Kvinna som sitter på spa och njuter av vilan, en bild som symbolisera andningspausen och det parasympatiska nervsystemet.

Bejaka din parasympatiska sida….

Vi lever i en stresskultur med information som bokstavligen väller in utan att vi hinner sortera. Den snabba kulturen gör att vi andas lätt och snabbt samtidigt som vi kräver mer av oss och förväntas vara effektiva. En omöjlig ekvation! Vårt inre hamnar med tankar och känslor i ett ekorrhjul som är svårt att stiga av. Stress genererar då mer stress eftersom kroppen reagerar på stressen genom att aktivera mer stresshormoner. Phuuuu!!!!!

Med våra andetag kan vi påverka vårt mående.

Parasympatiska nervsystemet utgör tillsammans med det sympatiska nervsystemet det icke-viljestyrda, automatiska, autonoma nervsystemet.
Förenklat kan man säga att detta system aktiveras i situationer där vi reparerar och återhämtar oss. Här är yoga och andning en perfekt kombination. Men det är inte alltid det finns tid för yoga. Därför passar medveten andning som hand i handske i quick-fix-snabbt livsstilen.


För bästa effekt är att ta tid till en andningspaus varje dag.


Ta din djupandning i handen och följ det in i avslappning för att aktivera den vitala livskraften. Andas djupt för att lära känna din egna andningen och ge det visa andetaget en chans att leva och röra sig i din kropp som det ska. Det är som med tandborstning, ingen börjar borsta efter att ha fått hål i tänderna utan för att inte få det.

Ta ett djupt andetag

Ingen kan leva på bara inandning.

Hur tar man ett djupt andetag? De flesta drar in magen, lyfter axlarna mot öronen, fyller övre delen av lungorna med luft för att mer eller mindre strunta i utandningen. Den del av andetaget som är till för att smälta mat, intryck och vila systemet kommer då tvärt av sig. Istället signalerar till reptilhjärnan att det är fara på färde, som inte är sen att dra igång överlevnadsmekanismerna fight and flight, freseze och please stressystemet.

Andas in luft i magen så den töjs ut av de muskler som finns där för andetagen. Dra sedan samma andetag upp genom diafragman och efter det fyller du bröstkorgen. Tänk på att andas på bredden mer än på höjden, som om du särar på bröstkorgen för att öppna upp en sal för hjärta och andetaget att ta plats och röra sig fritt. Andas därefter ut långsamt, dra naveln mot ryggraden och töm ut all luft.

Ditt Parasympatiska system bidrar till att;

-Du blir mer avslappnad.
-Hjärtfrekvensen sänks.
-Du blir mer kreativ.
-Du ökar förmågan att se problem från en ny vinkel
-Du använder utandningen till att andas ut slaggprodukter som
sköter 70% utrensningen när vi andas djupt.
– Det blir enklare att bygga på långvariga relationer.
– Sover bättre.
– Överväga före du agera istället för reagera.
– Du kan läsa böcker, njuta mer av det som är och det du gör.
– Du smälter maten bättre och ta till dig den näring som finns i den.
– Komma ur beroenden.

Det parasympatiska nervsystemet kallas också rest and digest systemet. Det är här systemet får möjlighet att slappna av och vi inte bara smälter maten utan även intryck. Vi får möjlighet att landa i oss själva och hämta kraft för de uppgifter vi utför – alltså inför nästa inandning.

Sucka dig lugn

I mina yogaklasser använder vi ofta suckandets konst för att slappna av. Varje vuxen suckar på automatik 8-12 gånger per timme. Dessa suckar essentiella för vår överlevnad och behövs för att våra koldioxidnivåer ska gå ner och för att inte lungorna ska ramla ihop. Att sucka är fantastiskt skönt. Lägg märke till dina kroppsliga finurligheter, häng på och nyttja dina suckar för att varva ner.

Suck meditationen

Dra in ett längre andetag, ungefär under lika lång tid som du tar två andetag och andas ut med en suck som om du ger upp och släpper taget om allt.

Spa meditationen som inte kräver spa

Låt inandning och utandning bli en meditation. Andas in dina problem, världsliga händelser, känslor och situationer som är jobbiga och situationer som är jobbiga att ha att göra med. Andas därefter ut och föreställ dig hur allt löser sig, föreställ dig det du önskar och framförallt känn det du skulle vilja känna. Leta fram känslan av lugn och ro, andas ut, andas in och hämta den lugna känslan och låt den sprida sig i hela kroppen som om du låg i ett spa. Gör denna meditation under lunchrasten, i bussen, på toa, innan du ska sova och före du går upp på morgonen.

Använd dig av det parasympatiska nervsystemet varje dag, ofta och ta tillfällen i akt att andas ut långsamt, med en suck eller gäspa dig lugn. Ge ditt parasympatiska system omvårdnad dagligen.

Yogiska minuter

I Kundaliniyogan är andningen väsentlig. Rörelserna och andningen smälter samman och blir till en slags meditation. Beroende på hur länge vi mediterar eller gör en andningsövning aktiverar vi olika delar av vårt system. Det räcker alltså med tre minuters andningspaus för att kroppen ska svara an.

3 minuter: Påverkar blodcirkulationen och det elektromagnetiska fältet.
11 minuter: Förändrar körtel och nervsystemet.
22 minuter: Balanserar och koordinerar de tre sinnena (det negativa, det positiva och det neutrala).
31 minutes: Påverkar cellerna och kroppens rytmer och alla lager av sinnets projektioner.
62 minutes: Förändrar hjärnans grå substans. Integrerar det omedvetna ”skugg sinnet” och de yttre projektionerna.
2 ½ hours: Håller det nya mönstret i det omedvetna som är omgiven av det universella medvetandet.

40 dagar: förändra en vana.
90 days: Bekräfta den nya.
120 days: Du är den nya vanan.
1,000 days: Du behärska vanan.

Är du intresserad av att göra en djupdykning i ditt andetag! Göra en investering som påverkar precis allt i ditt liv?
Jag erbjuder kurser för enskilda samt på arbetsplatser som vill värna om arbetskraften och förebygga ohälsa.
Här finns information eller hör av dig till mig kreativitet@rawart.se för att veta mer.

Sofi