska ”man” acceptera skavanker, onda leder, ryggbesvär. Att man ute ur leken och borträknad från arbetsmarknaden och därför ska stå ut med det liv, relationer, vanor, jobb eller annat som får oss att andligt och mentalt kräkas. Istället för att sätta ner klacken och skrika BRYT, tar ”man” tar sig i kragen, härda ut och håller god min. Det är ju så det är, det är lotten, eller?

Vad säger ordet medelåldern dig?
Känns det gammalt, trist, vilsamt, perfekt, fruktansvärt, illavarslande, skrämmande, tråkigt, avdankat, efterlängtad, …………..?

Jag vill inte åldras med värdighet, för det tycker jag låter tråkigt.
Jag har några år kvar, så jag tänker jag kan leva lite lajban.
Dagny 106år

Att ställa frågor om vardagsföreteelser och kulturella beteenden är alltid spännande. Att öppna upp dörrar till alla påståenden som formar generationer och samhällsklimatet för att ifrågasätta sanningshalten är nödvändigt, om vi vill få en glimt av de bilder, trossystem och förväntningar som lever i det dolda och påverkar vår livsstil och de val vi gör och INTE GÖR.

För det finns inget naturligt åldrande som det så vackert heter, för väldigt få kvinnor har levt ett naturligt liv eftersom vi i stresskulturen inte har tid för naturliga cykler. Sedan väldigt lång tid tillbaka har även det kvinnliga modet varit emot hennes fria liv. Jag minns själv hur jag låg på avsedd bänk i jeansaffärer och försökte dra upp dragkedjan i en storlek minst för små byxor. Modet var att de skulle sitta slimmade. Jag hörde varningsklockorna ringa om hur farligt det var för livmodern, men behovet att vara ”inne” och ha det senaste var mycket viktigare.


Vi kan skapa en ny livsstil.

-Vi är inte längre hänvisade till valen moderskap och hustru utan kan snickra samman ett liv som stämmer överens med vår natur och vårt kall.
-De flesta av oss dör inte vid femtio som förut då medelåldern var väldigt låg.
-Vi blir inte brända på bål för att vi ägnar oss åt en udda aktivitet, plockar fram vår skaparkraft eller tillåter oss att vara synska.
-Vi har egna pengar, eller kan skaffa oss det.
-Allt finns tillgängligt, internet är fullt av utbildningar och föredrag, förutom andra utbildningar som finns tillgängliga.

Det våras för medelåldern!

Att göra medelåldern till ett eget ”Piece of ART”!

Vi lever i nya tider nu och kan experimentera med vårt eget liv och bejaka det vi vill göra. Åldern runt 50 är outforskad mark med mängder av potential och möjligheter i vår mentala och kreativa plånbok och alla de erfarenheter av glädje, sorger, uppbrott, ny början, kriser, utveckling, sjukdomar, tillfrisknande, död och födelse som finns i vår livsbank. Personlig utveckling står högt i kurs för dagens kvinnor som söker sig till det rika utbud av kurser som finns tillgängligt. I min yoga utbildning var de flesta runt 50, en mixer av kvinnor med skilda karriärer och relationsstatusar.


Förebilder

Jag minns själv då jag som 23 åring skulle ta dykarcertifikat i Australien med min 62 åriga buddy, en kvinna från Amerika som bestämt sig för att leva sitt liv efter att hela sitt liv varit till för andra. Under två år hade hon varit ute och rest med små korta vistelse i sin hemstad för att vara med på barn barnens födelsedag. Denna kvinna ristade in en ny tanke i mig, för jag tänkte själv ”men så kan man väl inte göra” och det tackar jag för, då jag blev medveten om en massa föreställningar om livscyklerna jag inte hade en aning om.


Min inspiration till att skriva om just detta idag kom från att Norea 10 år berättade i helgen att hon ska ha roligt tills hon skulle bli pensionär. Hur föreställningar om att bli äldre redan slagit rot i hennes sinne. Det känns otroligt bra att att med min livsstil visa på något annat och säga ”Japp, du behöver aldrig skuta leka”.

Vad vill du utforska, bejaka och välja? Hur vill du leva din medelålder?

-Vill du dra dig undan och ägna dig åt din inre värld?
-Vill du ut och resa i den yttre världen till länder du alltid önskat besöka?
-Pilgrimsvandra eller leva lyxigt?
-Vilka drömmar är det dags att plocka ner från hyllan, damma av och sätta i rörelse?
-Vilken konstnärlig form vill du börja ägna dig åt?
-Vill du utveckla ditt odlarintresse?
-Starta eget?
-Utbilda dig till något som får dina vänner att tappa hakan?
-Hur vill du klä dig?
-Är det dags att börja dejta igen?
-Vill du byta ut några av vännerna som tycks vilja hålla dig kvar?

Tips – bryt mönster och ta små risker.

En stor förändring i mitt skapande genom Julia Camerons tips ”Börja med små steg – bäbis steg”. Vakna tidigare eller senare, ät nya rätter, skriv in dig på en studiecirkel, vandra i en skog du aldrig tidigare vandrat, börja med försäljning i källaren, ta dykarcertifikat, ring en potentiell köpare per dag, skriv två sidor varje dag och du kommer bli färdig med din bok, experimentera med din rätt att säga nej och jag.

Skriv in egen tid i kalendern och värna om den som den vore lika viktig som en dyr tandläkartid du får betala för att du missar, eller gör ett barn besviken för att du inte kommer.


Nu gör den feminina kraften entré i världen och ruskar om pålagringarna av regler och förtryck. Ockupationsmakten har dragit bort och vi kan äntligen börja blomma ut. Även män hänger med på sina villkor, får möjlighet att vara man med känslor, drömmar och livskraft på sitt sätt och inte som kvinnan vill.

Drivkraften är vår men inte enbart, den är evolutionens kraft till ständig utveckling. Det gäller att hänga med….och vara en medskapare eller en Status Quo”are” i vår tids vändpunkt.

Inspiration

Dessa inspelningar är på engelska, men det finns massor av inspiration att hämta på svenska på biblioteket, storytelling eller bokaffär. Med dessa är vassa, riktiga juveler!